Με τον συνήθη τρόπο της πια η κυβέρνηση μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου κλιματικής αλλαγής, πέρασε τροπολογία για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Την τελευταία στιγμή -μόλις τέσσερις μέρες πριν την Κυριακή- πέρασε η συγκεκριμένη διάταξη η οποία ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των εμπορικών συλλόγων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Φυσικά, το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια προηγουμένως και ίσχυε κανονικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία όμως αυτή επαναφέρει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που ίσχυε ως τώρα στα πλαίσια του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες όμως καταργήθηκαν! Έτσι χωρίς κανένα «πάτημα», όπως αυτό των εκπτώσεων, η κυβέρνηση επιβάλλει ουσιαστικά το άνοιγμα των καταστημάτων 2 «κανονικές» Κυριακές.

Η κυβέρνηση φροντίζει με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και των αλυσίδων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε στη Βουλή: «δύο Κυριακές τον χρόνο, η πρώτη Κυριακή του Μαΐου και η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήταν ανοιχτά τα καταστήματα με το προηγούμενο καθεστώς, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Άρα με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θεωρήθηκε νομοθετικά ότι χάνεται η άδεια να λειτουργούν αυτές τις δύο Κυριακές. Ετέθη το ζήτημα από την αγορά που επιθυμεί να έχει ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, ότι προκαλείται βλάβη στα συμφέροντά τους, διότι έχουν δύο Κυριακές λιγότερες τον χρόνο να λειτουργούν, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς». Για να γίνουν πιο κατανοητά τα λόγια του υπουργού στη θέση της λέξης αγορά θα βάλουμε τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες!

Είναι τέτοια η πρεμούρα τους να μην θίξουν τα συμφέροντά τους, που αν και πάρθηκε απόφαση για αναστολή τελικά της λειτουργίας των καταστημάτων στις 6 Νοέμβρη, λόγω της επερχόμενης «κακοκαιρίας», ανακοίνωσαν πως θα λειτουργήσουν την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Στις ανακοινώσεις τους οι ενώσεις εμποροϋπαλλήλων κάνουν λόγο για μια άθλια και αιφνιδιαστική τροπολογία, που χτυπάει τις μικρές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες και ευνοούνται από αυτή την ρύθμιση, και οι οποίες μάλιστα έσπευσαν να προβούν σε προωθητικές ενέργειες ενόψει της Κυριακής, πριν καν ψηφιστεί στην Βουλή. Επίσης, τονίζουν τον επερχόμενο κίνδυνο, ο υπουργός ανάπτυξης κάθε φορά αιφνιδιαστικά και όποτε θέλει, να αλλάζει το καθεστώς της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.