Με την έλευση της κακοκαιρίας η κυβέρνηση άφησε τους πρόσφυγες εντελώς ανοχύρωτους, όπως και σε όλες τις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Σε πολλά από τα κέντρα κράτησης οι πρόσφυγες έμειναν ξανά χωρίς θέρμανση, σε σκηνές ή κοντέινερ, εκτεθειμένοι στο ψύχος και χωρίς επαρκή τροφοδοσία. Ενδεικτικά, στο Σχιστό και το Σκαραμαγκά, το κέντρο στην ουσία έχει εγκαταλειφθεί χωρίς προσωπικό, γιατρούς και μέτρα προστασίας από την παγωνιά και χωρίς τροφοδοσία. Στον Ελαιώνα, πρόσφυγες που έμεναν σε σκηνές -χωρίς θέρμανση και άλλα μέτρα προστασίας- στοιβάζονται σαν σαρδέλες στο Ρουφ. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα, αφού στην παλιά δομή δεν υπάρχει ρεύμα και θέρμανση στα κοντέινερ, ενώ στη νέα δομή οι πρόσφυγες παραμένουν σε μεγάλες σκηνές. Άλλο ένα παράδειγμα της απάνθρωπης κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες αποτελεί και ο κτηνώδης τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχείο που φιλοξενούνταν. Πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν εκεί πετάχτηκαν στο δρόμο εν μέσω κακοκαιρίας. Έτσι, μεγάλος αριθμός προσφύγων έμειναν χωρίς στέγη μέσα στο κρύο και τη βροχή για πολλές ώρες.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις για τη frontex και τον επικεφαλής της Φαμπρί Λετζέρι. Οι νέες αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού τύπου τις τελευταίες ημέρες αφορούν καταγγελίες σχετικά με σκάνδαλα διαφθοράς, μυστικές και αμφιλεγόμενες επαφές με το λόμπι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων και συστημάτων ασφαλείας, για υποβάθμιση του μηχανισμού επιτήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για αδιαφάνεια και ψέματα. Κι όλα αυτά ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα οι παράνομες επαναπροωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό με την κάλυψη της frontex. Ταυτόχρονα νέες αποκαλύψεις για νέες παράνομες επαναπροωθήσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο από την ελληνική πλευρά είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας.

Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες αποτελεί μια κτηνώδη ακροδεξιά πολιτική. Δεν αδιαφορεί μόνο για τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα οι πρόσφυγες που διαβιούν στα κέντρα κράτησης είναι απροστάτευτοι απέναντι σε όλα τα κύματα κακοκαιρίας που έχουν έρθει. Όσοι μάλιστα επιχειρούν να ξεφύγουν από τον όλεθρο και την καταστροφή που φέρνουν στις χώρες τους η ιμπεριαλιστική πολιτική και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κινδυνεύουν να πνιγούν από την στάση της κυβέρνησης και του ελληνικού λιμενικού στο Αιγαίο.