Η κυβέρνηση μεθοδεύει συστηματικά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των συντάξεων, όχι μόνο μέσω του επόμενου νομοθετήματος που θα αφορά στην επιμέρους ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και με διαδοχικές κινήσεις οι οποίες στοχεύουν στην εκχώρηση λειτουργιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες.

Έτσι, πριν μόλις δύο μήνες ανακοίνωνε ο υπουργός, την ανάθεση σε ειδικό manager, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ο οποίος υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων (αυτές παρεμπιπτόντως συνεχώς αυξάνουν) και μάλιστα θα υλοποιούσε και την περιβόητη υπόσχεση της κυβέρνησης για ….«έκδοση συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού». Κάτι που ακούγαμε από τον προηγούμενο ακόμη υπουργό, Γ. Βρούτση, όπως και τον σημερινό που το επαναλαμβάνει, χωρίς ίχνος ντροπής.

Η έκδοση των οριστικών συντάξεων που εκκρεμούν για 3, ακόμη και 5 χρόνια, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση για τη ΝΔ. Για τη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων, κατά καιρούς έχουν ρίξει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, είτε στους ίδιους τους εργαζόμενους, είτε στον ΕΦΚΑ έπειτα e-ΕΦΚΑ. Όπως ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση, οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λαμβάνουν αυτή που έχει θεσμοθετηθεί ως «Εθνική σύνταξη», αντί της προσωρινής, μέχρι την έκδοση της οριστικής.

Έρχεται τώρα ο Κ. Χατζηδάκης και ανακοινώνει δημόσια, προωθώντας ακόμα πιο βαθιά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ότι πρόκειται να αναθέσει σε «πιστοποιημένους» ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους, την έκδοση των συντάξεων, με πρόσχημα τη συσσώρευση τεράστιου αριθμού εκκρεμών συντάξεων, τις οποίες προσδιόρισε περί τις 450.000.

Να επισημανθεί πως η διαδικασία ψηφιοποίησης τους αρχείου του ΕΦΚΑ έχει ήδη ανατεθεί σε γνωστή εταιρεία στον χώρο του software – hardware. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία ήδη ανασχεδιάζει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων και ενδεχομένως η ίδια θα πιστοποιήσει τους δικηγόρους και τους λογιστές προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Στη συνέντευξή του μάλιστα ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «Φυσικά, δεν θα λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε μερικά “χοντρά”. Ένα από αυτά θα είναι και η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις, που παραμένουν ένα μεγάλο “αγκάθι”. Η πιο μεγάλη τομή, όμως, θα είναι η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής». Προσθέτοντας: «Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής… Οι συνταξιούχοι δεν ενδιαφέρονται εάν η σύνταξή τους θα εκδοθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενδιαφέρονται να εκδοθεί γρήγορα».

Η ανάθεση σε ιδιώτες είναι η «μεγάλη τομή» κατά τον υπουργό, όπως συνολικά για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Για προσλήψεις προσωπικού ούτε λόγος βέβαια και ας είναι οι ελλείψεις προσωπικού καθώς και του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού, στην πραγματικότητα, το μεγάλο αγκάθι για τη συσσώρευση τόσων εκκρεμοτήτων.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος θα πληρώσει αυτούς τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, το υπουργείο, με σχετική διαρροή, επιβεβαιώνει ότι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα πληρώσουν σε ιδιώτες την αυτονόητη υποχρέωση του e-ΕΦΚΑ να προχωρήσει στην έκδοση των συντάξεων! Διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι τιμές, θα ποικίλλουν ανάλογα με την δυσκολία της υπόθεσης, π.χ. στην περίπτωση που ο εργαζόμενος και υποψήφιος συνταξιούχος έχει ασφαλιστεί σε δύο ταμεία (διαδοχική ασφάλιση).

Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικοί φορείς των Ασφαλιστικών Ταμείων ΠΟΣΕ/ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΠΟΠΟΚΠ, όπως και η ΑΔΕΔΥ, «οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, περί ανάθεσης της έκδοσης συντάξεων σε ‘“πιστοποιημένους” ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους, αποκαλύπτουν το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης τομέων της κοινωνικής ασφάλισης».

Νομικοί, επίσης, καταγγέλλουν πως η ανάθεση έκδοσης της σύνταξης σε ιδιώτες είναι αντισυνταγματική, γιατί κατά το άρθρο 22 του συντάγματος για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων «μεριμνά το κράτος όπως νόμος ορίζει».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 6 και 7 Απρίλη, αντιδρώντας τόσο στην επίθεση που δέχεται, για μία ακόμη φορά, η Κοινωνική Ασφάλιση όσο και στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ.