Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία- να επιτρέψει την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα λεγόμενα «funds» φουντώνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο στρατόπεδα εκτοξεύουν εκατέρωθεν κατηγορίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι χτύπησε «φλέβα χρυσού» και βρήκε την ευκαιρία να δημαγωγήσει καταγγέλλοντας τη ΝΔ πως υπηρετεί τα συμφέροντα των funds. Η δε ΝΔ καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι η προίκα που άφησε από την εποχή της διακυβέρνησής του. Και όλα αυτά γίνονται με προκλητικότητα και κυνισμό πατώντας πάνω στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με τραπεζίτες, «επενδυτές» και καρχαρίες οι οποίοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ετοιμάζονται να αρπάξουν σχεδόν 700.000 κατοικίες. Το δε ύψος των κερδών που θα αποκομίσει μια χούφτα ντόπιων και πολυεθνικών «επενδυτικών σχημάτων», τύπου «Πάτση», από τους πλειστηριασμούς υπολογίζονται σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.

Παρά τη δημαγωγία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τα προκλητικά ψεύδη που ξεστομίζουν δημόσια, ας θυμίσουμε τα εξής: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ψήφισε τους επαίσχυντους νόμους 4353/2015 και 4389/2016 με τους οποίους άνοιξε ο δρόμος για να εισβάλουν τα ξένα funds και να αγοράζουν ελεύθερα «κόκκινα δάνεια» και να βγαίνουν στο σφυρί οι λαϊκές κατοικίες. Μπροστά μάλιστα στη γενικευμένη οργή του κόσμου και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε νέα νομοθετική παρέμβαση μετατρέποντας σε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις αυτές. Μάλιστα αιτιολογούσε αυτή την αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική με το επιχείρημα πως «οι ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος», για να συμπληρώσει πως η «ακώλυτη διενέργεια των πλειστηριασμών» είναι αναγκαία (σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ πάντα) για την «αποφυγή ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Αυτοί δηλαδή που σήμερα όψιμα και υποκριτικά εμφανίζονται ως προστάτες της λαϊκής κατοικίας είναι οι ίδιοι που θεσμοθέτησαν και νομιμοποίησαν την επίθεση των τραπεζιτών και των «επενδυτών» στη λαϊκή κατοικία. Είναι αυτοί που άνοιξαν το δρόμο στα ντόπια και ξένα αρπακτικά να λεηλατούν και να ξεσπιτώνουν ανεμπόδιστα τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι οι ίδιοι που αδίστακτα εξαπέλυσαν πογκρόμ διώξεων ενάντια σε αγωνιστές που αντιστέκονταν στους πλειστηριασμούς. Και αδίστακτα έσυραν στα δικαστήρια ακόμα τα δικά τους στελέχη σαν το Λαφαζάνη. Και όλα αυτά με την ανοιχτή στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφού όλοι μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.
Είναι επίσης κραυγαλέο ψέμα πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί. Όσο κι αν τα στελέχη του στο δημόσιο λόγο προσπαθούν να παραχαράξουν την πραγματικότητα για να εξωραΐσουν την πολιτική τους και τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν, ως απότοκο των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, ο ίδιος ο Τσίπρας φρόντισε να αποκαταστήσει την οδυνηρή γι’ αυτούς αλήθεια. Χωρίς πολλές περιστροφές και μισόλογα δήλωσε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον «ΑΛΦΑ», πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν περίπου 25.000 πλειστηριασμοί, «αδειάζοντας» τα στελέχη του. Όπως επίσης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει αν αναλάβει την διακυβέρνηση, υπογραμμίζοντας εμφατικά πως «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί». Και αυτά τα λέει τη στιγμή που αποφάσισε ο Άρειος Πάγος να ανοίξει το δρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς. Με απλά λόγια, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική των πλειστηριασμών και του πλιάτσικου στη λαϊκή κατοικία.

