Αργήσαμε, σύντροφε. Αργήσαμε πολύ.
Πρέπει να πούμε το δικό μας τραγούδι.

Για να μπεις στην Ιατρική, με πανελλαδικές, πανελλήνιες ή εισαγωγικές, όπως λέγονταν ανά γενιά, έπρεπε να είσαι «καλός» και στην Έκθεση, (ή Νέα Ελληνικά). Τώρα το «καλός», σηκώνει πολύ νερό, αλλά δεν είναι το θέμα μας σήμερα.

Το θέμα μας είναι -η γυμνασιακού επιπέδου- Έκθεση Ιδεών, που εκφώνησε ο αποκαλούμενος από τα ΜΜΕ «αγαπητός στο ευρύ κοινό», Τσιόδρας, που τοποθετήθηκε ξανά μπροστά στις κάμερες, σαν τη γλάστρα με τον απήγανο. Ο απήγανος αγαπητοί αναγνώστες είναι «βότανο κατά της μαγείας, της γλωσσοφαγιάς και της βασκανίας. Μπορεί να καεί σε τελετές εξορκισμού, καθαρισμού από ξόρκια και αρνητική ατμόσφαιρα. Απελευθερώνει θετική ενέργεια και φέρει έμπνευση, σοφία και ισχυρή προστασία από μάγια», σύμφωνα με τις μάντισσες, τις καφετζούδες, τις γιαγιάδες που κατασκεύαζαν ματζούνια και φυλαχτά.

Δεν μπορεί, την ανάδελφη φυλή μας, την έχουν ματιάξει, την έχουν γλωσσοφάει. Γι’ αυτό και τη δέρνει ανελέητα ο κορονοϊός. Και τι μας είπε ο αγαπητός μάγος της φυλής;

1.Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «εκραγεί» το ΕΣΥ, να υπάρξουν πολλοί θάνατοι, να διαχυθεί η πανδημία παντού και η εξέλιξη για τη χώρα μας να είναι δραματική, καθώς «είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία».
2.«Είναι η ώρα της συνείδησης, αλλά η ώρα της καρδιάς».
3.«Είναι η ώρα προσωπικής επιλογής».
4.«Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό».
5.«Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ξέρω και το κατανοώ. Αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».
6.«Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα».

Λοιπόν. Για να συμμαζέψουμε τα πράγματα:
1.Ολόκληρο καλοκαίρι, για να μην πούμε από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση του μάγου, δεν έκανε το παραμικρό για να κατασκευάσει τις απαιτούμενες ΜΕΘ και να τις εξοπλίσει για το δεύτερο κύμα, που όλοι, μα όλοι, έλεγαν πως θα έρθει. Και έτσι να ελεγχθεί η πανδημία. Δεν πήρε μέτρα, που χρειάζονταν χρήματα, για την υγεία. Όμως πήρε άφθονα μέτρα για χρηματικά πρόστιμα, που κατά Χαρδαλιά έφεραν στα ταμεία της 30 εκατομμύρια ευρώ. Μπράβο της, διότι τώρα έχουμε περιθώριο να κατασκευάσουμε 15 Μεγάλους Αθηναϊκούς Περιπάτους.
2.Εμείς συνειδητά και γκαρδιακά δεν αυξήσαμε την πληρότητα στο 100% στα πλοία, τα αεροπλάνα, τα τραίνα, ούτε ανοίξαμε τον τουρισμό σε χώρες τίγκα στον κορονοϊό. Ούτε ανοίξαμε τα σχολεία με 25 και πάνω μαθητές ανά τάξη.
3.Δεν ήταν προσωπική επιλογή μας το κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων, λόγω οικονομικής κρίσης και οι απέραντες απολύσεις που ακολούθησαν.
4.Αδέλφια! Αν η μοναδική μας επιλογή, είναι η μάσκα, Άντε και καλά στερνά!
5.Η Μαρία Αντουανέτα της λοιμωξιολογίας, μας συστήνει να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το δρομολόγιο, για δουλειά, Κυψέλη – Πειραιάς, με το ιδιόκτητο ελικόπτερο, την Πόρσε, ή με τα πόδια, αδέλφια. Για αγορά λεωφορείων και αύξηση των συρμών του Μετρό, άστα! Άλλη φορά.
6.Και αφού δεν ελέγχουν την πανδημία, η ελπίδα στα εμβόλια. Που έχουν ήδη νεκρούς από τις δοκιμές. Η ελπίδα στην …ελπίδα. Ή μήπως στο θεό …του Τσιόδρα; Α! Μας μένει να κάψουμε και απήγανο.
«Δεν έχω πάει σε καφέ ή εστιατόριο από τον Φεβρουάριο». Δήλωσε ο σεμνός Τσιόρδας, σεμνυνόμενος για τις πολλές ώρες εργασίας του. Μα να σου πούμε πως το γεγονός μας αφήνει παγερά αδιάφορους, λίγο θα είναι.

Μας έριξε στο τραπέζι την καρδιά του και την ελπίδα του. Ζεστές τάχα. Και στο κεφάλι μας, έριξε την ευθύνη για το αν θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι από τον εχθρό κορονοϊό. Και πάμε όλοι μαζί: η Ατομική Ευθύνη – της Ατομικής Ευθύνης – την Ατομική Ευθύνη – ω! Ατομική Ευθύνη – Οι Ατομικές Ευθύνες – των Ατομικών Ευθυνών- τις Ατομικές Ευθύνες – ω! Ατομικές Ευθύνες.

★★★

Το 2020, άρχισε με το «Μένουμε σπίτι». Ο Μητσοτάκης φροντίζει να τελειώσει με το «Μένουμε χωρίς σπίτι». Χωρίς υγεία, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς δουλειά, χωρίς…

Τάνια