Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Δόξα σοι ο θεός που έγινε και αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η επισιτιστική κρίση που θα χτυπήσει την Ευρώπη, θα είναι οδυνηρή, αλλά θα λύσει ένα σοβαρότατο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πάσχουν από παχυσαρκία. Πολύ καλά το ακούσατε. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, σχεδόν 6 στους10 ενήλικες και 1 στα 3 παιδιά είναι παχύσαρκα. Με δυο κουβέντες θα πεινάσουμε, που θα πεινάσουμε, αλλά θα βρούμε την υγειά μας, αδυνατίζοντας. Βέβαια υπάρχει και το προηγούμενο του γάιδαρου του Χότζα. Ο Χότζας αν θυμάστε ήθελε να μάθει το γάιδαρό του να διαβάζει! Του έκοψε λοιπόν το φαΐ και έβαλε σε ένα βιβλίο, ανάμεσα στις σελίδες μερικά ψίχουλα ψωμί. Ο ταλαίπωρος ο γάιδαρος γύρναγε με τη γλώσσα του τις σελίδες του βιβλίου, ψάχνοντας τα ψιχουλάκια για να χορτάσει. Αρχικά ο Χότζας κόμπαζε πως ο γάιδαρος έμαθε να διαβάζει. Μετ’ ου πολύ, που λένε, ο γάιδαρος ψόφησε από την πείνα. Και ο αδιόρθωτος Χότζας αναφώνησε: «Ατυχία! Τώρα που έμαθε να διαβάζει, ψόφησε…». Θα πεθάνουμε της πείνας, αλλά θα πάμε στυλάτοι.

Τυχαίο, που ο ΠΟΥ, μπροστά στην επισιτιστική κρίση, ανακάλυψε την παχυσαρκία; Ποιος μπορεί να πει…
Η «αλήθεια», που μας κανοναρχάνε καιρό τώρα οι …ηγέτες της ΕΕ (δυστυχώς έχουμε ηγέτες τον Μπορέλ και την Ούρσουλα Φον), είναι πως εμείς οι πολίτες της πατρίδας Ευρώπης, το παρακάναμε. Καλομαθημένοι με τη ζέστη μας, πετρελαϊκή ή αεριο(θούμενη), τους καυστήρες μας και τα κλιματιστικά μας, καιρός να μαζέψουμε το λουρί, γιατί το παραξηλώσαμε. Ας «πονέσετε και σεις λίγο», όπως μας είπε ο πάνσοφος Ζελένσκυ πριν λίγο καιρό. Τι σοφία κουβαλάει μέσα του και αυτό το παιδί!

Τα κλιματιστικά, αν θυμόμαστε καλά, τα εφηύραν οι δυτικοί μονοπωλιακοί κολοσσοί, τα προμοτάρισαν, τα διαφήμισαν μέχρι λιποθυμίας και έτσι τα έμπασαν στα σπίτια μας. Μα μόνο στα σπίτια μας; Τα φόρεσαν και στους γυάλινους ουρανοξύστες τους, τα τοπόσημα της οικονομικής τους δύναμης. (Το γυαλί σύμβολο «διαφάνειας», μιας αδιαφανούς, βρώμικης παγκόσμιας νέας τάξης). Μελέτες έχουν αποδείξει πως στις μεγαλουπόλεις της Δύσης, πάνω από το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται σε αυτές τις πόλεις των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, καταναλώνεται από τους γυάλινους ουρανοξύστες.

Αυτοί που θα κρυώσουν, που θα ιδρώσουν, λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι τα πολλά εκατομμύρια. Όχι τα στελέχη, οι διευθυντάδες και τα αφεντικά τους. Οι κροίσοι που, όταν όλοι οι άλλοι φτωχαίνουν, αυτοί πλουτίζουν ασύστολα. Και αφού μιλάμε για κροίσους και περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, ας μάθουμε κι αυτό. Στη σύνοδο του Νταβός που μίλησαν για πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα, οι κροίσοι συνδαιτυμόνες του φόρουμ, έφτασαν στην Ελβετική πόλη με 1.500 ιδιωτικά τζετ!!! Ένα τέτοιο τζετ πόσους μεταφέρει; έναν, δυο, δέκα μαζί με το πλήρωμα; Κάπου εκεί. Και πόση κηροζίνη καίει, που θα λείψει από τα νοικοκυριά του κόσμου; Και με πόσο καυσαέριο φορτώνει τον πλανήτη; Προς δόξαν της ενεργειακής κρίσης και της περιβαλλοντολογικής φλυαρίας. Ευτυχώς που τα καλαμάκια για τον φραπέ είναι χάρτινα. Σωθήκαμε αδέρφια.

Πάντως μην ανησυχείτε. Ακόμα κι αν οι βιομήχανοι αναγκαστούν να πάψουν να παράγουν και να πουλούν κλιματιστικά, δε θα πεινάσουν. Θα παράγουν στη θέση των κλιματιστικών τανκς, κανόνια, ραφάλ, ντρόουνς, σφαίρες, όπλα.

***

Πάντως, πως το 2022 θα βγαίναμε να αντιμετωπίσουμε με θάρρος, κάτω από τα βρακιά των Μπάιντεν -Μπλίνκεν, τον Δαρείο, τον Ξέρξη και τον Μαρδόνιο μαζί, φαινόταν μάλλον υπόθεση χολιγουντιανής ταινίας. «Δέσποτα μέμνησο των Αθηναίων», που έλεγε και ο δούλος του Δαρείου, αλλά και Αθηνέζοι θυμηθείτε ότι, όταν στα μνημόνια οι φίλοι μας δυτικοί μας είχαν κόψει την πίστωση για την αγορά πετρελαίου και θέλαν τα λεφτά μπανγκουί, το Ιράν μας έδινε πετρέλαιο με πίστωση.
Αυτά.
Τάνια