«Είμαστε εδώ… Η χώρα έχει κυβέρνηση αλλά και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση, να ελέγχει, να προτείνει, να αγωνίζεται…»
(Τσίπρας, ΔΕΘ 2019)

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας διαχειριστεί μια τετραετία επιβολής, ανόθευτης μνημονιακής πολιτικής και καταλαμβάνοντας τώρα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αναδειχθεί αναμφίβολα σε βασικό πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας, σε εγγυητή των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, σε βασικό εκφραστή της πολιτικής της εξάρτησης και της υποτέλειας. Σε αυτούς τους δυόμιση μήνες που προσπαθεί να ξαναθυμηθεί τις «αντιμνημονιακές» λέξεις, προς απογοήτευση ίσως των τελευταίων οπαδών της αριστερής του μάσκας, με τον «αντιπολιτευτικό» του λόγο, δεν κάνει άλλο από το να πιστοποιεί την παραπάνω αλήθεια. Και όσο και αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε μια άκομψη είναι αλήθεια προσπάθεια να εμφανιστούν σαν αντιμνημονιακοί και αντινεοφιλελεύθεροι, είναι πολύ λίγος ο χρόνος, που από τους κυβερνητικούς θώκους εφάρμοζαν την πολιτική που τώρα συνεχίζει η ΝΔ, για να τους πάρει κάποιος στα σοβαρά. Άλλωστε έχουν εθιστεί τόσο πολύ στην εφαρμογή-υπεράσπιση αυτής της πολιτικής, που ακόμη και αν θα ήθελαν για τις νέες ανάγκες να κρυφτούν, ο αντιπολιτευτικός τους λόγος ταιριάζει πιο πολύ σε αυτόν μίας αξιωματικής… συμπολίτευσης.

«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς…» αναφώνησε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, αναφερόμενος κυρίως στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πόσο αντιπολιτευτική αλήθεια είναι αυτή η φράση; Τι σημαίνει για αυτούς που καμώνονται ακόμα τους αντινεοφιλελεύθερους, να επαίρονται για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για αυτά τα αιματηρά πλεονάσματα αφαίμαξης του λαού και του τόπου, που έγιναν κατά παραγγελία των «θεσμών» για την εξυπηρέτηση των αδηφάγων ξένων συμφερόντων και των διεθνών τοκογλύφων. Για τα πλεονάσματα που κρύβουν μέσα τους τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ατελείωτη φορομπηξία, την υποχρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Αυτό το έργο σίγουρα είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ και η αναφορά σε αυτό με την περηφάνια και την έπαρση που διακατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ δεν είναι. Ίσα – ίσα, στο έργο των πλεονασμάτων ως ένα μεγάλο επίτευγμα, μέσα από τον λόγο του ο ΣΥΡΙΖΑ απλώνει το «κόκκινο χαλί» στη ΝΔ για την εδραίωση, τη συνέχιση και γιατί όχι την ένταση αυτής ακριβώς της οικονομικής πολιτικής… των πλεονασμάτων!

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι η ΝΔ «τρώει από τα έτοιμα»…
Βρήκε έτοιμη την οικονομία των αιματηρών πλεονασμάτων.
Βρήκε την άλλοτε αποκρουστική και υπό διωγμό τρόικα, εξαγνισμένη και εξωραϊσμένη, στο πρόσωπο των… «θεσμών».

Βρήκε στη θέση της αμφισβήτησης της «ευρωπαϊκής πορείας» και της καταισχύνης που συνόδευε κάθε αναφορά στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, αναγεννημένο και αναβαπτισμένο το δεξιό δόγμα… «ανήκομεν εις την Δύση» … και μαζί με αυτό, στρωμένο με ροδοπέταλα τον «ευρωπαϊκό μονόδρομο»… αλλά και την πιο σκληρή πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ, με άνθη από επαίνους στην πολιτική του Τραμπ, που τόσο αποζητούσε πάντα η δεξιά παράταξη της χώρας.

Βρήκε στη θέση της άλλοτε «ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου», ένα πανηγυρικό κλίμα… «προσέλκυσης επενδυτών και επενδύσεων». Στη θέση των κατακριτέων απαιτήσεων και των ωμών επεμβάσεων των «ξένων δυναστών», βρήκε την ικανοποίηση για τους επαίνους των «εταίρων» για την πορεία της χώρας.

Βρήκε μια ζημιογόνα ΔΕΗ, από την συνέχιση της εφαρμογής όλων των παλιών ληστρικών συμβάσεων, αλλά και από την επιβολή των ΝΟΜΕ του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ… «ώριμη» πλέον για εκποίηση.

