Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα σχετικά με τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας, με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να κρυφτεί η σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης , ούτε με τις μεγαλοστομίες που ξεστομίζουν για τα δήθεν κατορθώματά τους αυτά τα χρόνια, ούτε με την πολιτική επιδομάτων-ψίχουλων την οποία έχουν καθιερώσει ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Έτσι σύμφωνα και με δικά τους στοιχεία, μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, τον Αύγουστο καταγράφηκε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 20 χρόνων, όσο αφορά το ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων. Συγκεκριμένα χάθηκαν 32.966 θέσεις εργασίας, καθώς έγιναν 230.948 απολύσεις, ενώ οι προσλήψεις ήταν 197.982. Οι περισσότερες μάλιστα απολύσεις σημειώθηκαν στους κλάδους εστίασης και τουρισμού και όλα αυτά την ώρα που διαφήμιζαν οι κυβερνώντες τα ρεκόρ που σπάει ο τουρισμός και την ανάπτυξη που φέρνει. Όπως φαίνεται όμως αυτή η ανάπτυξη που βλέπουν και ευαγγελίζονται όχι μόνο δεν βελτιώνει το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων αλλά χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Αυτό μαρτυρά και ότι από τις προσλήψεις που αναφέραμε πάνω από τις μισές περίπου ήταν μερικής και εκ περιτροπής εργασία.

Δηλωτικά είναι τα στοιχεία και για τις συντάξεις όπως διαμορφώνονται τον Σεπτέμβριο 2022. Οι μισοί περίπου συνταξιούχοι, πάνω από 1 εκατομμύριο δηλαδή, παίρνουν τον μήνα μέχρι 658 € καθαρά, ενώ 655.000 συνταξιούχοι παίρνουν μέχρι 470 € καθαρά!

Την ίδια περίοδο που βλέπουμε μισθούς και συντάξεις να παραμένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται. Κάθε μέρα με γεωμετρική πρόοδο βλέπουμε αυξήσεις στα βασικά είδη των νοικοκυριών, στα καύσιμα και στο ρεύμα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2021 625 χιλιάδες πολίτες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. Πριν ακόμα ξεκινήσει δηλαδή το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων. Ανάλογα συμπεράσματα εκπορεύονται και από έρευνα που καταγράφει την Ελλάδα στις 4 πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Περίπου 3 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα έφτασαν στα όρια φτώχειας μέσα στο 2021.