Με τον επίμονο, μαζικό και παρατεταμένο αγώνα τους -όπως εκφράστηκε κυρίως στο Ρέθυμνο, με την κατάληψη του Δασαρχείου για δυο εβδομάδες και τα μαζικά συλλαλητήρια που έφτασαν την πρωτόγνωρη δυναμική χιλιάδων διαδηλωτών- και αφού οι παραινέσεις της υποταγής από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη έπεσαν στο κενό, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να στείλει στην Κρήτη ως επίσημο εκπρόσωπό της τον Υπουργό Ενέργειας το περασμένο Σαββατοκύριακο (10 και 11 Απρίλη).

Στόχος της επίσκεψής του ήταν να …αποτρέψει την ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα του αγώνα των αγροτών και να κατευνάσει την κατακραυγή από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, μέσω της έκδοσης των δασικών χαρτών που αρπάζουν τις αγροτολιβαδικές εκτάσεις και τα χωράφια από τους βιοπαλαιστές, για τα προσφέρουν ως δώρο στο μονοπωλιακό, ενεργειακό και τουριστικό, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Έτσι, στη συνάντησή του με τους αγωνιζόμενους αγρότες στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, ο Υπουργός Ενέργειας Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι θα αποτρέψει τα «λάθη» των δασικών χαρτών, με Νομοθετική Ρύθμιση που θα αναγνωρίζει το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς, παίρνοντας πίσω όλα τα μέτρα των δαπανηρών ενστάσεων και των δικαστικών προσφυγών.

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα δοκίμασε τη γνωστή μέθοδο της ακαμψίας και της απειλής, μέθοδο που αναγκάστηκε να πάρει πίσω μπροστά στον ενωτικό και ανυποχώρητο αγώνα των αγροτών, υιοθέτησε στη συνέχεια την πιο ευέλικτη τακτική της ανώδυνης υποσχεσιολογίας από τους τοπικούς βουλευτές. Και αυτή όμως έπεσε στο κενό, μιας και οι πληττόμενοι αγρότες απαιτούσαν συγκεκριμένη απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους και έμπρακτη δέσμευση για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους πάνω στον πατροπαράδοτο αγροτικό κλήρο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και, μέσω του υπουργού ενέργειας, να δεσμευτεί προφορικά ότι θα κατοχυρώσει το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της φτωχής αγροτιάς στην κληρονομημένη γη με νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Βέβαια, η υλοποίηση αυτής της κυβερνητικής δέσμευσης, όπως και κάθε αιτήματος του μαζικού κινήματος, προϋποθέτει διαρκή λαϊκή επαγρύπνηση και πάλη.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ο κανόνας ότι μόνο με τους αγώνες και την μαζική συλλογική πάλη του μπορεί το λαϊκό κίνημα να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα και μόνο ενωμένος και αποφασισμένος ο λαός μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της εγχώριας ολιγαρχίας και των ξένων δυναστών του.

Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα της αγροτιάς στο Ρέθυμνο και σε όλες τις περιοχές της Κρήτης. Υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της φτωχών αγροτών που ξεκληρίζονται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης της ΝΔ και των πολύχρωμων συμπορευτών της, την αντιαγροτική ΚΑΠ και συνολικά τις αποφάσεις της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Δηλώνει πως η μαζική ενωτική συλλογική πάλη είναι ο μόνος δρόμος για την κατοχύρωση των λαϊκών αιτημάτων.