Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ, ενεκρινε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, εντός του Δεκέμβρη, ενώ προς ψήφιση πρόκειται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη του 2022.

Οι αλλαγές που επιφυλάσσει ο Χατζηδάκης για τον ΕΦΚΑ, έρχονται σε συνέχεια και κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της πορείας προς την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος, καθώς αποτελεί στρατηγική της επιλογή και ένα από τα δομικά στοιχεία της πολιτικής της. Έχει προηγηθεί άλλωστε, με νόμο του ίδιου, η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας οργανισμός με τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες, που βέβαια προέκυψαν από τις ίδιες τις κυβερνήσεις με την πολιτική τους και τις αποφάσεις για τη διαχείρισή του. Αυτά τα προβλήματα ο υπουργός επικαλείται ότι δήθεν θα λυθούν με την είσοδο του «αποτελεσματικού» ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το επιχείρημα στηρίζονται οι μέχρι σήμερα όχι και τόσο, ομολογουμένως, πετυχημένες επιλογές του. Η πρώτη, θυμίζουμε, αφορά στην τοποθέτηση νέου project manager, η οποία δεν τελεσφόρησε, ενώ η δεύτερη, αφορά στην είσοδο μόλις 179 ,τελικά, ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων που εκκρεμούν από το 2016.

Τα κυριότερα σημεία των επερχόμενων αλλαγών που σχεδιάζει ο υπουργός είναι τα εξής:

-Νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία συμβούλων.

Πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο.

-Δημιουργία νέας μονάδας «εσωτερικών υποθέσεων», με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

-Αναβάθμιση και «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά στην καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».

Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες.

-Δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας (400 ακίνητα, ύψους άνω του 1 δισ.) του Οργανισμού.

Παρόλο που σε όλα αυτά, η είσοδος ή η «αξιοποίηση», όπως προτιμά να λέει ο υπουργός του ιδιωτικού τομέα, είναι κάτι παραπάνω από προφανής, ωστόσο όπως υποκριτικά διατείνεται, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο ΕΦΚΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας.

Απάντηση δε, στις συκοφαντίες του υπουργού, που ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους για τα προβλήματα του οργανισμού, δίνουν οι ίδιοι, ασκώντας κριτική σε όλα τα κόμματα που «δημιούργησαν τον ΕΦΚΑ ενοποιώντας 8 ασφαλιστικά ταμεία και μετέπειτα και το επικουρικό για να δημιουργηθεί σήμερα ο e-ΕΦΚΑ, χωρίς καμία οργάνωση και σχεδιασμό, με διαλυμένες υπηρεσίες, χωρίς προσωπικό, με παλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς λογισμικά μέχρι και σήμερα για την έκδοση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών… το βάρος της διοικητικής ενοποίησης του κοινωνικού ασφαλιστικού μας συστήματος κλήθηκαν να το σηκώσουν τα υποκαταστήματα μισθωτών πρώην ΙΚΑ. Σ’ αυτά μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες όλων των πρώην ταμείων (ΟΓΑ – ΝΑΤ- ΤΣΑΥ κ.λπ.), χωρίς η συγχώνευση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδευτεί με την ταυτόχρονη μεταφορά προσωπικού. Παράλληλα, κληθήκαμε να διαχειριστούμε 16 διαφορετικά λογισμικά των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς συμβατότητα με τους υπάρχοντες Η/Υ…μέχρι και σήμερα όλα τα ταμεία (του ενοποιημένου φορέα) λειτουργούν με τις δικές τους διατάξεις… Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις υπηρεσιών και τμημάτων, οι αλλαγές αντικειμένων χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και με την έλλειψη προσωπικού, έχει φέρει το απόλυτο χάος».

Οι εργαζόμενοι του οργανισμού γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποια είναι τα προβλήματά του, πώς προέκυψαν και πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Γνωρίζουν επίσης πως οι «αλλαγές» που ετοιμάζει ο υπουργός δεν κινούνται στην κατεύθυνση επίλυσης αυτών των προβλημάτων, αλλά εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής του.

Με την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση εξυπηρετεί αποκλειστικά την κερδοφορία των ιδιωτών που θα εμπλακούν και ταυτόχρονα αδιαφορεί απροκάλυπτα για τα βάρη που θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Άλλωστε η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να μη στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Όπως αποδεικνύει και ο πρόσφατος εμπαιγμός που επεφύλαξε για τους συνταξιούχους, οι οποίοι στο προηγούμενο διάστημα έλαβαν και μάλιστα άτοκα, αναδρομικά που δικαιούνταν, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις που επέβαλαν έντοκη επιστροφή ποσών με ετήσιο τόκο 6% και έρχεται σήμερα να τους φορολογήσει αναδρομικά, με τεράστια ποσά. Ενώ επιπλέον μειώνεται το ποσοστό, μόλις 1 στους 4, των χαμηλοσυνταξιούχων που θα λάβει φέτος το επίδομα των 250 ευρώ.