Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τεράστιες εκτάσεις στην Αττική, την Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Ρόδο εξακολουθούν (εδώ και μέρες) να βρίσκονται στο έλεος των καταστροφικών πυρκαγιών με τραγικό μέχρι στιγμής α­πολογισμό τη μετατροπή 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων χορ­­το­λιβαδικών, δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών σε κρανίου τόπο. Εκατοντάδες σπίτια έγιναν στάχτη ή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, περιουσίες του κόσμου αφανίστηκαν, ενώ τα πύρινα μέτωπα έ­φτασαν μια ανάσα από μεγάλα βιο­μηχανικά συγκροτήματα τα οποία εκκενώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και παρά τη θέληση της μεγαλοεργοδοσίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ωστόσο, το τσουνάμι αυτό στην καρδιά του περιβόητου «επιτελικού κράτους» της Δεξιάς, όπως και οι δεκάδες ενεργές εστίες ανά την επικράτεια, που απειλούν και σαρώνουν τη ζωή και το βιος του χειμαζόμενου και ανυπεράσπιστου λαού, έχουν ονοματεπώνυμο. Η διαχρονική εμπρηστική κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης, υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας που κλιμακώνεται στη συγκυρία από την κυβέρνηση «των αρίστων» της Δεξιάς είναι υπεύθυνη για τις θλιβερές εικόνες βιβλικής καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου για πολλοστή φορά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Την εν λόγω οδυνηρή πραγματικότητα που βοά έσπευσε ήδη να εξωραΐσει πριν την εκδήλωση των δήθεν «ακραίων καιρικών φαινομένων» (διάβαζε του πρώτου καύσωνα και την εμφάνιση των συνηθισμένων για την εποχή μποφόρ του «στρατηγού ανέμου») ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κατά την «εθιμοτυπική» επίσκεψή του στο υπουργείο πολιτικής προστασίας. Εκεί χωρίς αιδώ αναφέρθηκε «στα καινούρια αεροσκάφη, καινούρια ελικόπτερα, πολλά καινούρια μέσα για το πυροσβεστικό σώμα μέσα στα επόμενα χρόνια», κάνοντας λόγο για «κοσμογονία»(!). Για όλα αυτά έχει μπει σε πυρετώδη λειτουργία ο θηριώδης προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς με τα ραδιοτηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει για να βγάλει «λάδι» την κυβέρνηση, να προπαγανδίζει την τεράστια δήθεν κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, να μην αφήνει ούτε ίχνος κριτικής να περάσει προς την κυβέρνηση.

Προς επίρρωση της «ετοιμότητας» του γαλάζιου κρατικού μηχανισμού, ο πολυπράγμων περιφερειάρχης Πατούλης (που έσπευσε άρον-άρον να κλείσει τα πάρκα στην παντελώς αθωράκιστη Αττική), αναμένεται να προχωρήσει …στις 20 Ιούλη τον διαγωνισμό για την αντιπυρική προστασία! Σε μια διαστροφή της κοινής λογικής, με την αφειδώλευτη στήριξη των πετσωμένων ΜΜΕ, ο Μητσοτάκης συνεχίζοντας προκλητικά τον εμπαιγμό και την εξαπάτηση του λαού τόνισε με απύθμενο θράσος -προϊδεάζοντας ωστόσο για το τι μέλλει γενέσθαι- ότι «οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν». Οι εν λόγω εξοργιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό με τις προπέρσινες αντίστοιχες δικές του για την Εύβοια. Και τότε ο Μητσοτάκης δημαγωγούσε ασύστολα πως «η χώρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ», με τραγικό επακόλουθο τη μετατροπή της μισής σχεδόν Εύβοιας σε στάχτη…
Πίσω από αυτές τις αυτάρεσκες δηλώσεις (που συμπληρώθηκαν και από τις αντίστοιχες του κυβερνητικού εκπροσώπου Μαρινάκη πως «χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ένα κράτος όλο και πιο έτοιμο να ανταποκριθεί άμεσα»), τα επιτελεία της ΝΔ πασχίζουν -βαπτίζοντας το κρέας ψάρι- να κρύψουν αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο. Την πάγια εγκληματική «επιτελική» κρατική και κυβερνητική αδιαφορία για την ύπαρξη στοιχειώδους αντιπυρικού σχεδιασμού, την έλλειψη του παραμικρού συντονισμού και την έγκαιρη επέμβαση «στο πεδίο», την πολιτική διάλυσης τελικά των υποδομών πολιτικής προστασίας. (Είναι χαρακτηριστικό πως στα δασαρχεία Λαυρίου και Πάρνηθας δεν υπάρχει δασεργάτης ούτε για δείγμα). Τα ευτράπελα με τους πυροσβεστικούς κρουνούς που δε λειτουργούν, ακόμα και η αστυνομική αύρα που επιστρατεύθηκε, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις χτυπητές ελλείψεις στην πυροσβεστική (σε 4.547 υπολογίζονται οι κενές οργανικές θέσεις, το σύνολο των οχημάτων δεν έχει περάσει από προληπτικό έλεγχο ΚΤΕΟ και το 85% του συνόλου των 3.500 οχημάτων έχουν ηλικία πάνω από δέκα έτη). Παρά τα κυβερνητικά φληναφήματα περί αύξησης των πόρων, μόνο οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένες κατά 7,5 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι από υποτυπώδης έως και ανύπαρκτος ο ατομικός εξοπλισμός του. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα που επίσης …έλαμψαν δια της απουσίας τους (CANADAIR), έχουν ξεπεράσει τα 45 χρόνια(!) πτητικού έργου και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η ένδεια σε προσωπικό γιγαντώνεται και από τα μπαλώματα του Μητσοτάκη, ο οποίος ως γνωστόν προχωρά σε στελέχωση του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την επάνδρωση της FRAPORT και των ιδιωτικοποιημένων αυτοκινητοδρόμων.

Στα πλαίσια αυτά οι νεοφιλελεύθεροι ταγοί του Μητσοτάκη επικαλούνται την «ατομική
ευθύνη», στοχοποιώντας ως ενόχους τους «αμελείς», αλλά και «το γείτονα που δεν καθαρίζει το οικόπεδο». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης κάνει λόγο «για μια κουλτούρα εκκενώσεων η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα», αναφερόμενος στο γνωστό 112, με την αποστολή του οποίου αρχίζει και τελειώνει οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη, όπως και με το κλείσιμο των εθνικών δρόμων. Για την ακινητοποίηση χιλιάδων οχημάτων σε αυτούς ευθύνονται οι οδηγοί που «δε συμμορφώθηκαν προς τις κυβερνητικές υποδείξεις».