Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να άφησε το κυβερνητικό τιμόνι για να αναλάβει η ΝΔ, απ’ ότι φαίνεται όμως οι “ουρές” της πολιτικής που επέβαλε εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4557/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο “Πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας (ενσωµάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις”, τα Διοικητικά Συμβούλια όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα, που φέρει τον τίτλο “Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων” (ΚΜΠΔ), τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα κλπ) των μελών των προεδρείων τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζοντας επάξια την πολιτική αυτή, υπενθυμίζει στα σωματεία πως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών είναι η 1η Νοέμβρη. Ανακοινώθηκε ότι υπάρχει παράταση ενός μήνα και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Δεκέμβρη. Έπειτα ακολουθεί… η ράβδος και το πρό­στιμο των 10.000€, ενώ για όσους επιμένουν να μην “συμμορφώνονται” με τις κυβερνητικές εντολές τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ. Προκλητική και απαράδεκτη γιατί, ούτε λίγο – ούτε πολύ, αντιμετωπίζει τα συνδικάτα ως εν δυνάμει “εγκληματικές οργανώσεις”, χώρους που γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή πολύ περισσότερο ως “οντότητες”, όπως χαρακτηρίζονται από το νόμο, που μπορεί και να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία! Πρόκειται πραγματικά για μια απύθμενου θράσους πολιτική ενέργεια που τσουβαλιάζει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, τα συνδικάτα και τα σωματεία τους, όπως επίσης και τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλιά τους, βάζοντάς τα στον ίδιο παρονομαστή με τους ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους κάθε λογής μαφιόζους.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώνει πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, με το πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει για ψήφιση στη Βουλή, θέλουν να στοχοποιήσουν και να επιφέρουν καίρια πλήγματα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και όσους ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όσους συνδικαλίζονται, όσους α­περ­γούν και αγωνίζονται.
Επιβεβαιώνεται τελικά από τα πράγματα πως η προκλητική εισβολή στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά πριν από έναν περίπου χρόνο και η κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων (υπολογιστές κλπ) από το ΣΔΟΕ, μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν. Ούτε φυσικά η αντεργατική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2018 που χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία. Το κυβερνητικό επιχείρημα πως “πρόκειται για συμμόρφωση σε ευρωπαϊκή οδηγία” επιβεβαιώνει πως η ΕΕ αντιμετωπίζει εχθρικά τον κόσμο της εργασίας και την οργανωμένη πάλη και δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και της ζωής του.

Η ΝΔ τώρα, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει απότομα την αντεργατική πολιτική της για να καταστείλει την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τα συνδικάτα και τα σωματεία των εργαζομένων δεν απολογούνται ούτε δίνουν λογαριασμό στην κυβέρνηση, στο κράτος και στην ΕΕ. Λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους και στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δρουν και αγωνίζονται πάντα κάτω από το φως του ήλιου.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την απαράδεκτη, προσβλητική και προκλητική νομοθετική διάταξη που φακελώνει και στιγματίζει τα συνδικάτα.

Καλούμε κάθε σωματείο να πάρει θέση ενάντια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να ενεργοποιηθούν για την ακύρωση του προκλητικού νομοθετήματος για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις. Να καταγγείλουν ανοιχτά τις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύεις και να απαιτήσουν με αγωνιστικό τρόπο την άμεση απόσυρση της νομοθετικής διάταξης που στοχοποιεί και αμαυρώνει τα σωματεία.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Κανένας κρατικός έλεγχος στα σωματεία των εργαζομένων!