Δύο νεκροί και ένας βαριά τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον 2ο όροφο της πνευμονολογικής κλινικής για περιστατικά COVID του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες με «ανθρώπους που κρέμονταν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν… ασθενείς με COVID 19 που χρειάζονταν οξυγονοθεραπεία ανέπνεαν για 45 λεπτά τον πυκνό καπνό από τη φωτιά που προκλήθηκε» και βέβαια οι νεκροί και οι τραυματίες, δεν προέκυψαν «τυχαία, από ανθρώπινο λάθος», όπως συντεταγμένα η Δεξιά και τα αργυρώνητά της ΜΜΕ εξαρχής προσπαθούν να πείσουν.

Η διαχρονική πολιτική της εγκατά­λειψης – απαξίωσης – ιδιωτικο­ποίησης της δημόσιας υγείας που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και κλιμακώθηκε απότομα από τη ΝΔ των αρίστων του Μητσοτάκη (που εν μέσω πανδημίας συρρίκνωσε τις σχετικές κρατικές δαπάνες κατά 1,3 δισ.) είναι ο ηθικός αυτουργός του νέου εγκλήματος στο Παπανικολάου.

Όπως κατάγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, «το νοσοκομείο δε διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας όπως οφείλει».

Παράλληλα γίνεται λόγος για «αίτημα βελτίωσης των υποδομών πυρασφάλειας που υποβλήθηκε ήδη από το 2016 και το οποίο ουδέποτε ικανοποιήθηκε».

Αδιάψευστο μάρτυρα της κυρίαρχης εγκληματικής πολιτικής διάλυσης της δημόσιας υγείας συνιστούν εξάλλου αφενός οι γνωστές τοις πάσι χτυπητές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (που γιγαντώθηκαν τον τελευταίο χρόνο με την επιβολή του αντιδραστικού μέτρου των αναστολών), αφετέρου η απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή και τα ακατάλληλα κτήρια – ερείπια που στεγάζουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές δημόσιες δομές υγείας.