Σε μόνιμη αναταραχή είναι πλέον τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού από τη σφοδρή σύγκρουση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Στους πολυεπίπεδους ανταγωνισμούς και τις πολιτικοστρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ, για τον περιορισμό της Κίνας, εμπλέκονται χώρες της περιοχής με δύο να έχουν εξέχουσα σημασία.

Αυστραλία και Ιαπωνία αναδεικνύονται σε σημαντικούς κρίκους του αντικινεζικού μετώπου, που θέλει να συγκροτήσει η Ουάσιγκτον, στην περιοχή. Η πρώτη συνυπέγραψε πρόσφατα, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τη συμφωνία AUKUS, ενώ συμμετέχει μαζί με τη δεύτερη στο πολυμερές σχήμα Quad, με Ινδία και ΗΠΑ. Οι δύο χώρες έχουν ακόμη προσχωρήσει στην ομάδα των κρατών που θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μετά την πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πολιτικοστρατιωτικής τους συνεργασίας και με το βλέμμα στραμμένο προς το Πεκίνο, Τόκυο και Καμπέρα υπέγραψαν «αμυντική συμφωνία», η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ορόσημο», που προβλέπει την αμοιβαία πρόσβαση στις στρατιωτικές τους υποδομές.

Πρόκειται για την πρώτη αμυντική συμφωνία αυτού του είδους για την Ιαπωνία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός αυτής με τις ΗΠΑ. Η Αυστραλία γίνεται η δεύτερη μόλις χώρα, μετά τις ΗΠΑ, η οποία έχει το δικαίωμα εγκατάστασης στρατευμάτων σε ιαπωνικό έδαφος. Ενώ και οι Ιάπωνες στρατιώτες θα μπορούν επίσης να εκπαιδεύονται και να σταθμεύουν στην Αυστραλία.
Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο ψηφιακής συνόδου των ηγετών των δύο χωρών, Σκοτ Μόρρισον και Φούμιο Κισίντα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, στις δηλώσεις του ανέφερε πως: «Η Ιαπωνία είναι ο στενότερος εταίρος μας στην Ασία, όπως αποδεικνύεται από την ειδική στρατηγική μας εταιρική σχέση. Η μοναδική, τέτοια συνεργασία της Αυστραλίας». Δήλωσε επίσης ότι «η Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης θα ενισχύσει τη δέσμευση, τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία» μεταξύ των αυστραλιανών και ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων.
Ακόμη πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι «μια ισότιμη εταιρική σχέση» με βάση την κοινή εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο αφοσιωμένες «δημοκρατίες» και μια «κομβική στιγμή για την Αυστραλία και την Ιαπωνία, και την ασφάλεια των δύο εθνών μας και τους ανθρώπους μας».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός περιέγραψε τη συμφωνία ως «όργανο “ορόσημο” που θα αυξήσει τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των εθνών σε νέα ύψη». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο, τόνισε ότι «μοιραζόμαστε με την Αυστραλία τις βασικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Ρητορική που παραπέμπει στο νέο-ψυχροπολεμικό προπαγανδιστικό αφήγημα του Μπάιντεν για την αντιπαράθεση των «δημοκρατιών» απέναντι στα «αυταρχικά» καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κίνα αντέδρασε στις συμφωνίες αυτές, λέγοντας πως δεν προάγουν την ειρήνη.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν είπε ότι «η συνεργασία μεταξύ των χωρών θα πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της κατανόησης και της εμπιστοσύνης στην περιοχή, όχι να στοχεύει ή να βλάπτει τα συμφέροντα τρίτων». Πρόσθεσε πως «ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι αρκετά μεγάλος ώστε οι περιφερειακές χώρες να απολαμβάνουν κοινή ανάπτυξη και η ειρήνη και η σταθερότητα του Ειρηνικού εξαρτάται επίσης από τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν οι περιφερειακές χώρες». Σημείωσε ακόμη ότι «ελπίζουμε ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός μπορεί να είναι ο ωκεανός για την ειρήνη και όχι ο ωκεανός για να κάνει κάποιος κύματα».

Σαφή μηνύματα έστειλε και ο Κινέζος πρόεδρος από το βήμα του διαδικτυακού συνεδρίου του Νταβός. Την ώρα μάλιστα που η κινεζική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωνε πως ο ρυθμός ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ για το 2021 έκλεισε στο 8,1%, που θεωρείται ο υψηλότερος εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Σι Τζινπίνγκ, στηλίτευσε τις «πράξεις μονομερούς οικοδόμησης που αποσκοπούν σε “αυλές” με αποκλειστικότητα και υψηλά τείχη» ή «παράλληλα συστήματα που συνενώνουν μικρές ομάδες και ενώσεις οι οποίες πολώνουν τον κόσμο». Επιπλέον κατάκρινε όσους, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, επιδιώκουν τη συγκράτηση οικονομικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων άλλων χωρών ή για τη στρατιωτικοποίηση οικονομικών, επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων.

Αποτυπώνοντας την αυτοπεποίθηση του κινέζικου ιμπεριαλισμού στη μάχη για την παγκόσμια ηγεμονία ξεκαθάρισε ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί φράξει την πορεία της Κίνας. «Αν και σε ένα ποτάμι είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αντίθετα ρεύματα, είναι εξίσου σίγουρο πως κανένα δεν μπορεί να το εμποδίσει να καταλήξει στη θάλασσα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Νοτίου Κορέας, στον απόηχο των διαδοχικών εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να «αγκιστρώσει» τη Νότια Κορέα στα πολυμερή αντικινεζικά σχήματα που στήνει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με τη Σεούλ να μην ενδίδει προς το παρόν. Παρά την ισχυρή παρουσία των αμερικανικων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νέντ Πράις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας-Ιαπωνίας» και τόνισε πως η αμερικανική δέσμευση για την άμυνα της Νοτίου Κορέας παραμένει «σιδερένια».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε, με αφορμή τις εκτοξεύσεις, τις πρώτες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ακόμη ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και τόνισε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα υπερασπίστηκε το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προχωρούν σε εσκεμμένη κλιμάκωση.
Η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι οι δοκιμές αφορούσαν υπερηχητικούς πυραύλους, που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημείωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις δείχνουν πως παρότι η Ουάσιγκτον μιλά για διπλωματία και διάλογο, «συνεχίζει την πολιτική με στόχο την απομόνωση και τον στραγγαλισμό της Βόρειας Κορέας».