Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος του Μπολσονάρου.
Η πανδημία του κορονοϊού, που δίχασε τα βασικά κέντρα του αστικού πολιτικού σκηνικού αναφορικά με τη δέουσα συνταγή διαχείρισης και η ραγδαία άνοδος των θυμάτων (μέχρι στιγμής καταγράφονται επίσημα 4.500 νεκροί), πυροδότησε γρήγορα οικονομική και πολιτική κρίση. Σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες, και η ανεργία να αγγίξει το 11%. Ο πρόεδρος Μπολσονάρου συγκέντρωσε τα πυρά ακόμα και στελεχών της κυβέρνησής του που πριμοδοτούσαν την πανάκεια της καραντίνας, προεξάρχοντος του υπουργού υγείας Μαντέντα. Ο τελευταίος τελικά καρατομήθηκε από τον Μπολσονάρου.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος φαίνεται πως επιχειρεί να αξιοποιήσει την υγειονομική κρίση προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του στη χώρα, διαθέτοντας ακόμη τη στήριξη ισχυρών οικονομικοπολιτικών κέντρων. Έτσι προχώρησε σε μια κίνηση εκφασισμού του κράτους διορίζοντας ως επιχειρησιακό πρόεδρο το στρατηγό Νέτο. Η επιχείρηση της “βελούδινης εκκαθάρισης” των νευραλγικών τομέων εξουσίας από τους αμφισβητίες του κινδυνεύει ωστόσο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τον ήδη δημοσκοπικά πληγωμένο Μπολσονάρου. Πιο συγκεκριμένα, η απόφασή του να καρατομήσει τον αρχηγό της αστυνομίας Βαλέιξο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόρο, κατήγγειλε “την πολιτική παρέμβαση που δημιουργεί μη σύννομες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αστυνομία”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μόρο αποτέλεσε το ατού του Μπολσονάρου για την ανάδειξή του στη προεδρία, πρωτοστατώντας μεταξύ άλλων στην έρευνα που οδήγησε στην καθαίρεση της Ν. Ρούσεφ. Η εσπευσμένη κίνηση αποκαθήλωσης του Βαλέιξο, οδήγησε τον Μόρο σε παραίτηση. Ο μέχρι πρότινος υπουργός άφησε αιχμές για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης με στόχο το “ξεπλυμα των ανομημάτων” των υιών του βραζιλιάνου προέδρου. Ο ένας εξ αυτών, ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου κατηγορείται για χρηματισμό από εγκληματική παραστρατιωτική οργάνωση του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο Κάρλος όπως και ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, νυν βουλευτής και εκπρόσωπος του κινήματος του ακροδεξιού Μπάνον στη Λατινική Αμερική, διώκονται με τη σειρά τους για συμμετοχή σε δίκτυο διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η αντικατάσταση του αρχηγού της αστυνομίας από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (και οικογενειακό φίλο των Μπολσονάρου) Ρεμαγκέμ προκάλεσε την αντίδραση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάσισε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για “εφτά αδικήματα” του βραζιλιάνου προέδρου. Αν και την τελική απόφαση για παραπομπή ή όχι του Μπολσονάρου σε δίκη θα κληθεί να πάρει το κογκρέσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών πιστοποιούν πως το βάθεμα της πολιτικής κρίσης στη Βραζιλία καθιστά αβέβαιο το πολιτικό μέλλον του φανφαρόνου Μπόλσονάρου.