Βρήκε, μαζί με τις στρατιές αδιόριστων-ελαστικά εργαζόμενων συμβασιούχων, ψηφισμένο το ακραία νεοφιλελεύθερο προσοντολόγιο, ως «νέα αντίληψη» ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και στο δημόσιο. Βρήκε ψηφισμένο τον αντισυνδικαλιστικό-αντιαπεργιακό νόμο του 50%+1, ώστε επί το αντιδραστικότερο πάντα να σχεδιάσει το νέο πολυνομοσχέδιό της.
Όλα αυτά και πολλά άλλα τα βρήκε έτοιμα…

Και βρήκε και το κουφάρι μιας «αριστεράς»… Αφού λαθραία, στο όνομα αυτής επιχείρησε να επιβάλει όλα αυτά τα βαθιά νεοφιλελεύθερα και ξεδιάντροπα υποτελή σχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το «κόκκινο χαλί» που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και την δεξιά πολιτική, αποτελεί σίγουρα την πιο ξεχωριστή υπηρεσία του προς το σύστημα της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης.

«Δυστυχώς ξαναγυρνάμε σε αυτές τις πολιτικές χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο… Είμαστε εδώ για να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο με εντολή ΣΕΒ.» (Τσίπρας ΔΕΘ)

Σχεδόν ειρωνικά συνεχίζει ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι παρέδωσαν μια χώρα εκτός μνημονίων. Και καταλογίζουν στη ΝΔ νέα απόπειρα ένταξής της σε αυτά. Γνωρίζουν καλά βέβαια ότι οι χιλιάδες μνημονιακοί νόμοι και μέτρα που συνθέτουν τα μνημόνια και το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας είναι ακόμα σε ισχύ. Συνέχισαν να εφαρμόζουν όσα βρήκαν, με το δικό τους μνημόνιο πρόσθεσαν κι άλλα, και το ίδιο συνεχίζει να κάνει και η ΝΔ.

Υποκριτικά συνεχίζουν να ορίζουν ως «έξοδο από τα μνημόνια» όχι την ανατροπή αυτής της πολιτικής και του «μνημονιακού θεσμικού πλαισίου», αλλά την επίτευξη κάποιων δεικτών και τις θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. Δηλαδή, επιμένουν να παρουσιάζουν ως «έξοδο», την συνέχιση, την ολοκλήρωση και την επισφράγιση της… μνημονιακής πολιτικής! Πρόκειται πράγματι για μια πολύ εποικοδομητική «αντι»πολίτευση, που η ΝΔ αξιοποιεί και θα αξιοποιήσει καταλλήλως Για να περιγράψει τη συνέχιση και το βάθεμα αυτής της πολιτικής, ως τη δική της… νέα έξοδο από τα μνημόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους η «ισχυρή αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ισχυρή, ούτε αντιπολίτευση. Η «δίκαιη ανάπτυξη» που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επί της ουσίας ίδια με την «ανάπτυξη για όλους» που «εγκαινιάζει» η ΝΔ του Μητσοτάκη. Πρόκειται για την «ανάπτυξη» που επιτάσσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και των ΗΠΑ και που ταυτίζεται με την νεοαποικιακού τύπου οικονομική και πολιτική υποδούλωση της χώρας. Και όσο η ολέθρια για το λαό και τον τόπο πολιτική αυτής της «ανάπτυξης» θα εφαρμόζεται, ακόμα και αν το χρέος έχει εκτιναχθεί σε σχέση με το 2009, κανένα πρόβλημα δεν έχουν οι διεθνείς τοκογλύφοι να αναβαθμίζουν την οικονομία της χώρας και να επαινούν τη πορεία της. Είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ… απλά η δουλειά τους να γίνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας στο ακέραιο τις ευθύνες που προκύπτουν από τη θέση του, ως δεύτερου πυλώνα του εγχώριου αστικού συστήματος, προσαρμόζεται πλήρως στις νέες ανάγκες. Προχωράει γοργά σε μετασχηματισμούς και αναδιαρθρώσεις, για την ολοκλήρωση της μετατροπής του σε ένα «σύγχρονο αρχηγικό σοσιαλδημοκρατικό»- αντιδημοκρατικό στη λειτουργία και το περιεχόμενο του- κόμμα. Ο «αντι»πολιτευτικός του λόγος στην ουσία αποτελεί εξάρτημα της πολιτικής της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Όσο και αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τις λέξεις που θα τον παρουσιάζουν ως αντιπολιτευόμενη δύναμη στη κυβέρνηση της δεξιάς, το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του είναι αυτό που θα ορίζει το ρόλο του. Αυτόν του… συμπαίκτη της ΝΔ.