Η υπογραφή συμφωνιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ και όσα προετοιμάζονται προκάλεσαν την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής που παρέδωσε την προεδρία στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του τελευταίου να μην καταδικάσει τις εν λόγω συμφωνίες.

Μετά από αυτό εντάθηκαν οι ενδοπαλαιστινιακές διεργασίες και ζυμώσεις. Ανώτερα στελέχη της «Φατάχ», που συμμετείχαν μαζί με στελέχη της ισλαμικής «Χαμάς» σε διαδοχικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, ανακοίνωσαν από την Κωνσταντινούπολη πως κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύσταση επιτροπής, που θα αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών παλαιστινιακών εκλογών και στη συνέχεια τη συγκρότηση του νέου «Εθνικού Συμβουλίου» της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) σε περίπου έξι μήνες. Θα πρέπει πάντως να παρατηρήσει κανείς πως και στο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί συμφωνίες για τη διεξαγωγή εκλογών, ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία, δίχως να εφαρμοστούν. Η εξέλιξη έρχεται μετά τις πρόσφατες συμφωνίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αλλά και όσες φαίνεται πως προωθούνται το αμέσως επόμενο διάστημα από ΗΠΑ και Ισραήλ για «εξομάλυνση» των σχέσεων των ισραηλινών κατοχικών αρχών και με άλλες αραβικές χώρες, που δυσκολεύουν τη θέση των Παλαιστινίων, και τις πιέσεις για να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι τυχαίο πως το αποτέλεσμα των ενδοπαλαιστινιακών διαβουλεύσεων στην Κωνσταντινούπολη καταγράφεται παράλληλα με τη πραγματοποίηση της τετραμερούς συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γαλλίας, και Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως, με δηλώσεις τους, και οι τέσσερις υπουργοί εξήραν την πρόσφατη υπογραφή των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΑ Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ, στη λογική πως με αυτόν τον τρόπο είναι «εφικτή μία ειρήνη στην περιοχή». Αυτή η στάση ρίχνει «νερό στο μύλο» των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν πως προχωρά ένα μέρος του λεγόμενου «σχεδίου» και οράματος για τη «Συμφωνία του Αιώνα».

Είναι συνεπώς φανερό πως, στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας, ασκούνται ολοφάνερα πιέσεις στους Παλαιστίνιους να αναγκαστούν σε διαπραγμάτευση για κάποια «λύση» στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που φέρνουν οι συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ.