Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα παπαγαλάκια της, μια ενορχηστρωμένη αναβίωση της ψυχροπολεμικής και αντιρωσικής ρητορικής, που φτάνει στη λογοκρισία, τον αποκλεισμό, τη γελοιοποίηση και τις διώξεις των «αντιφρονούντων» από τα ελεγχόμενα από αυτή ΜΜΕ αλλά και με «πληρωμένες ανακοινώσεις» των παπαγάλων της στα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στην παράσταση «Otello», η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποφάσισε να διαβάσει μια ανακοίνωση στο κοινό, σχετική με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω ενός χορευτή που κρατούσε την Ουκρανική σημαία, λέγοντας ότι εκφράζει και τους εργαζομένους της ΕΛΣ, χωρίς αυτοί ποτέ να έχουν ερωτηθεί για το περιεχόμενό της και τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο κοινό!

Μετά απ’ αυτό, το Σωματείο των εργαζομένων στη ΕΛΣ, ενημέρωσε το κοινό με ανακοίνωσή του στο τέλος του διαλείμματος, αναφέροντας «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κίνηση που έκανε η διοίκηση, χωρίς να ερωτηθούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει μια μονομέρεια με το θέμα του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου. Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ουκρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική προπαγάνδα για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Λέμε τώρα να σταματήσει ο πόλεμος».

Ανακοινώσεις καταγγελίας της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία αλλά και των «πολιτιστικών κυρώσεων» εναντίον Ρώσων καλλιτεχνών έβγαλαν επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.
Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται πως «Οι αποκλεισμοί σε δημιουργούς και επιστήμονες με βάση την εθνικότητά τους ή τον τόπο καταγωγής τους, η ακύρωση καλλιτεχνικών έργων, η απαγόρευση ΜΜΕ στην Ευρώπη, συνιστούν ένα νέο πλαίσιο μακαρθισμού, που δεν έχει θέση σε καμιά δημοκρατική κοινωνία και οφείλουν να μη γίνουν ανεκτά από τους πολίτες, την επιστημονική κοινότητα και το σύνολο του καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου».

Ενώ σε ανακοίνωση της ΠΟΘΑ σημειώνεται πως «Η Τέχνη πάντοτε στεκόταν με θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι στον Πόλεμο. Προωθεί τον ανθρωπισμό και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Δρα ως το κοινό βίωμα που ενώνει διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες, πεποιθήσεις. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να είμαστε απερίφραστα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, παρά να είμαστε κατά του αποκλεισμού των καλλιτεχνών στη βάση της καταγωγής τους… Καταδικάζουμε τον αποκλεισμό, την λογοκρισία των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών οργανισμών που προέρχονται με βάση την εθνική καταγωγή. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε εκτελεστικά όργανα της Πολιτιστικής διπλωματίας. Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ζητάμε την απεμπλοκή της Χώρας μας από την πολεμική αναμέτρηση. Η Τέχνη πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει. Ο Πολιτισμός μας θα βρίσκεται απέναντι σε αυτούς που επεξεργάζονται τα σενάρια του πολέμου εις βάρος των λαών».