Αυτή η πολιτική είναι που φούσκωσε τα πανιά της Δεξιάς, που δικαίωσε την πολιτική των μνημονίων, που ξέπλυνε τελικά τη ΝΔ δικαιώνοντάς τη για όλη την αντιλαϊκή πολιτική που επέβαλε και δίνοντάς της σήμερα το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως «αθώα περιστερά» και άμοιρη ευθυνών. Με αυτή τη γραμμή που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε δρόμο στη ΝΔ ώστε να συνεχίζει σήμερα με αμείωτη ένταση τη λεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, παραδίδοντας τα καταχρεωμένα λαϊκά στρώματα δέσμια στα νύχια των ξένων funds. Μάλιστα μπροστά στην έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού που συνοδεύεται από την αύξηση των επιτοκίων των δανείων, η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες γίνεται πολλαπλά δυσβάστακτη, αφού υπολογίζεται πως το επόμενο διάστημα θα «κοκκινήσουν» πολλές χιλιάδες -ως σήμερα- εξυπηρετούμενα και ενήμερα δάνεια. Έπειτα μάλιστα από την προκλητική απόφαση του Αρείου Πάγου και με δεδομένη την ανοχή της κυβέρνησης, τα ξένα αρπακτικά ετοιμάζονται για τη νέα επιδρομή.

Μπροστά στην αναστάτωση που προκαλεί αυτή η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Τσίπρας επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε μια εξοργιστική δημαγωγία προεκλογικού χαρακτήρα, δηλώνοντας δημόσια πως «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας». Ο προφανής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπείρει ξανά ψεύτικες ελπίδες στις εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένων νοικοκυριών για δήθεν «προστασία» από τους πλειστηριασμούς για να αλιεύσει ψήφους στα θολά νερά της απόγνωσης και των αδιεξόδων. Επιδιώκει να ξεχάσει ο λαός το μερίδιο της καταστροφικής ευθύνης που ο ίδιος κουβαλάει για τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα.

Ξέπνοα και βουτηγμένος στα αδιέξοδα του αμαρτωλού παρελθόντος που σέρνει, καλεί τώρα το Μητσοτάκη, όχι να καταργήσει αλλά να αναστείλει τους πλειστηριασμούς μέχρι τις εκλογές, για 2 μήνες δηλαδή, και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Αυτοπαγιδευμένος στην αντιπολιτευτική τακτική της αποχής από τις ψηφοφορίες και για να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξει η όποια νομοθετική παρέμβαση, καλεί τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ΠΝΠ, ένα μέτρο που κατήγγειλε ως ακραία αντιδημοκρατικό, αυταρχικό ακόμα και αντισυνταγματικό.

Επί της ουσίας όμως, η πρότασή του για αναστολή των πλειστηριασμών και όχι για κατάργηση φανερώνει το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του, πως πλειστηριασμοί θα υπάρχουν «σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία», καταθέτοντας έτσι τη δέσμευσή του στα ξένα funds και τους τραπεζίτες πως δεν θα αμφισβητηθεί η κερδοφορία τους από το ξεζούμισμα και τη λεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών.
Όλη η προηγούμενη περίοδος έδειξε πως οι διαφορές των δύο κυρίαρχων αστικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μπαίνουν σε δεύτερο φόντο μπροστά στα κοινά σημεία στα οποία συγκλίνουν. Μνημόνια, πανδημία, νόμοι «Χατζηδάκη» και «Κατρούγκαλου», κατώτατος μισθός και τώρα οι πλειστηριασμοί δείχνουν πως οι πολιτικές των κομμάτων αυτών αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το δίπολο που στήνεται δεν προδιαγράφει καμία καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα παρά μόνο φτώχεια, ακρίβεια και λεηλασία. Η απάντηση βρίσκεται μακριά από τα ψεύτικα διλήμματα και τις επικίνδυνες θεωρίες του «μικρότερου κακού», στο μαζικό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.