Αναμφίβολα, η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας έχει προκαλέσει την αγωνία και τον φόβο πολλών ανθρώπων. Και η αγωνία αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη ακριβώς γιατί οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αύξηση των κρουσμάτων. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να τις αντιμετωπίσει, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα βρίσκεται σχεδόν υπό κατάρρευση, ιδιαίτερα και μετά τις τελευταίες περικοπές τα χρόνια των μνημονίων. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα σε καθεστώς ολοκληρωτικής καραντίνας, ακριβώς εξαιτίας της αδυναμίας της να μπορέσει να αντιμετωπίσει με συντεταγμένο τρόπο τη διασπορά του ιού.

Από το καθεστώς καραντίνας εξαιρούνται φυσικά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και …οι εκκλησίες! Κι αν τις πρώτες μέρες οι δηλώσεις εκπροσώπων της εκκλησίας πως «μόνο με τανκς θα μας απαγορεύσουν να μπούμε στις εκκλησίες» αντιμετωπίζονταν με χιούμορ και σαρκασμό, η άκρως επικίνδυνη και αντιεπιστημονική στάση ανοχής και συνενοχής πλέον της κυβέρνησης απέναντι στην εκκλησία, δεν μπορεί παρά να προκαλεί τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Οργή και αγανάκτηση για το γεγονός πως μετά το κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των χώρων εστίασης και τόσων ακόμη κέντρων συνάθροισης ανθρώπων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές αρνείται πεισματικά να αναστείλει τη λειτουργία των εκκλησιών. Την ίδια στιγμή, ξεδιάντροπα και κυνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός υγείας τολμούν να μιλούν για «προσωπική ευθύνη» και «συλλογική συνείδηση»! Τόση και τέτοια είναι η «υπευθυνότητά» τους που ακόμη και στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να ψελλίσει για τις εξοργιστικές δηλώσεις εκπροσώπων της εκκλησίας, ήταν να καλέσει «σε στήριξη της εκκλησίας στον κοινό σκοπό».

Δίπλα σε όλα αυτά, οι δηλώσεις της καθηγήτριας λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας Ελένης Γιαμαρέλου, η οποία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη είπε αυτολεξεί ότι «…η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κ.λπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο».

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς επικλήσεις στην πίστη στον Θεό τόσο από το οικουμενικό πατριαρχείο που αναγκάστηκε κάπως να «μαζέψει» τα πράγματα καλώντας τους πιστούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις επισκέψεις τους στους ναούς και να προσεύχονται από το σπίτι, όσο και από κυβερνητικά στελέχη αποτελούν πραγματικά όνειδος ανευθυνότητας και αμφισβήτησης της ιατρικής επιστήμης. Και φυσικά το γεγονός πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση δε δείχνει την παραμικρή βούληση να συγκρουστεί με την εκκλησία και να τοποθετήσει την υγεία του λαού πάνω από τη θρησκευτική πίστη αποδεικνύει την προσκόλλησή της σε έναν πρωτοφανή για την εποχή θρησκευτικό σκοταδισμό.

Η στάση αυτή βέβαια της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την άμεση απόσυρση του υπουργού Παιδείας της «πρώτη φορά αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη επειδή τόλμησε να προτείνει ορισμένες αλλαγές στα βιβλία θρησκευτικών; Ακόμη και τώρα, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην παραίνεση και μόνο του πρωθυπουργού προς την εκκλησία και τους πιστούς έφτασε μέχρι το σημείο να προτείνει απλώς «αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες», αφήνοντας στο απυρόβλητο όχι μόνο τον θρησκευτικό σκοταδισμό της εκκλησίας, αλλά και την ίδια τη στάση βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ που δε δίσταζαν να καλούν τον κόσμο να συνεχίσει να πηγαίνει στις εκκλησίες και να κοινωνεί!

Και αν αυτή ήταν και είναι η στάση της «αριστερής» υποτίθεται αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εκκλησία, το μόνο που έχει να περιμένει κανείς από τη δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πλήρης υποταγή στα μεσαιωνικού τύπου κελεύσματα μιας σκοταδιστικής κλίκας παπάδων και ιερέων που θέλουν να οδηγήσουν την κοινωνία αιώνες πίσω. Γι’ αυτό δεν προχωράει εδώ και τόσες δεκαετίες ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Γι’ αυτό δεν τιμωρήθηκε κανένας παπάς για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Γι’ αυτό στα σχολεία τα βιβλία και το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκονται μόνο οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Γι’ αυτό καμία κυβέρνηση δεν τολμά να ακουμπήσει ούτε μισό ευρώ από τα αμύθητα πλούτη του πατριαρχείου, ούτε μισό χιλιοστό από τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης που κατέχει η εκκλησία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού.

Για μας είναι δεδομένο πως ούτε η ορθόδοξη, ούτε η καθολική εκκλησία, ούτε κατ’ επέκταση καμία θρησκεία δε συνάδει με την κοινωνική και επιστημονική πρόοδο. Οι θρησκείες ήταν και παραμένουν το «όπιο των λαών» και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, αλλά και η στάση πλήρους ανοχής όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων απέναντί της συνιστούν βαθιά οπισθοδρόμηση. Αλλά όταν ιδιαίτερα αναφερόμαστε στην υγεία του λαού και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση αναστολής της λειτουργίας των εκκλησιών -δηλαδή κλειστών χώρων που συγκεντρώνουν πλήθος ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων- δεν τίθεται μόνο ζήτημα αριστερής ή δεξιάς τοποθέτησης πάνω στο ζήτημα. Εδώ συγκρούεται η επιστήμη με τον σκοταδισμό, η πρόοδος με την πιο βαθιά και σκοτεινή οπισθοδρόμηση. Τελεία και παύλα.

Υ.Γ. Στα «σκοταδιστικά» κράτη της Συρίας και του Ιράν, στις χώρες του «ισλαμιστικού εξτρεμισμού» όπως τις αποκαλεί η δυτική προπαγάνδα, ένα από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκε ήταν να κλείσουν όλα τα τζαμιά. Μάλλον στην πολιτισμένη Ελλάδα του 2020 η «ισχυρή» πίστη στον Θεό δεν επιτάσσει ανάλογες αποφάσεις…

Ιάσονας Αδριανός,
μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