η ιστορία γράφεται με ανυπακοή

Το 2020 κλείνει ειρηνικά
Τη χρονιά που μας πέρασε βρεθήκαμε μπροστά σε πολλά πρωτόγνωρα, ένα εκ των οποίων υπήρξε η διατάραξη των παραδοσιακά καλών σχέσεων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΚΕ. Τέλη φθινοπώρου η κρίση ανάμεσα στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα ήταν έκδηλη, με τον K. Μητσοτάκη να πετάει το γάντι (και) στον Περισσό στις 12 Νοεμβρίου, εν όψει εκδηλώσεων τιμής για το Πολυτεχνείο, λέγοντας «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Δεν εξαιρούνται οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης. Ό,τι ισχύει για όλους, ισχύει και για το ΚΚΕ» και κηρύσσοντας απαγόρευση συναθροίσεων.

Το ΚΚΕ πράγματι σάστισε, αλλά σήκωσε το γάντι και στις 15 Νοεμβρίου υπέγραφε με ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 κοινό κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων. Ένα οποιοδήποτε κοινό κείμενο του ΚΚΕ με τον διαβολικό ΣΥΡΙΖΑ και το σατανικό παρακλάδι του, Μέρα25, δεν θα μπορούσε μέχρι τη στιγμή εκείνη να το προβλέψει ούτε ο ίδιος ο Νοστράδαμος.

Στο μη παρέκει έφτασε η σχέση ΝΔ-ΚΚΕ στις 17 Νοεμβρίου, με δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δέχονται ψεκασμούς και χημικά στα Προπύλαια της Αθήνας έπειτα από κυβερνητική εντολή. Αυτό πράγματι ήταν κάτι καινούριο για το ΚΚΕ, το οποίο ως «υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα» κατά κανόνα δεν είχε προβλήματα με τα ΜΑΤ και τις λοιπές δυνάμεις καταστολής. Πόσο μάλλον όταν έκανε «συμβολικές» δράσεις ή κινητοποιήσεις σε τόπους και χρόνους εκτός τόπου και χρόνου.
Στο κλείσιμο της χρονιάς ο Δ. Κουτσούμπας σκέφτηκε σοβαρά τις μεγάλες προκλήσεις του 2021 (πρακτικώς, αποκλειστικά τις εκλογικές), και αποφάσισε να θάψει το τσεκούρι του πολέμου. Δίνοντας, για ακόμη μια φορά, το μήνυμα της εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας, και πριν εκπνεύσει το ’20, έσπευσε, μαζί με όλους τους υπόλοιπους άξιους, να εμβολιαστεί από τους πρώτους. Για την ακρίβεια, σύσσωμη η κοινοβουλευτική «αριστερά» έδειξε αξιοσημείωτη σπουδή (27 Δεκεμβρίου εμβολιάστηκε ο Μητσοτάκης, 27 κι ο Βαρουφάκης, 28 ο Τσίπρας, 30 ο Κουτσούμπας). Τουλάχιστον η Γεννηματά είχε την ψυχραιμία να εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου. Ο Κουτσούμπας θα μπορούσε να περιμένει λίγες ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα στις κυρίες. Όχι. Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων τους, και πάλι μετά τη Γεννηματά θα έπρεπε να εμβολιαστεί. Όχι. Ακόμη και αλφαβητικά να το πάρει κανείς, και πάλι το «Γεννηματά» βρίσκεται πριν από το «Κουτσούμπας». Και πάλι. Όχι. Μα, εξάλλου, όλοι οι υποτιθέμενοι αριστεροί κοινοβουλευτικοί αρχηγοί, γραμματείς και φαρισαίοι, και σίγουρα ο Κουτσούμπας, θα μπορούσαν να προσποιηθούν ότι αναγνωρίζουν εμβολιαστική προτεραιότητα στους υγειονομικούς ή στους ευπαθείς ή στους ηλικιωμένους, και τουλάχιστον να μη πέσουν σαν άλλοι λυσσασμένοι στα ραντεβού με τις κάμερες και τις τηλεοπτικές ενέσεις.

Όχι. Η απόφαση από την πλευρά του ΚΚΕ τουλάχιστον, είχε ήδη ληφθεί: το 2020 θα έκλεινε ειρηνικά. Και, για μια φορά ακόμη, το ΚΚΕ αποφάσιζε να αφήσει κατά μέρος το (ούτως ή άλλως αναρχικής κοπής) αγαπημένο σύνθημά του «η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!». Εθνική ομοψυχία, και ξερό ψωμί.

Το 2021 ξεκινά ειρηνικά
«Οι ορθόδοξες εκκλησίες πραγματοποίησαν λειτουργίες για τα Θεοφάνεια, σε μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της ορθοδοξίας, αψηφώντας τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονoϊού, τα οποία έχουν απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανόμενων των θρησκευτικών λειτουργιών παρουσία πιστών». Αυτό διαπίστωνε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, καταγράφοντας την κίνηση στις Εκκλησίες όλης της χώρας. Μα την αλήθεια, ακόμη κι ένας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος, μ’ όλη τη θεόσταλτη υπομονή τους, είχαν πλέον αγανακτήσει με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και γενικώς όλα τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περιορισμό της πανδημίας που αφορούν χώρους λατρείας. Μία έτσι, μία αλλιώς. Πόση παραπάνω εγκαρτέρηση να επιδείξει κανείς;

Αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανείων σε όλη την επικράτεια, ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, παραδέχτηκε «Ανυπακοή της Εκκλησίας με την ανοχή της κυβέρνησης». Ακόμη μια κλασική περίπτωση, θα έλεγε κανείς, κατά την οποία η ιστορία (της Εκκλησίας εν προκειμένω) γράφεται με ανυπακοή.

«Ναι, η κυβέρνηση έδειξε ανοχή, αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;» διερωτήθηκε μεγαλοφώνως ο Μητροπολίτης, και, αναλύοντας την ντόμπρα στάση της αστυνομίας, προσέθεσε: «Νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα, όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή, παραδείγματος χάριν, εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ό,τι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά, ήταν πιο ήπια».

Εκνευρισμένοι ο ένας με τον άλλο, ωστόσο, κυβέρνηση και Εκκλησία μπόρεσαν τελικά να τα βρουν και να δώσουν ειρηνική έναρξη στο σωτήριον 2021:
Από τη μία πλευρά, οι κυβερνητικές δυνάμεις της τάξης και η αστυνομία δεν θα εμποδίζουν τις ουρές για μετάληψη της θείας κοινωνίας και τους δημόσιους συνωστισμούς όταν αυτοί θα οργανώνονται από τους υπηρέτες του Θεού. «Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη» που λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας: «κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα».

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας θα ανταποδίδουν το ευεργέτημα προς τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αναγνωρίζοντας πως οι τελευταίες λειτουργούν πάντοτε δίκαια και αναλογικά. Από την κινητοποίηση έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χ.Α., μέχρι τις πορείες για το Πολυτεχνείο, και από την διαδήλωση ενάντια στον χουντονόμο, μέχρι τα μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια, όλες οι διαδηλώσεις που χτυπήθηκαν με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ καλώς χτυπήθηκαν, διότι προφανώς οργανώνονται από «παιδάκια των Εξαρχείων» με «καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά». Στις μέρες μας, πράγματι, τόσο εξωραϊστική περιγραφή της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής μόνο από την Εκκλησία μπορεί να περιμένει κανείς.