Eνώ συνεχίζεται και ενισχύεται η αντιασφαλιστική πολιτική

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο Μαξίμου από συνταξιουχικές οργανώσεις της Αθήνας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με μπλοκ και πανό η ΕΡΓ.Α.Σ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Συνταξιούχων, διακινώντας ανακοίνωση που καταγγέλλει την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της υποτέλειας και διεκδικεί καλύτερες σντάξεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και την καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου του 2012, της βάρβαρης εποχής των μνημονίων. Παράλληλα αποκαλύπτει ακόμη έναν κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων, καθώς προωθείται νομοσχέδιο το οποίο τάχα θα περιέχει φιλο-συνταξιοδοτικά μέτρα και θα επιφυλάσσει αυξήσεις.

Στην πραγματικότητα οι 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, που έχουν βγει στη σύνταξη πριν από το Μάη του 2016, όταν ψηφίστηκε ο αντι-ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, δεν θα πάρουν καμία απολύτως αύξηση. Η υποτιθέμενη αύξηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για όλους αυτούς θα απορροφηθεί απ’ την προσωπική διαφορά – το κόλπο που κατασκεύασε ο συγκεκριμένος νόμος – για να μπορούν να μειώνουν τις συντάξεις, ή να μην δίνουν ούτε και κάποια ψίχουλα αυξήσεων, όπως γίνεται τώρα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι δε συνταξιούχοι μετά το 2016, θα δουν αυτές τις πενιχρές αυξήσεις στη σύνταξή τους μέχρι να φτάσουν τις συντάξεις των παλιών, γιατί οι σημερινές τους συντάξεις – επίσης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου – είναι μειωμένες σε σχέση με τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων. Με λίγα λόγια οι παλιοί μένουν στην ίδια εξαθλίωση και οι καινούριοι θα αισθάνονται ευτυχισμένοι που θα πλησιάσουν τις εξαθλιωμένες αποδοχές των παλιών! Αυτή είναι η αλήθεια για τους απόμαχους της εργασίας, θύματα της διαχρονικής αντι-ασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθούν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και νομοθετούν ο καθένας πάνω στον δρόμου που άνοιξε ο προηγούμενος.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ ακάθεκτη συνεχίζει τα αντιασφαλιστικά μέτρα, περνώντας σε νέο νομοσχέδιο, ειδική ρύθμιση, η οποία επί της ουσίας θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας της συνταξιοδότησης, που αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Με χρονικό όριο την 31/12/2022, βάζει τέλος στις πρόωρες-μειωμένες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μπορούν δημόσιοι υπάλληλοι να βγουν με πρόωρη – μειωμένη σύνταξη, μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τις ηλικιακές προϋποθέσεις (56ο έτος) και είχαν συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσία τα έτη 2010, 2011 και 2012. Από την 1.1.2023 για μειωμένη σύνταξη στο δημόσιο θα απαιτείται ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

Στο ίδιο δε νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση ακόμη ενός Ασφαλιστικού Ταμείου, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθώς προβλέπεται η μεταβίβαση της τεράστιας περιουσίας του ΜΤΠΥ σε «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών». Να σημειωθεί ότι το ΜΤΠΥ διαθέτει διόλου ευκαταφρόνητη, κινητή και ακίνητη περιουσία, χάρη στις εισφορές (κυμαίνονται στο 4%) των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση ασφαλιστικού ταμείου, στην περιουσία του οποίου βάζει χέρι η κυβέρνηση, όπως συστηματικά έχει γίνει και ξαναγίνει πρόσφατα και στο παρελθόν και από όλες τις κυβερνήσεις. Τα χρήματα, που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται να αποδοθούν στους ίδιους όταν βγουν στη σύνταξη, λυμαίνεται και πάλι η κυβέρνηση, για να τα χαρίσει στους διάφορους αετονύχηδες που θα τα επενδύσουν και θα πλουτίσουν σε βάρος αυτών που τα δικαιούνται, καθώς είναι βέβαιο πως όταν έρθει η ώρα, δεν θα τους αποδώσουν παρά το ελάχιστο δυνατό ή ακόμη και τίποτε, εφόσον επικαλεστούν μια κακή επένδυση.

Παρά ωστόσο τα παιχνίδια που έχουν στηθεί στις πλάτες των συνταξιούχων εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, με αποκορύφωμα τους μνημονιακούς νόμους που οδήγησαν χωρίς υπερβολή σε πραγματική αφαίμαξη των συντάξεων και καρατόμηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η σημερινή κυβέρνηση που φιλοδοξεί να επανεκλεγεί όπως και άλλοι επίδοξοι να ξαναπάρουν την εξουσία συνεχίζουν απτόητοι και με θρασύτητα να επιδίδονται σε προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις για να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά αυτούς που θα τους πιστέψουν.

Έτσι διαγκωνίζονται Μητσοτάκης και Τσίπρας ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο για τις αλλεπάλληλες μειώσεις που οδήγησαν στις σημερινές συντάξεις πείνας, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις εκκρεμείς συντάξεις, την απουσία πρόνοιας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα όρια της διάλυσης, όπως και όλα όσα φέρουν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους. Ο Μητσοτάκης από τη μια τάζει πενιχρά επιδόματα τα οποία μάλιστα τα κυβερνητικά μέσα διατυμπανίζουν με ηχηρούς τίτλους όπως: «Το 94,6% των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα δει απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές τους..», ο Τσίπρας από την άλλη, δημαγωγεί ασύστολα τάζοντας την επιστροφή της 13ης σύνταξης, και την κατάργηση του ΤΕΚΑ που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Ούτε τα ψίχουλα που μοιράζει εσχάτως και με προεκλογική σκοπιμότητα ο Μητσοτάκης στους συνταξιούχους, ούτε οι επίσης προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα αποτελούν λύση για τους σημερινούς και επόμενους συνταξιούχους, που διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθολική πληρωμή των αναδρομικών, άμεση απόδοση των εκκρεμών συντάξεων και πολλά άλλα. Είναι δε εξοργιστικό ότι και οι δύο αγνοούν επιδεικτικά τα κύρια αιτήματα των συνταξιούχων και προβάλλουν αμφότεροι, επίσης, τη γνωστή σύνεση και προσήλωσή τους στη «δημοσιονομική σταθερότητα».