Τα πολύ σοβαρά επεισόδια των προηγούμενων ημερών στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου στην περιοχή της Πύλας, αναζωπυρώνουν την ένταση στο νησί και αποτελούν προπομπούς των διχοτομικών σχεδίων που υφαίνουν οι ιμπεριαλιστές «προστάτες». Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος προχώρησε προ ημερών σε μια προκλητική κίνηση να πραγματοποιήσει εργασίες για να δημιουργήσει δρόμο ανάμεσα στα χωριά Πύλα και Άρσος, εντός της «Νεκρής Ζώνης» που βρίσκεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα κάτω από την επιτήρηση των δυνάμεων του ΟΗΕ.

Η εμπρηστική αυτή ενέργεια του ψευδοκράτους, με της ευλογίες και στήριξη του Ερντογάν, προκάλεσε σύγκρουση και επεισόδια με τις δυνάμεις του ΟΗΕ. Αποτελεί ταυτόχρονα καταλύτη επικίνδυνων εξελίξεων για την Κύπρο, αφού η τουροκυπριακή πλευρά επιδιώκει να δημιουργήσει νέα αρνητικά τετελεσμένα, να διευρύνει ακόμα περισσότερα τις απαιτήσεις της, όχι μόνο στην περιοχή των κατεχόμενων αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, με την ανοχή των Αμερικάνων αλλά και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών όπως αντίστοιχα συνέβη με τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που με την πάγια στάση του ενδοτισμού και του κατευνασμού αλλά και της εναπόθεσης της επίλυσης του κυπριακού στα χέρια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, απότοκο της πολιτικής της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, τροφοδοτούν τις επεκτατικές και διχοτομικές βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και μήνες καλλιεργεί τον εφησυχασμό απέναντι  στην πολιτική της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «βελτίωση των σχέσεων», αφενός για να ενισχύσει στο εσωτερικό μέτωπο το αφήγημα πως η χώρα αναβαθμίζεται τάχα γεωπολιτικά στην περιοχή και αφετέρου για να συγκαλύψει το γεγονός ότι μεθοδεύονται εξελίξεις που προμηνύουν την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Τώρα μπροστά στη νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τα σοβαρά επεισόδια με τις δυνάμεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της υποτέλειας, εκλιπαρεί τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους και εναποθέτει σε αυτούς την επίλυση του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Οι δηλώσεις καταδίκης των επεισοδίων τόσο του ΟΗΕ όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι υποκριτικές, αφού οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία και να «ξεφύγει» από το δυτικό «μαντρί». Γι’ αυτό και διατηρούν στάση «υψηλής εποπτείας» απέναντι στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, ενώ συστηματικά προωθούν διχοτομικού τύπου «λύσεις», οι οποίες να ικανοποιούν τις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Μπροστά στις τωρινές εξελίξεις αποτελεί αναγκαιότητα ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Ο αγώνας αυτός περνά μέσα από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των λαών σε Ελλάδα – Κύπρο και Τουρκία. Για να απαλλαγεί ο κυπριακός λαός από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, για να αποκρουστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο νησί και να αποτραπούν τα διχοτομικά σχέδια.

Γραφείο Τύπου Μ-Λ ΚΚΕ