Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί σε μαζική, Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 10 Ιανουαρίου, διεκδικώντας αξιοπρέπεια για όλους τους καλλιτέχνες. Το ΔΣ του ΣΕΗ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ “ΝΕΑ” ΜΕΤΡΑ
Τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στο θεατρικό τοπίο της χώρας είναι άνευ προηγουμένου. Το Εθνικό Θέατρο σχεδόν έχει κατεβάσει ρολά εξ ολοκλήρου, δεκάδες παραστάσεις και παραγωγές κατεβαίνουν λόγω κρουσμάτων -κάποιες με δεκάδες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα-, ενώ η απουσία πολιτειακής οργάνωσης είναι εκκωφαντική. Θεατρικές παραγωγές ζημιώνονται, ηθοποιοί χάνουν μεροκάματα, με την πολιτεία να παγιδεύει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, καθώς αφήνει μεν τα θέατρα να λειτουργούν κανονικά, να κλείνουν δε σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, χωρίς όμως ουδεμία στήριξη.

Ηθοποιοί και εργαζόμενοι, τρομοκρατημένοι, προσπαθούν μόνοι τους να προφυλαχτούν και να μην κολλήσουν -πέρα από κάθε λογική φυσικά, καθώς είναι προφανές πως η εξάπλωση και η μετάδοσή του έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου- με τον φόβο πως θα ζημιώσουν τη δουλειά τους και θα ζημιωθούν και οι ίδιοι.
Ένα ασαφές πλαίσιο από τον ΕΟΔΥ καθιστά δύσκολη ακόμα και την υπαγωγή των νοσούντων στο καθεστώς αναρρωτικής άδειας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους τίθενται αναγκαστικά σε αργία, οι οποίοι, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και δεν έχουν νοσήσει, δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς η παράσταση στην οποία παίζουν, «κατεβαίνει» προσωρινά λόγω συρροής κρουσμάτων. Μια κατάσταση που, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Αυτό όμως που συμβαίνει στον Πολιτισμό, συμβαίνει και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους και την κοινωνία.
Δύο χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, κάθε φορά όλο και χειρότερα, αποκαλύπτοντας ολοένα και περισσότερο το πόσο βαθιά δαρβινιστές -πολύ πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό δηλαδή- εν τέλει είναι.
Αποκορύφωμα η απροκάλυπτη μετακύλιση όλου του κόστους υγείας στους πολίτες, που, ενώ, πλέον, μας υποχρεώνουν να φοράμε συγκεκριμένες μάσκες και μας «συνιστούν» να κάνουμε συχνά test, ενώ, όντας ασφαλισμένοι, πληρώνουμε με τις εισφορές μας την Δημόσια Υγεία, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση:

ΔΕΝ κάνει αυτόματα δωρεάν τεστ για όλους (όπως συμβαίνει στη Γερμανία)
ΔΕΝ συνταγογραφεί τα μοριακά τεστ και έχουμε από τα πιο ακριβά τεστ στην Ευρώπη, σε ευθεία δυσανολογία με τους μισθούς μας (μια απλή σύγκριση με την Αυστρία, τη Γαλλία και την Κύπρο αρκεί)
ΔΕΝ διατιμεί τις μάσκες.
Ανεύθυνα και εντελώς αγοραία μάς οδηγεί απροκάλυπτα σε ανοσία της κοινότητας, χωρίς καμία στήριξη και χωρίς κανένα σχέδιο, με μόνο δόγμα το «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Σε αυτήν την απίστευτη αδιαλλαξία, που είναι σχεδιασμένη ακριβώς για να σιωπήσουμε, αντιστεκόμαστε εξίσου σθεναρά. Όσο και αν νιώθουμε πως επαναλαμβανόμαστε και δεν έχουμε τι άλλο να καταγγείλουμε ή να καταδείξουμε πια, θα επαναλαμβάνουμε ΠΑΝΤΑ τα αιτήματά μας, αυτά που έχουμε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας αναδείξει:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ:
δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη)
συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (pcr)
ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας
αύξηση υγειονομικού προσωπικού
επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας
Μέτρα για τα ΜΜΜ και αναμόρφωση των πρωτοκόλλων για την εκπαίδευση

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και, κυρίως, τα θέατρα
– Δυνατότητα σε όλα τα θέατρα να μπαίνουν -για όσο διάστημα απαιτείται- σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων (ανάλογα με τις καλλιτεχνικές ανάγκες κάθε παράστασης), ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που δεν νοσούν, αλλά τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων τους και να λειτουργήσει ξανά το θέατρο.

Το θέατρο είναι μια Συλλογική τέχνη και δεν μπορεί να λειτουργήσει με τηλεργασία και πολλαπλές αντικαταστάσεις.
Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα, καθώς ποτέ ως τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος (διαχωρισμοί κοινού, αποκλεισμός μη εμβολιασμένων θεατών, ποσοστώσεις πληρότητας, γενικευμένος φόβος κοινού, αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας για τις παραγωγές, απαγόρευση παραστάσεων για σχολεία, τοπικά lockdown, πρόσφατες ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων).

Σύνδεση επιχορηγήσεων θεατρικών επιχειρήσεων (“άδεια θέση”) με θέσεις εργασίας.
Επιδότηση πολιτιστικών επιχειρήσεων για συχνή διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους και διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά απολύμανσης).
Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
Διόρθωση όλων των λάθος ενσήμων από το Μητρώο Καλλιτεχνών και άμεση ένταξη στο σύστημα όλων των ενσήμων του 2021.
Αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών που θα απασχολούνταν σε παραγωγή που ματαιώθηκε λόγω κρατικής εντολής μετά τα τελευταία μέτρα.

Επίλυση όλων των ζητημάτων για το Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2021.
Μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα του πέμπτου κύματος της πανδημίας, οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε και θα είμαστε για ακόμα μια φορά στο δρόμο.

Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και την ασφάλειά μας, καλούμε
στην ΜΑΖΙΚΗ, ΠΑΝ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022.
Να είμαστε όλες και όλοι εκεί. Όσο είμαστε μαζί, τόσο έχουμε φωνή.
Πολλές ευχές για μια μαχητική χρονιά
!