Την Τρίτη της 24ης Μαΐου συνέβη ένα ακόμη τραγικό περιστατικό μαζικού πυροβολισμού σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε της πολιτείας του Τέξας. Ο φονικός απολογισμός είναι 21 νεκροί, 19 εκ των οποίων είναι μαθητές του σχολείου, δηλαδή παιδιά ως 12 ετών. Πρόκειται για το φονικότερο περιστατικό από το 2012, όταν στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κονέκτικατ στις 14 Δεκεμβρίου τότε, σκοτώθηκαν 26 παιδιά σε παρόμοιο συμβάν.

Ο ντόπιος νεαρός δράστης του μακελειού, ονόματι Σαλβαδόρ Ράμος, είχε μόλις γίνει δεκαοκτώ ετών και είχε παρατήσει το σχολείο. Ήταν άνεργος καθώς είχε απολυθεί τον Μάρτιο από το Wendy’s στο οποίο εργαζόταν. Προμηθεύτηκε νόμιμα δύο οπλοπολυβόλα, με τα οποία πρώτα σκότωσε τη γιαγιά του, της οποίας τον φόνο είχε προαναγγείλει στο Face­book. Κατόπιν μετέβη στο δημοτικό σχολείο της περιοχής του όπου διέπραξε το αποτρόπαιο έγκλημα. Ο ίδιος σκοτώθηκε από την αστυνομία που είχε περικυκλώσει το σχολείο.

Η πρώτη αντίδραση του Μπάιντεν ήταν μέσω Twitter: «Ως έθνος πρέπει να αναρωτηθούμε: Πότε για το όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στο λόμπυ των όπλων; Για όνομα του Θεού, πότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει; Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος με αυτά. Πρέπει να δράσουμε». Ενώ λίγο αργότερα προέβη σε δηλώσεις από το Λευκό Οίκο: «Αυτοί οι μαζικοί πυροβολισμοί σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Γιατί; Και αυτοί έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Και αυτοί έχουν εσωτερικές τριβές στις χώρες τους. Και αυτοί έχουν ανθρώπους που είναι χαμένοι. Όμως αυτοί οι μαζικοί πυροβολισμοί δε συμβαίνουν με τη συχνότητα που συμβαίνουν στην Αμερική, γιατί; Γιατί θέλουμε να ζούμε με αυτό το μακελειό; Γιατί συνεχίζουμε να αφήνουμε αυτό να συμβαίνει;»
Δώδεκα μέρες μόλις αφού είχε επισκεφθεί το Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη όπου είχε συμβεί και εκεί παρόμοιο περιστατικό με ρατσιστικό κίνητρο, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή το Ουβάλντε, προκειμένου να παραβρεθεί σε λειτουργία για τα θύματα. Καθώς αποχωρούσε, αναφέρει η Texas Tribune ότι ένας κάτοικος του φώναξε, «κάνε κάτι!» και εκείνος αποκρίθηκε , «θα κάνουμε».

Όπως αναμενόταν, η συζήτηση για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και της δυνατότητας πρόσβασης σε όπλα άνοιξε με νέα ένταση και μοιάζει οι Δημοκρατικοί να ποντάρουν πολλά πάνω στο ζήτημα, προκειμένου να βελτιώσουν τις θέσεις τους μπροστά στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Αξίζει εδώ να γίνει η υπενθύμιση ότι, η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, της οποίας ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, είχε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα στο αμερικάνικο Κονγκρέσο. Θα μπορούσε τότε να έχει προχωρήσει στις νομοθεσίες, που σήμερα η προεδρία Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να επικυρώσει λόγω της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Διάφοροι υψηλοί παράγοντες των Δημοκρατικών, όπως ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής τους στη Γερουσία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένεται ένα νομοσχέδιο σύντομα. Παράλληλα, διάφοροι δημοσιολόγοι που είναι υποστηρικτές τους, καλούν ανοιχτά τον κόσμο να δώσει λύση στο ζήτημα ψηφίζοντας Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες. Πρόκειται για άθλια προεκλογική εκμετάλλευση των τραγικών γεγονότων, που δεν επιβεβαιώνεται άλλωστε από την πρόσφατη ιστορία.