Συνεχίζεται και οξύνεται η βαθιά και παρατεταμένη πολιτική κρίση στο Περού. Διαψεύδοντας τις προσδοκίες ευρύτατων εργατολαϊκών στρωμάτων που τον στήριξαν στις εκλογές του περασμένου Ιούλη, ο κεντροαριστερός Καστίγιο, στο όνομα του ρεαλισμού προχώρησε ταχύτατα σε μία άνευ όρων συνθηκολόγηση με την αμερικανοστήριχτη αντίδραση βλέποντας ήδη τρεις κυβερνήσεις του -προϊόντα σύμπραξης ετερόκλητων δυνάμεων που περιελάμβαναν ακόμα και καραμπινάτους (ακρο)δεξιούς- να χρεοκοπούν, πριν καν ορκιστούν, σε διάστημα έξι μηνών. Είναι φανερό ότι η δεξιά συνθηκολόγα πολιτική του Καστίγιο φουσκώνει τα πανιά της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, η οποία πυκνώνει τις φανερές και υπόγειες διεργασίες με στόχο την ανατροπή του.

Στα πλαίσια αυτά στα τέλη Μάρτη ξεκίνησε στο Κογκρέσο -όπου η αμερικανόδουλη Δεξιά διαθέτει την πλειοψηφία- η δεύτερη διαδικασία εκπαραθύρωσης του Καστίγιο, τον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν για «διαφθορά και προδοσία». Παράλληλα ο αυξημένος πληθωρισμός και η εκτόξευση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα κτλ., που προϋπήρχαν, γιγαντώνονται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, επιδρώντας καταλυτικά στο ξέσπασμα της συσσωρευμένης λαϊκής οργής και πυροδοτώντας την κοινωνική έκρηξη που λαμβάνει χώρα στη συγκυρία σε πανεθνικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Απρίλη ξέσπασαν μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές και πλατιές λαϊκές μάζες αγκάλιασαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών μεταφορών προχωρώντας σε αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών και στο στήσιμο οδοφραγμάτων. Η κυβερνηση Καστίγιο απάντησε με την ωμή βία και καταστολή, ενώ σε μια επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού» έκανε λόγο για ταραχές που «προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, των μητέρων του πληθυσμού γενικά». Επέβαλε επίσης το φασιστικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας προκειμένου «να αποκατασταθεί η ειρήνη και η δημόσια τάξη», το οποίο ωστόσο έσπασαν λίγες ώρες μετά με νέες κινητοποιήσεις χιλιάδες περουβιανοί που ξαναβγήκαν δυναμικά στους δρόμους. Κερασάκι στην τούρτα του αντιδημοκρατικού εκτροχιασμού του Καστίγιο αποτελεί η παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης (ιδιότυπο λοκντάουν καρατόμησης θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών) από το οποίο εξαιρούνται οι αγορές τροφίμων, τα φαρμακεία, οι κλινικές και η συλλογή σκουπιδιών.