Το νομοσχέδιο της ΝΔ που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, βρωμοκοπάει από την αρχή μέχρι το τέλος ιδιωτικοποίηση των πάντων, με ό,τι αυτό κατά κανόνα συνεπάγεται, δηλαδή αύξηση δημοσιονομικού κόστους, ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και φυσικά περικοπές στο λαϊκό δικαίωμα για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ενδεικτικά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα παρακάτω :
“Οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών του πρώτου εδαφίου, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα.”. Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν δικά τους ασθενοφόρα και πληρώματα και θα προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες. Αντί η κυβέρνηση να μεριμνήσει έτσι ώστε τα νοσοκομεία να εξοπλιστούν με ασθενοφόρα και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, επιλέγει την εξυπηρέτηση των ημετέρων που έχουν ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων απογειώνοντας το κόστος για το δημόσιο.

“…Υπό προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα και στους ιατρούς “πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης” που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ “να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα” με στόχο να σταλεί ακόμα περισσότερη πελατεία ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόβλεψη για “δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης” για γιατρούς στο ΕΣΥ, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει και να γενικεύσει το μπάλωμα των τεράστιων κενών αντί να τα καλύψει σταθερά με μόνιμες προσλήψεις γιατρών αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και, ταυτόχρονα, ανοίγει πόρτα πρόσβασης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα στην “πελατεία” των δημόσιων νοσοκομείων.
Θεσμοθετείται η “ετήσια αξιολόγηση των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας”, προφανώς με κριτήρια τη συνεισφορά τους στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας (πχ παθολογία), γίνονται έτσι οι ειδικευόμενοι “λάστιχο” σε ένα ατέλειωτο “γαϊτανάκι” μπας και μπαλωθούν τρύπες και κενά, αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.
“Συμβούλια κρίσεων” σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για να είναι η επιλογή μόνιμου προσωπικού “στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων”, προαναγγέλλουν νέους «κόφτες» στις προσλήψεις.
Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, με μια απλή δήλωση της φαρμακαποθήκης στον αρμόδιο δήμο θα δουλεύουν και τα Σάββατα, με υπέρβαση του 40ωρου τη βδομάδα!