Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας τη νέα καθολική καραντίνα διαμήνυε πως «διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία» και διάνθιζε το σχέδιο «ελευθερίας», όπως ονομάστηκε η εμβολιαστική πολιτική, λέγοντας με κομπασμό πως «ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει την επόμενη μέρα».
Ένα χρόνο μετά και πάλι σκοτάδι!

Ένα χρόνο μετά, το σχέδιο «ελευθερία» χρεοκόπησε παταγωδώς και η χώρα μας βρίσκεται σε μια από στις χειρότερες θέσεις, με χιλιάδες νεκρούς, σε έναν από τους πιο ζοφερούς απολογισμούς.
Η συνταγή για την κυβέρνηση είναι γνωστή. Απαγορεύσεις, λοκ νταουν, πρόστιμα, αστυνομικοί έλεγχοι και ατομική ευθύνη.
Πίσω από αυτά τα μέτρα, εδώ και δυο χρόνια, προσπαθεί να κρύψει -με τη βοήθεια των καλοταϊσμένων μεγάλων μέσων ενημέρωσης- την ευθύνη της, την αποκλειστική ευθύνη, για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.
Την ευθύνη για τις τερατώδεις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που συνεχώς διογκώνονται αφήνοντας το λαό ανυπεράσπιστο.

«Καλώς κλείσανε τα νοσοκομεία τότε, γιατί δεν είχαν καθόλου κίνηση» λέει ο Γεωργιάδης για το μνημονιακό σάρωμα των προηγούμενων χρόνων, που έκλεισε δεκάδες δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, μείωσε το προσωπικό και συρρίκνωσε το δημόσιο σύστημα υγείας. Λες και είναι ξενοδοχεία που ξέμειναν από …κίνηση.
Και συνεχίζει ο υπουργός Επικράτειας ο Σκέρτσος παίρνοντας τη σκυτάλη: «… δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».
Άλλωστε ο Μητσοτάκης θρασύτατα δήλωσε από το βήμα της βουλής, πετώντας κάθε μανδύα επιστημονισμού που κατά τα άλλα συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση, πως «οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ είναι το ίδιο»!!

Οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας μειώθηκαν στα δυο χρόνια της πανδημίας ακόμη περισσότερο και το δημόσιο σύστημα υγείας μετατράπηκε σε σύστημα αποκλειστικά για τον κορονοϊό, ακυρώνοντας επίσημα το 80% των χειρουργείων και εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού για τα άλλα νοσήματα που καλπάζουν.

Όποιοι έχουν και μπορούν στρέφονται στην ιδιωτική υγεία, κάποιοι άλλοι κόβουν από όπου μπορούν για να πληρώσουν την ιδιωτική υγεία, και οι περισσότεροι που δεν μπορούν στερούνται από κάθε υγεία.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες και όλο το ιδιωτικό σύστημα υγείας -στην πλάτη του λαού με την απροκάλυπτη κυβερνητική στήριξη- θησαύρισε.

Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων μειώνεται συνεχώς και -παρά τα κυβερνητικά ψεύδη- είναι λιγότερο, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, από όταν ξεκίνησε η πανδημία, εξουθενωμένο, χωρίς άδειες εδώ και δυο χρόνια.
Και 6500 ανεμβολίαστοι νοσοκομειακοί βρίσκονται σε αναστολή κάτω από το μέτρο της υποχρεωτικότητας, στερούμενοι οι ίδιοι από κάθε εισόδημα και στερώντας το ΕΣΥ από τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Απέναντί τους η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, του αυταρχισμού, του εκβιασμού και της τρομοκρατίας, απειλώντας δια στόματος Πλεύρη: «Εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ».

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία από την πρώτη μέρα διαμορφώνοντας κλίμα μαζικής υστερίας και ψύχωσης, για να εμπεδώσει την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό, για να περάσει σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα και νόμους και να προωθήσει την αντιδραστική πολιτική της.

Έτσι η κυβέρνηση μετέτρεψε και το εμβόλιο από επιστημονικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας σε εργαλείο κοινωνικής διαίρεσης και κοινωνικού αυτοματισμού, σε εργαλείο τιμωρητισμού και αυταρχικής επιβολής. Τώρα το χρησιμοποιεί και ως εργαλείο απόλυσης, για να πετύχει το σπάσιμο της μονιμότητας στο δημόσιο και να σαρώσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Χρησιμοποιεί το αντιδραστικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επιβάλλοντας πρόστιμο 100€ το μήνα σε συνταξιούχους που παίρνουν 300 και 400€, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για την επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες.
«Διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία» έλεγε ο Μητσοτάκης πέρσι· και η κοινωνία βρίσκεται και πάλι μπροστά στα μέτρα της καραντίνας, των απαγορεύσεων, των προστίμων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι ξαναβγαίνουν στην ανεργία ιδιαίτερα από τον πολύπαθο χώρο της εστίασης και του πολιτισμού, καθώς μαγαζιά και χώροι πολιτισμού φυτοζωούν.

Με την εργοδοσία ανεξέλεγκτα να αλωνίζει, καταπατώντας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, με το φόβητρο της απόλυσης, με τα μέσα μεταφοράς ασφυκτικά γεμάτα, με τα σχολεία να συμπτύσσονται και τα σχολικά τμήματα να μεγαλώνουν, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να στοιβάζονται όπως όπως, η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία, κόβει πρόστιμα και επικαλείται την ατομική ευθύνη.

Ο λαός αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή έκρηξη ακρίβειας στο ρεύμα, το αέριο, τα καύσιμα, στο ψωμί και σε όλα τα βασικά αγαθά, με πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα διόδια και στον καφέ, αναγκάζεται από την κυβέρνηση να χρυσοπληρώνει το ιδιωτικό σύστημα υγείας κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες τεστ.

Εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παρέχει τη δυνατότητα στο λαό για δωρεάν τεστ από τις δημόσιες υποστελεχωμένες δομές, αλλά αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ υποχρεώνοντας το λαό να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη για την υγεία του.
Μετά από δυο χρόνια πανδημίας και λόγω της κατακραυγής ο Γεωργιάδης έσπευσε να …περιορίσει την αισχροκέρδεια των ιδιωτών στα μοριακά τεστ από τα 60 στην αισχροκέρδεια των 47€.

Οι τεράστιες ουρές και οι ώρες αναμονής για ένα τεστ στις υποτυπώδεις δημόσιες δομές δεν αποτελούν παρά την αδιάψευστη μαρτυρία για την οικονομική ανέχεια και τα δυσβάσταχτα βάρη που σηκώνει στην πλάτη του ο λαός, μπροστά στην πραγματικότητα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης του δημόσιου υγειονομικού συστήματος.

Ενώ ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διάλυση του δημόσιας υγείας, απροστάτευτος απέναντι στην πανδημία, με τις αυξήσεις να καλπάζουν και να εξανεμίζουν ταχύτατα τα πενιχρά εισοδήματα, με μια σειρά νέες αντιλαϊκές και αντεργατικές ρυθμίσεις και νόμους, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζί με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων επιβάλλουν την απεργιακή παραλυσία και ακινησία στο κίνημα των εργαζομένων, όπως έπραξαν πριν λίγες μέρες κατά την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
Ενός προϋπολογισμού που μάλιστα -όπως από όλους καταγγέλθηκε- προβλέπει νέα μείωση στις δαπάνες για την υγεία!