Τη μύγα, η οποία τσίμπησε τον Κ. Μπακογιάννη, ψάχνει να βρει ένα μεγάλο κομμάτι Αθηναίων συμπολιτών μας, διερωτώμενο «για ποιον λόγο», και μάλιστα «έτσι αιφνίδια και βιαστικά», ο δήμαρχος Αθηναίων θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Μεγάλος Περίπατος», το οποίο με δυο λόγια ανατρέπει συγκοινωνιολογικώς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Την πρώτη ημέρα που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί τμήμα των αλλαγών του σχεδιασμού, προκλήθηκε συμφόρηση αρκετά μεγάλη ώστε -όχι μόνο η επίσημη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση- αλλά, ο ίδιος ο δήμαρχος να διαπιστώσει ότι «Δεν ήταν ευχάριστο το πρόβλημα που προκλήθηκε» (λες και υπάρχουν ευχάριστα προβλήματα).

Περισσότερο για να πει κάτι, και ίσως όχι τόσο επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «Παρέμβαση άγνωστων αποτελεσμάτων και συνεπειών χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και με ελλιπή προετοιμασία», το ΚΙΝΑΛ κάλεσε «Κυβέρνηση και Δήμο Αθηναίων να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλα για το “φαίνεσθαι” και την επικοινωνία», και το ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «Είναι πρόκληση τη στιγμή που εμφανίζεται η δημοτική αρχή, ως προστάτης της υγείας των δημοτών, να προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και ταυτόχρονα να μη λαμβάνει ούτε ένα στοιχειώδες μέτρο για το στοίβαγμα του κόσμου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι αρμοδιοτήτων με την κυβέρνηση και το υπουργείο».

Ο δήμος Αθηναίων τις τελευταίες ημέρες είχε κάνει όσα περνούσαν από το χέρι του (προφανώς, όχι αρκετά) για να προετοιμάσει τους Αθηναίους για τις ανατροπές στο κέντρο της πόλης, και μεταξύ άλλων είχε δώσει στα ΜΜΕ, πλούτο πληροφοριών (διαφημιστικών) για τον Περίπατο. Στην ελληνική ψηφιακή σελίδα του CNN ο δήμαρχος Αθηναίων προσέφερε μάλιστα ένα απαντημένο ερωτηματολόγιο σχετικό με το μεγάλο εγχείρημα. Κάπου στην 16η από τις 32 ερωταπαντήσεις, ανοίγει παρεμπιπτόντως η συζήτηση για την τύχη των πορειών στο κέντρο της Αθήνας:

«16. Τι θα γίνεται σε περίπτωση διαδηλώσεων στην Πανεπιστημίου;

Τίποτε διαφορετικό από ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, διοχέτευση της κυκλοφορίας σε άλλες οδούς πριν από την Πανεπιστημίου. Βεβαίως οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν θα έχουν και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τους διευρυμένους χώρους για πεζούς, χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην κυκλοφορία».

Με αφορμή την κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών στο κέντρο της Αθήνας στις 16 Ιουνίου, γνωστοί έμμισθοι κονδυλοφόροι της κυβέρνησης, του ΣΚΑΪ, της Athens Voice, κλπ, κλπ, διαπίστωναν πως για τη συμφόρηση στην Πανεπιστημίου ευθύνονταν οι απεργοί. Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μ. Βουλαρίνος, αφού πρώτα σημείωνε ότι «Δεν ξέρω ποια ήταν τα αιτήματά τους, δεν ξέρω αν ήταν λογικά ή παράλογα», προσέθετε κατά τον γνωστό (φιλοκυβερνητικό) του τρόπο: «Η πόλη μπλόκαρε επειδή λίγες εκατοντάδες υγειονομικοί υπάλληλοι θέλησαν να διαδηλώσουν από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το υπουργείο Υγείας» (…) «Κάθε μέρα οι συνδικαλιστές οργανώνουν δράσεις που στρέφονται αποκλειστικά εναντίον όσων ζουν ή κινούνται στην πόλη και εναντίον του ίδιου του συνδικαλισμού» (…) «Καμία πορεία, από αυτές που καθημερινά ταλαιπωρούν την πόλη, δεν έχει οδηγήσει στην ικανοποίηση κανενός αιτήματος εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Την αντισυνδικαλιστική σκυτάλη πήρε την ίδια ημέρα (17/06) ο δημοσιογράφος – εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης που μόνο για ξεκάρφωμα δεν έγινε βουλευτής της ΝΔ -όπως τόσοι άλλοι συνάδελφοί του, Α. Πορτοσάλτε. Απαντώντας σε γραπτό μήνυμα ακροάτριας, και αφού εξήγησε ότι ο ίδιος δεν είναι φασίστας όπως κάθε τόσο του καταλογίζεται, διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των δρόμων από απεργούς, την ώρα μάλιστα που πλέον διατίθεται η εναλλακτική λύση να κινητοποιηθούν στις λωρίδες που προορίζονται για τους πεζούς, και οι οποίες έχουν επαυξηθεί, είναι «φασισμός», πρόκειται για «φασιστική αντίληψη» και φασιστική «νοοτροπία».

Ήδη από το τέλος του 2019 ο πρωθυπουργός της χώρας έδινε συγκεκριμένη υπόσχεση για νομοσχέδιο που θα βάζει «όρια» στις διαδηλώσεις μέσα στις πόλεις, ρυθμίζοντας την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων: «Η κανονικότητα -και η λέξη προέρχεται από τον “κανόνα”- θα έλθει και στους δρόμους!». Ευτυχώς, η κανονικότητα του Μητσοτάκη, λόγω της γενικής κατακραυγής που γνώρισε το νομοσχέδιο, δεν έχει έλθει ακόμη για ψήφιση στη βουλή.

Όμως, ο Μεγάλος Περίπατος, τουλάχιστον πρώτος ξάδελφος του Μεγάλου Αδελφού, «δένει γάντι» με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και υποδεικνύει διαδρομή όχι μόνο σε περιπλανώμενους τουρίστες, αλλά και στις κινητοποιήσεις που έχουν «περιορισμένους» σε αριθμό διαδηλωτές, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να βαδίζουν σε μέρος του οδοστρώματος ή να ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή. Έτσι, ο περιορισμός και ο έλεγχος μέσω της κάμερας, βρίσκει τη συνέχειά του στον περιορισμό και τον έλεγχο κάθε βήματος.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε τα κριτήρια υπό τα οποία θα κρίνεται ότι μια κινητοποίηση έχει ικανό ή όχι αριθμό διαδηλωτών, ενώ ακόμη πιο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε «ποιος» θα είναι εκείνος που θα κρίνει την επάρκεια ή όχι του αριθμού των διαδηλωτών.