Ο 50χρονος πρώην συνδικαλιστής δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο ανακηρύχθηκε και επίσημα πλέον ως εκλεγείς πρόεδρος του Περού από το Εθνικό Εκλογικό Δικαστήριο. Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας από τη διενέργεια των εκλογών, μιας και η αντίπαλός του της δεξιάς, Κέικο Φουχιμόρι, είχε προβεί σε αστοιχείωτες κατηγορίες για εκλογική απάτη, προσπαθώντας να καθυστερήσει και εν τέλει να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Τελικά, στις 20 Ιουλίου το δικαστήριο γνωστοποίησε ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κέικο Φουχιμόρι και λίγες ώρες μετά προχώρησε στην επισημοποίηση της εκλογής του Καστίγιο. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές έλαβαν χώρα στις 6 του Ιούνη. Η Φουχιμόρι αν και αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, ωστόσο δήλωσε ότι το να ανακηρύσσεται ο Καστίγιο σε πρόεδρο είναι «παράτυπο».
Ενώ συνέχισε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «…η υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν τελειώνει με την παράτυπη ανακήρυξη του Πέδρο Καστίγιο… αυτή η υπεράσπιση μόλις άρχισε»

Φαίνεται ότι μετρώντας τις δυνάμεις τους, οι αντιδραστικοί κύκλοι στο Περού, που έχουν συσπειρωθεί γύρω από την Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του διαβόητου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, αποφάσισαν ότι δεν τους παίρνει αυτή τη στιγμή να κινηθούν προς μια πραξικοπηματική ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος. Οπότε θα περιμένουν στη γωνία να αναλάβουν δράση με την πρώτη ευκαιρία.