Κι ενώ η οδηγία του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη του πρέπει να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για τις αμυντικές δαπάνες τους, η Ελλάδα το 2022 δαπάνησε το 3,54%, κατακτώντας την πρώτη θέση! Σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση του ΝΑΤΟ που είδε το φως τη δημοσιότητας πριν μερικές ημέρες, η χώρα μας αναδείχθηκε σε …βασιλικότερη του βασιλέως, αφού οι ΗΠΑ δαπάνησαν το 3,46% και πέρασαν στη δεύτερη θέση! Την οδηγία του 2%, εκτός από τις ΗΠΑ που ηγούνται του ΝΑΤΟ, ξεπερνούν η Λιθουανία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Εσθονία και η Λετονία. Μάλιστα, το 45,3% των αμυντικών δαπανών, σχεδόν τα μισά χρήματα, αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, πίσω μόνο από την Ουγγαρία (48%), στο ποσοστό των αμυντικών δαπανών που αφιερώνεται σε εξοπλιστικά. Η σχετική οδηγία του ΝΑΤΟ προβλέπει τη χορήγηση του 20% των αμυντικών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα. Και σε αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα όχι απλά ξεπερνά πανηγυρικά την οδηγία του ΝΑΤΟ, αλλά φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκόσμια!

Ο ελληνικός λαός βλέπει το αίμα και τον ιδρώτα του να πηγαίνει με προκλητικό τρόπο για τη χρηματοδότηση των εξοπλισμών και εν τέλει του ΝΑΤΟ. Σχεδόν 7 δισ. έδωσε η ντόπια ολιγαρχία για τις «αμυντικές δαπάνες», τη στιγμή που ο λαός πεινάει. Τη στιγμή που, με κάθε αφορμή, ο λαός πληρώνει με νεκρούς την εγκατάλειψη των δομών και των δημόσιων αγαθών. Την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, των σχολείων, των μεταφορών. Για ακόμα μια χρονιά τόσα δισ. πήγαν για τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά ο λαός πενθεί τους νεκρούς στα Τέμπη, πιο πριν τους νεκρούς στο Μάτι και στη Μάνδρα από την έλλειψη πολιτικής προστασίας, τους χιλιάδες νεκρούς από την εγκατάλειψη του ΕΣΥ εν μέσω κορονοϊού ή το νεκρό μαθητή από την έκρηξη λέβητα σε σχολείο των Σερρών.

Η ντόπια ολιγαρχία υπερθεματίζει για τα εξοπλιστικά προγράμματα ένεκα της τουρκικής απειλής. Η ιστορία έχει αποδείξει και αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι την άμυνα της χώρας δεν διαφυλάσσουν τα «καλά» όπλα. Διαχρονικά, η ντόπια ολιγαρχία δαπανά εξωφρενικά ποσά για τους εξοπλισμούς, αλλά η τούρκικη ολιγαρχία έχει γκριζάρει το μισό Αιγαίο. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Οι ιμπεριαλιστές επιθυμούν «ίσες αποστάσεις», ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μας θέλουν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις προσπάθειες να μείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό μαντρί. Οι ΗΠΑ μπουκώνουν εμάς με F-35 που θα δοθούν χρόνια μετά και F-16 στην Τουρκία. Οι Γάλλοι δίνουν σε εμάς τα πολεμικά αεροπλάνα Ραφάλ και διαπραγματεύονται αντιαεροπορικά συστήματα με τους Τούρκους. Οι Γερμανοί και στους δύο υποβρύχια, ενώ οι τεχνικοί τους συντηρούν τον τουρκικό στρατό. Για αυτό στο τέλος της ημέρας, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ μας λένε «βρείτε τα», χαϊδεύοντας τον τούρκικο επεκτατισμό. Η πολιτική της ντόπιας ολιγαρχίας είναι αυτή της εξάρτησης, της υποταγής και της εναπόθεσης των εθνικών ζητημάτων στον ιμπεριαλισμό. Και όσο κυριαρχεί αυτή η πολιτική, κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν θα περιφρουρήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Η πολιτική της πρόσδεσης στο φιλοπόλεμο αμερικανικό άρμα, εκτός των άλλων, υ­ποτάσσει τη χώρα και τις αμυντικές δαπάνες της, στις ανάγκες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Πρόσφατα, η Ελλάδα αιτήθηκε(!) την αγορά από τις ΗΠΑ 74 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων (AAVs) και 63 συμβατών με αυτά πολυβόλων, με αντίτιμο 268 εκ. δολ! Το νέο είναι πως αυτά είναι ηλικίας 40-60 ετών(!), είχαν αποσυρθεί μετά από θανατηφόρο ναυάγιο το 2020(!) και ο κατασκευαστής τους έχει απαγορεύσει τη χρήση τους …στο νερό! Στο «Νόμο περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», του «φιλέλληνα» Μενέντεζ, προβλεπόταν ότι θα πωλείται στην Ελλάδα το «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό του αμερικανικού στρατού». Δηλαδή τα απούλητα όπλα, τα αχρησιμοποίητα ή, εν προκειμένω, ακόμα και τα αποσυρμένα παλιοσίδερα, για να κερδοφορούν οι αμερικάνικες εταιρείες!

