Όταν η μαύρη αγορά άλλαξε όνομα, βαφτίστηκε “ελεύθερη”, υιοθετώντας την γλώσσα των ευφημισμών που ανασκολοπίζουν λέξεις, έννοιες και ιδέες.
Η “ελεύθερη αγορά”, η αυτορρυθμιζόμενη, η θαυματουργή θεά που θα αποκαθιστούσε τάχα την ισοπεδωμένη εργατική δύναμη και την ευτελισμένη αγοραστική της δυνατότητα, που θα έδινε ποικιλία “επιλογών” στην εκπαίδευση, την περίθαλψη, την επιχειρηματικότητα, τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό και την πλαστική “ευημερία” σε όσους με δυσκολία πληρώνουμε τη ΔΕΗ, χρειάστηκε έναν ιό για να αποκαλύψει -σε όλους- τη γύμνια και την προστυχιά της.
Μέχρι τώρα συναλλασσόταν με υιούς και ιούς. Στους πρώτους, υιούς μεγάλων και διεφθαρμένων οικογενειών, αναθέτει την εξουσία, δηλαδή την εξυπηρέτησή της.
Οι υιοί ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της ελεύθερης αγοράς και των οικογενειακών παραδόσεων, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και συνήθως αθέμιτο μέσο, καθώς αυτή η ανταπόκριση αποτελεί όρο προσωπικής και οικογενειακής ευημερίας και άλλων ευγενών στόχων.
Οι υιοί, με τη χρήση νόμων, δυνάμεων καταστολής, της καθόλα ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ΜΜΕ, εξαγορασμένων επιστημόνων, πολιτικών κλπ υπηρετούν πιστά το δόγμα της ελεύθερης αγοράς, ξεσχίζοντας ό,τι αφορά σε στοιχειώδη κοινωνική μέριμνα, όπως η δημόσια υγεία.
Το δημόσιο σύστημα υγείας, στη σημερινή γενικευμένη επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, σε όλες τις χώρες που συνήθως υιοί και λοιποί συγγενείς χρησιμοποιούνται ως θεραπαινίδες του, συρρικνώνεται δραματικά και τείνει να εξαφανιστεί. Η δημόσια υγεία τσακίζεται μέσα από την κατανάλωση βρώσιμων σκουπιδιών, εξουθενωτικών εργασιακών όρων, περιβαλλοντικής βρωμιάς και αποτελειώνεται με υποστελέχωση νοσοκομειακών μονάδων, υποβάθμιση και κλείσιμο τους. Η περίθαλψη γίνεται ένα ακριβά εμπορεύσιμο προϊόν και γι’ αυτό παύει να είναι δημόσιο αγαθό και αφορά μόνο στην υγεία των αρίστων.
Η συναλλαγή της ελεύθερης αγοράς με τους ιούς, γινόταν στο ίδιο πλαίσιο, αυτό δηλαδή του προσπορισμού κερδών. Μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρίες έκαναν και κάνουν αβγάτισμα του πλούτου τους, μέσω ενός ιού. Είναι ένα από τα θαύματα της ελεύθερης αγοράς, γιγάντιου μεγέθους funds να κρύβονται πίσω από έναν απειροελάχιστο σε μέγεθος ιό.
Όταν ξέσπασε η “νόσος των πουλερικών”, χιλιάδες σχετικές μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ορνιθοπαραγωγοί αυτοκτόνησαν, εκατομμύρια κοτόπουλα κι άλλα πουλερικά σφαγιάστηκαν ή μπήκαν ζωντανά σε κλίβανους και φαρμακευτικές εταιρίες-θηρία αποκόμισαν τρελά κέρδη, κάνοντας κυριολεξία την παροιμία “αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες”.
