Εξίσου χτυπημένοι από τον κορονοϊό, όπως και όλο το υπόλοιπο κομμάτι των εργαζομένων και του λαού, είναι και οι εργαζόμενοι και μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών στους λεγόμενους επιστημονικούς κλάδους (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι κλπ). Πολλοί, από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού, είτε έχουν πεταχτεί στην ανεργία, είτε κάθονται σπίτι χωρίς αμοιβή αφού δεν υπάρχει αντικείμενο ή και δουλεύουν από το σπίτι χωρίς να πληρώνονται από τους εργοδότες τους. Παρόλο που βιώνουν και αυτοί οι κλάδοι με την ίδια ένταση το αδιέξοδο της απουσίας οποιουδήποτε εισοδήματος, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους εξαιρέσει από αυτήν την ελάχιστη ενίσχυση των 800 ευρώ, που αποφάσισε να δώσει για λόγους επιβίωσης και αντ’ αυτού για την κάλυψη των βασικών αναγκών φαγητού, λογαριασμών, ενοικίου, η κυβέρνηση απαντάει με… voucher για κατάρτιση πάνω στις νέες τεχνολογίες!

Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 600 ευρώ, από τα οποία άμεσα λαμβάνονται μόνο τα 400 ευρώ και μετά την παρακολούθηση 100 ωρών τηλε-εκπαίδευσης πάνω σε επιλεγμένο τομέα λαμβάνονται τα υπόλοιπα 200, κάπου στα τέλη Μάη το πιθανότερο. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εργαζόμενος σε αυτούς τους κλάδους που να μην αντιλαμβάνεται με πικρία και αγανάκτηση τον εμπαιγμό και την κοροϊδία αυτή της κυβέρνησης, η οποία τώρα σε μία δύσκολη συγκυρία με περίπου δύο μήνες χωρίς εισόδημα όχι μόνο τους δίνει μόνο 400 ευρώ χωρίς καν την έκπτωση του ενοικίου,  αλλά τους βαρύνει και με φόρτο εργασίας 100 ωρών για αυτό!

Μάλιστα, η μη πρόβλεψη της επιστροφής αυτών των 400 ευρώ που δίνονται για να γίνει η κατάρτιση σε περίπτωση που δεν επακολουθήσει αυτή, είναι και το απόλυτο ξεσκέπασμα της κυβέρνησης, η οποία λέει στην πραγματικότητα ότι «όσοι δεν θέλετε να καταρτιστείτε πάρτε τώρα το 400 να τα μπαλώσουμε και δεν σας τα ζητάμε πίσω». Αυτό βέβαια είναι κατ΄ ουσίαν… απάτη κατά του Δημοσίου, το οποίο η άριστη κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δήθεν είναι ενάντια στον λαϊκισμό και κόπτεται για το πώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σκόρπισαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η ίδια κάνει ακριβώς το ίδιο πιο απροκάλυπτα από ποτέ. Η υποκρισία περισσεύει! 

Άλλα αν κάτι είναι το πιο εξωφρενικό στην συγκεκριμένη ιστορία, το κερασάκι στην τούρτα είναι το ύψος του ποσού που επιφυλάσσεται για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία συνολικά ετοιμάζονται να εισπράξουν ένα ποσό της τάξης 86 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία μία μεγάλη μερίδα του λέοντος θα πάει μόλις σε ένα με δύο κέντρα που είχαν προετοιμάσει –εν μέσω κρίσης κορονοϊού;– πλατφόρμες κατάλληλες προς ενοικίαση, υπολογιζόμενη περί τα 36 εκατομμύρια από αυτά. Και αυτά για προσχηματική ασύγχρονη εκπαίδευση, πράγμα το οποίο φαίνεται να παραδέχεται και εμμέσως και ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Εν ολίγοις εν μέσω πανδημίας και «πολέμου» σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, πέρα από τις ιδιωτικές κλινικές, πέρα από τα κανάλια έρχεται τώρα με ένα μεγάλο ποσό να ικανοποιήσει και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην εκπαίδευση, την ίδια στιγμή που αφήνει τους επιστήμονες στα ψίχουλα, την ίδια στιγμή που αφήνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, με ελάχιστες προσλήψεις μόλις δωδεκάμηνης διάρκειας αντί για μόνιμες, με ελάχιστα τεστ διάγνωσης.

Αν μπορούμε να συνοψίσουμε την λογική πίσω από πολιτική του voucher, αυτή δεν είναι άλλη παρά αυτή που λέει να γλιτώσω όσο το δυνατόν περισσότερο δημόσιο χρήμα προς ενίσχυση του λαού –ο οποίος χρυσοπληρώνει φόρους και εισφορές–, καλύπτοντας ό,τι μπορώ από ευρωπαϊκή ενίσχυση, ενώ την ίδια ώρα κάνω δώρο εκατομμύρια σε μία χούφτα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Μέχρι πότε συνάδελφοι θα σωπαίνουμε;

Νταγιάνα Μ.