Ενώ από τη μία προβάλλεται η τούρκικη απειλή ως δικαιολόγηση της σπατάλης των δισεκατομμυρίων για όπλα και εξοπλισμούς, από την άλλη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επιβάλλουν στην Ελλάδα τη στρατιωτική της αποδυνάμωση, ώστε να ενισχυθεί ο …Ζελένσκι! Διότι πρέπει το ανδρείκελο εκεί να συνεχίσει να χτυπά το ρώσικο ιμπεριαλισμό. Από την αρχή του πολέμου δόθηκε η εντολή να στείλει η Ελλάδα πολεμικό εξοπλισμό στον Ζελένσκι, τη στιγμή ακριβώς της απειλής της εδαφικής της ακεραιότητας από την Τουρκία. Ακόμα περισσότερο, η ΕΕ μετά από την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών της αποφάσισε να σταλούν άμεσα στο Ζελένσκι πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν λοιπόν να δώσουν τα αποθέματά τους! Επιπλέον, ένα δισ. από την τσέπη των ευρωπαϊκών λαών θα χρηματοδοτήσει τα κράτη που θα δώσουν άμεσα αυτά τα πυρομαχικά. Ένα ακόμα δισ. θα διατεθεί την επόμενη περίοδο για μια κοινή προμήθεια πυρομαχικών 155 χιλιοστών ή και πυραύλων, όπως δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, Μπορέλ.

Οι ιμπεριαλιστές θέλουν την Ελλάδα αποθήκη όπλων ή παλιοσίδερων, με μοναδικό κίνητρο την κερδοφορία των εταιρειών τους. Την ίδια στιγμή, επιθυμούν τη στρατιωτική αφαίμαξη των «πρόθυμων» χωρών, για την ολόπλευρη ενίσχυση του Ζελένσκι. Όλες οι κυβερνήσεις της εξάρτησης και της υποτέλειας υπηρετούν αυτούς τους στόχους των ιμπεριαλιστών. Παρέδωσαν και συνεχίζουν να παραδίδουν όλη τη χώρα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ο οποίος αναβαθμίζει τις υπάρχουσες στρατιωτικές του βάσεις εδώ. Χιλιάδες αμερικανονατοϊκών και εξοπλισμού περνούν από την επικράτεια της χώρας μας κάθε ημέρα. Δίνονται δισεκατομμύρια παραπάνω από τις οδηγίες του ΝΑΤΟ για τους εξοπλισμούς. Η πολιτική των ντόπιων υποτελών έχει ένα κίνητρο: την υπηρέτηση του ξένου παράγοντα. Νομίζουν ότι όντας το «καλό παιδί» θα εξασφαλίσουν την εύνοια και την προστασία των μεγάλων αφεντικών.

Καμιά προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας δεν προέκυψε στα πλαίσια αυτής της πολιτικής. Αντίθετα, οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι εδώ, η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον πόλεμο Δύσης-Ρωσίας, ο λαός στενάζει, ενώ τα χρήματά του πάνε στο ΝΑΤΟ. Είναι ανάγκη επιβίωσης, κυριολεκτικά, να καταγγελθεί η πολιτική των εξοπλισμών και της πρόσδεσης της Ελλάδας στο αμερικανικό άρμα. Να οικοδομηθεί ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του, για να κατακτηθεί η ειρήνη και η εθνική ανεξαρτησία.