Μια από αυτές, η G.D. Searle & Company, που έκανε μπάζα εκατομμυρίων δολαρίων, ανήκε στον Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργό Άμυνας επί Φόρντ και αργότερα επί Μπους. Ήταν αυτός που εισήγαγε τη φήμη ότι το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής -που δε βρέθηκαν βέβαια ποτέ όταν η χώρα έγινε σκόνη με 1500000 νεκρούς- και αυτός που συνδέθηκε, ως ιθύνων νους, με τα απάνθρωπα βασανιστήρια από Αμερικάνους στο Αμπού Γκράιμπ.
Ξανά στο σήμερα, ο Τραμπ έφτασε να προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού, ένα πακέτο περικοπών 700 δισ. δολαρίων στο Σύστημα Συντάξεων και Περίθαλψης, για “να προσφέρει βοήθεια στις βιομηχανίες που θα παρουσιάσουν ελλείμματα ως αποτέλεσμα της πανδημίας”.
Ακριβώς τη στιγμή που το άρρωστο σύστημα δημόσιας περίθαλψης των ΗΠΑ θα χρειαζόταν την πιο γενναιόδωρη ενίσχυση, αυτήν ακριβώς τη στιγμή οι ιοί και υιοί μιας ανάλγητης εξουσίας επιλέγουν να δώσουν κι άλλα μπόνους στο κεφάλαιο -το μεγάλο αφεντικό- που τους έφερε στην εξουσία.
Η προστυχιά συμπυκνώνεται σε όλες τις ανά κράτος εξουσίες -θεραπαινίδες του κεφαλαίου- που βυζαίνουν κέρδη απ’ την αρρώστια και το θάνατο και βέβαια ακόμη πιο ξετσίπωτα αποτυπώνεται σε “θεσμούς” που υπερβαίνουν τις τοπικές εξουσίες και έχουν γραμμένα στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε πολιτικό κόστος. Το ΔΝΤ, ο πατήρ της κεφαλαιοκρατίας και του κυνισμού της, με απόλυτη αδιαφορία για τους επικείμενους θανάτους αλλά και για τη διασπορά της πανδημίας, απέρριψε το αίτημα της Βενεζουέλας για έκτακτο δάνειο που αφορά στην πρόληψη και περίθαλψη από τη νόσο. Η αιτιολόγηση της απόρριψης είναι εκατό φορές πιο λοιμώδης και θανατηφόρα απ’ τον ιό. «Το ταμείο δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα, καθώς η εμπλοκή του με τις χώρες μέλη εξαρτάται από την επίσημη κυβερνητική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα». Η πιο ανάλγητη στήριξη του αχυράνθρωπου, Γκουαϊδό, ενός ακόμη υιού της εξουσίας, με τη σφραγίδα προαναγγελθέντος αφανισμού για χιλιάδες ανθρώπους.
Ο κόσμος, τρομοκρατημένος από το φάσμα του άμεσου θανάτου, στις περιόδους πανδημιών, φυσικών καταστροφών, πολέμων κλπ, όχι μόνο δεν δίνει σημασία στην ξετσιπωσιά της εξουσίας, αλλά την εμπιστεύεται, “μένει στο σπίτι” που έμενε όλα τα τελευταία χρόνια της κοινωνικής απάθειας, αδιαφορεί για ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με το μικρό, ως ελάχιστο προσωπικό του περιβάλλον και αφήνεται στις θανατηφόρες επιλογές της.
Πριν κάποιες μέρες, στις 12 Μαρτη, ο Robert Redfield, ιολόγος διευθυντής του CDC προέβη στη δημόσια παραδοχή πως κάποιοι Αμερικάνοι, που πέθαναν φαινομενικά από απλή γρίπη (πριν την εμφάνιση του ιού στην Ουχάν της Κίνας), διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στον κορονοϊό, covid 19.
Στην πορεία του χρόνου θα υπάρξουν κι άλλες παραδοχές, μόνο που θα έχουν ήδη πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι και θα έχουν διαλυθεί νοσηλευτές και γιατροί στα τσακισμένα δημόσια νοσοκομεία.
Νίνα Γεωργιάδου