Οι παγκόσμιοι γίγαντες των στρατιωτικών εξοπλισμών έμειναν πρακτικά αλώβητοι την περασμένη χρονιά από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, καταγράφοντας νέο ρεκόρ πωλήσεων, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο τζίρος των εκατό μεγαλύτερων ομίλων του τομέα της άμυνας, βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από το 2015. Αθροιστικά, έχει φθάσει το 17%, ενώ το 2020 έφτασε στα 531 δισ. δολάρια (470 δισ. ευρώ), με τις μισές και πλέον από τις εταιρείες αυτές να έχουν έδρα τις ΗΠΑ.
Πέντε αμερικανικοί γίγαντες μονοπωλούν για ακόμη μια φορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τη Lockheed-Martin (μαχητικά αεροσκάφη F-35, πύραυλοι, κ.λπ.) να εδραιώνεται στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισ. δολαρίων. Η βρετανική BAE Systems βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων (6η), ακολουθούμενη από την Airbus (11η). 3 κινεζικές εταιρείες καταλαμβάνουν 7η, 8η και 9η θέση.

Πίσω από τις 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας και το μερίδιο αγοράς τους, που φθάνει το 54%, 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων. Τις ακολούθησαν οι κινεζικές (13% του συνόλου, πέντε εταιρείες) και οι ρωσικές (5%, εννέα εταιρείες).