Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που συνήλθε στις 27-28.9 ενέκρινε -όπως το περιέγραψε ο Αλ.Τσίπρας στην εισήγηση του- “τον οδικό χάρτη και τα αναγκαία βήματα για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης, μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς”, καθώς και τη σχετική πολιτική διακήρυξη, την οποία παρουσίασε στις 29.9 με ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποιος είναι ο σκοπός και ο καταληκτικός σταθμός αυτού του οδικού χάρτη, επιχειρήθηκε στη νέα πολιτική διακήρυξή του και με τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα να καλυφθεί με ένα δημαγωγικό λόγο. Μέσα από αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πριν λίγο η 4ετής κυβέρνησή του τσάκιζε τον ελληνικό λαό εφαρμόζοντας τις μνημονιακές πολιτικές για τους μισθούς τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις, παρουσιάζεται, ξεδιάντροπα, σαν το κόμμα που “αντιστάθηκε στις συνέπειες της κρίσης και τις πολιτικές λιτότητας, στην υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας, του δημόσιου χώρου, των γειτονιών μας, των σχολείων και των νοσοκομείων μας”! Ανερυθρίαστα ο ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνηση του έγινε υπηρέτης των “θεσμών” της ΕΕ και αναγνωρίστηκε από τον Τραμπ ότι “έκανε καλή δουλειά” για τις ΗΠΑ, εμφανίζεται σαν κόμμα που “εμπνέεται από τους μεγάλους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση”! Και με ακόμα μεγαλύτερο θράσος, ότι “εμπνέεται από τις λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στον τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81”!!

Μέσα σε αυτή την απίθανη καπηλεία των μεγάλων ταξικών αγωνιστικών και εθνικοανεξαρτησικών παραδόσεων του κομμουνιστικού κινήματος και της Αριστεράς δεν μπορεί να μην σημειώσει κανείς και τη χυδαιότητα της εξομοίωσης του ‘81, δηλαδή της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με την εποποιία του ΕΑΜ και τους δημοκρατικούς αγώνες του μετεμφυλιακού κράτους!

Μια ιστορική χυδαιότητα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη διατυπώνει με σκοπιμότητα γιατί της ταιριάζει σε αυτό που θέλει να κάνει με το νέο “οδικό χάρτη” της: Να βαδίσει στο δρόμο μιας ΠΑΣΟΚοποίησής του, τόσο με κολακείες και ένα προκλητικό εξωραϊσμό του ΠΑΣΟΚ που χαϊδεύει αυτιά μελών και οπαδών του, έτσι ώστε να τους τραβήξει στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την απόδοση στον ΣΥΡΙΖΑ όλων των τυπικών χαρακτηριστικών ενός αστικού κόμματος, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αποκτήσει πλήρως και έμπρακτα, με την διακυβέρνηση που άσκησε, το ουσιαστικό χαρακτηριστικό της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που, φορώντας ένα ψευτοαριστερό πέπλο στα λόγια, στηρίζει σαν δεύτερος πυλώνας του αστικού συστήματος το καθεστώς ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και κυριαρχίας της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης στη χώρα μας.

Οι διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για μετασχηματισμό του σε ένα “μεγάλο δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα”, σε ένα κόμμα “των μη προνομιούχων Ελλήνων” που θα κάνει “πορεία προς το λαό”, ηχούν σαν κακέκτυπος αντίλαλος αυτών που έλεγαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟκική απομίμηση είναι και η πρόταση για μαζική εγγραφή μελών μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα, μια αστική μέθοδος εντελώς αντίθετη με τα κριτήρια της Αριστεράς για την ένταξη μελών, που στόχο έχει να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε “μαζικό κόμμα” με πολλαπλάσιες οργανώσεις και μέλη. Αυτό βαφτίζεται, παραπλανητικά, από τον Αλ.Τσίπρα “ανοιχτή, δημοκρατική και συμμετοχική” διαδικασία, ενώ δεν πρόκειται παρά για ένα άνοιγμα της πόρτας στην εγγραφή στο κόμμα μιας πανσπερμίας ανθρώπων, που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ακόμα πιο ευρύ πολυσυλλεκτικό κόμμα με αρχηγική δομή στα πρότυπα αστικού κόμματος, που θέλει να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως να επαναδιεκδικήσει στις επόμενες εκλογές την κυβέρνηση.

Αυτό το νόημα έχουν τα καλέσματα του Αλ.Τσίπρα και της νέας πολιτικής διακήρυξης ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει”, αλλάζοντας και ονομασία (ήδη έχει γίνει η πρώτη αλλαγή σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) και επιδιώκοντας να ενσωματώσει στους κόλπους τους ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις με ποικίλες ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις από τον χώρο της Δεξιάς ως το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν πως στελέχη από το χώρο της Κεντροδεξιάς, από τους πρώην ΑΝ.ΕΛ, αλλά και από “ορισμένους με θέσεις ευθύνης στην κρατική μηχανή επί πρωθυπουργίας Καραμανλή” ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο συμμετοχής στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι φανερό πως το μεγάλο βάρος πέφτει προς την πλευρά στελεχών και κόσμου του ΠΑΣΟΚ.

Η πίεση αυτή προκαλεί αντιδράσεις του ΚΙΝ.ΑΛ και ο αστικός Τύπος σημειώνε ότι “ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής εξορμούν στη βάση της κεντροαριστερής παράταξης είτε για να οικοδομήσουν κομματικές δομές είτε για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες” και ότι μια τέτοια συμπλοκή παρατηρείται στο Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο που έχουν εκλογές, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το ΚΙΝ.ΑΛ έχει μικρό εκλογικό ποσοστό άλλα “διαθέτει αξιοσημείωτες δυνάμεις” στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό χώρο, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το ανάποδο και η ηγεσία του επιδιώκει να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση.

Για να αναχαιτίσει αυτή την πίεση στις δυνάμεις του το ΚΙΝ.ΑΛ οργανώνει, την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την καμπάνια “μετασχηματισμού” του, 13 συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα με παρουσία της Φ. Γεννηματά, αλλά και μια σειρά εκδηλώσεις με δημάρχους και συνδικαλιστικά στελέχη του, σε μια προσπάθεια αντιρρόπησης της “πορείας προς το λαό” που θα πραγματοποιεί παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας.

Και ενώ γίνεται λόγος για “υπόγειο πόλεμο της Κεντροαριστεράς”, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί “Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης” απαρτιζόμενη από τα μέλη της Κ.Ε του και άλλα στελέχη της “Προοδευτικής Συμμαχίας”, που θα κατευθύνει τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και θα συντάξει το “νέο κυβερνητικό πρόγραμμά” του με επιστέγασμα την πραγματοποίηση το 2020 του 3ου Συνεδριου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επικυρώσει την ΠΑΣΟΚοποίησή του.