Καθόλου άσχημη δεν θα πρέπει να κρίνεται η επίδοση της χώρας μας ως προς την «ελευθερία του Τύπου». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) οι οποίοι δημοσίευσαν το World Press Freedom Index για το έτος 2022, δηλαδή τον ετήσιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου που φέτος ελέγχει 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη, η χώρα μας κατατάσσεται στην 108η θέση, εξόχως τιμητική για κάθε υποανάπτυκτη ή σήμερα αναπτυσσόμενη μπανανία.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προκειμένου να διαμορφώσουν τη συγκεκριμένη λίστα υποχρεώθηκαν βέβαια να δεχτούν κάποια Σύνορα των υπό αξιολόγηση χωρών, και βαθμολόγησαν επιδόσεις ορίζοντας ως Ελευθερία του Τύπου «την αποτελεσματική δυνατότητα των δημοσιογράφων, ως ατόμων και ως ομάδων, να επιλέγουν, να παράγουν και να διαδίδουν ειδήσεις και πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον -ανεξάρτητα από πολιτικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και χωρίς απειλές για τη σωματική και την ψυχική ασφάλειά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αναγνωριστεί μεγάλη συμβολή για την εν λόγω βαθμολόγηση, καθώς η χώρα μας το 2019 βρισκόταν στην 65η (καλύτερη) θέση Ελευθρίας του Τύπου και, μόλις τρία χρόνια μετά, κατακτά την 108η ανάμεσα στις 180 κρινόμενες χώρες, κρατίδια και παρακρατίδια, και την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Το 2004, καθώς μάς ανέβαζε η Γιουροβίζιον και η Εθνική Ποδοσφαίρου, βρισκόμασταν στην 33η θέση του πλανήτη, και το 2002, οπότε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα άρχισαν για πρώτη φορά τους υπολογισμούς, στην 19η θέση. Πρακτικά, μέσα σε 20 χρόνια πέσαμε 89 θέσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για το έτος 2022, η χώρα μας βρίσκεται πιο κάτω ακόμη και από την …Ουκρανία, ενώ φιγουράρει μία θέση κάτω από το Μπουρούντι και μία θέση πάνω από τη Ζάμπια, πιστοποιώντας ότι ως κράτος μάλλον ανήκουμε στην Ανατολική Αφρική και όχι στη Νότια Ευρώπη.

Σε άλλα νέα, και παραγνωρίζοντας πολέμους, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, κλπ. διεθνούς και εθνικής εμβέλειας, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, για 100ή συνεχόμενη ημέρα, στην υπόθεση Πισπιρίγκου. Μάλιστα, γνωστό site ενημέρωσης αποκαλύπτει σε άρθρο του «Πού μένει σήμερα ο Μάνος Δασκαλάκης».
Η υπόθεση Πισπιρίγκου είναι τόσο πλούσια που έχει κατορθώσει, με τη βοήθεια του υψηλού κριτηρίου και του παιδαγωγικού ρόλου του συνόλου των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, εδώ και εβδομάδες να κατέχει κεντρικό ρόλο στη δημοσιογραφική μας πραγματικότητα.
Μια μεγάλη επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στο in.gr, και στον Μαρινάκη, είναι ότι στα πρώτα λεπτά της 6ης Απριλίου, ημέρας πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας (έπειτα από πολλούς μάλιστα μήνες κινηματικής απραξίας τουλάχιστον των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), στην αρχική σελίδα του γνωστού ψηφιακού μέσου ενημέρωσης υπήρχαν 21 εικονίδια που παρέπεμπαν σε άρθρα της υπόθεσης Πισπιρίγκου, ενώ δεν υπήρχε ούτε ένα άρθρο -έστω για δείγμα- που να αναφέρεται στη γενική απεργία, ούτε καν συκοφαντικά, ούτε καν για να τρομοκρατήσει για το τέλος της οικονομικής ζωής της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων κάποιων μειοψηφιών, ή για την φριχτή κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί εξαιτίας της απεργίας των μέσων μεταφοράς. «Πώς περικυκλώνουν οι Αρχές τη Ρούλα Πισπιρίγκου», «Πάτρα: τι λέει για την υπόθεση ο δικηγόρος της Ρούλας», «Πάτρα: Ο Μάνος Δασκαλάκης δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου», «Πάτρα: Τι λέει πρώην διευθυντής ασφάλειας Πατρών για την υπόθεση», «Πάτρα: Πόσο εύκολο είναι να βρει κάποιος κεταμίνη; – Από πού την προμηθεύτηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου;», «Φως στο Τούνελ: Η συνομιλία της Αγγελικής Νικολούλη με τη Ρούλα Πισπιρίγκου στο νέο τρέιλερ», «Λέων για Πάτρα: Να ληφθούν τρίχες και από την σπιτονοικοκυρά της Ρούλας Πισπιρίγκου», και ακόμη 14 αναρτήσεις.

Ας σημειωθεί ότι για την 1η Μάη, και υπό τις αυστηρές πιέσεις, κριτικές, και αρνητικές βαθμολογίες που δέχεται η δημοσιογραφία στη χώρα μας, το in.gr τελικά ενημέρωσε με πηχυαίους τίτλους για την κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς: «Πρωτομαγιά: Χωρίς μετρό και τραμ την Κυριακή η Αθήνα».