Η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας (15/11) για τη θέσπιση του περιβόητου “μηχανισμού ανάκτησης τυχόν υπερεσόδων που αποκόμισαν οι προμηθευτές ρεύματος”, αποτελεί την τελευταία πράξη της κακοστημένης κυβερνητικής επιχείρησης εμπαιγμού του λαού, βάζοντας ταφόπλακα στο δίκαιο αίτημά του για γενναία φορολόγηση των υπερκερδών των “ευαγών” παρόχων. Από την πρώτη στιγμή (Μάρτης 2022) που ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε εκών-άκων υπό το βάρος της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας να ψελλίσει υποκριτικά στη Βουλή τα φληναφήματα περί φορολόγησης κατά 90% της αχαλίνωτης κερδοσκοπικής -μαυραγορίτικης δράσης των αεριτζήδων της ενέργειας, τα προπαγανδιστικά επιτελεία της Δεξιάς (με την αρωγή του συνόλου των αργυρώνητων ΜΜΕ) έσπευσαν να προεξοφλήσουν πως τα λεγόμενα “υπερέσοδα” είναι πολύ λιγότερα από όσα αρχικά υπολόγιζε η δήθεν ανεξάρτητη “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”.

Με φαιδρότητες του τύπου “πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που δίνονται στη λιανική και το κόστος των συμβολαίων χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής”, οι “άριστοι” της ΝΔ απέρριψαν την αρχική εκτίμηση της εν λόγω αρχής που υπολόγιζε τα υπερκέρδη του εξαμήνου Οκτώβρης 2021-Μάρτης 2022 σε 927 εκ. ευρώ. Ως γνωστόν η ΡΑΕ συμμορφώθηκε πλήρως προς τας υποδείξεις του Σκρέκα “μαγειρεύοντας” με τη γνωστή μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής το εν λόγω ποσό και πετσοκόβοντάς το ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα στην επίμαχη τροπολογία να αναφέρεται τελικά πως τα υπερέσοδα ανέρχονται στα…373 εκ ευρώ για το εννιάμηνο Οκτώβρης 2022- Ιούνης 2022, εκ των οποίων θα ανακτηθούν τα 336 εκ. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τα ποσά που ανακοίνωσε διαδοχικά η κυβέρνηση και η ΡΑΕ, όπως και τα 2,2 δισ. που υπολογίζει με τις δικές του λογιστικές αλχημείες ο ΣΥΡΙΖΑ (ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να υψώσει τους τόνους της κούφιας δικομματικής σκιαμαχίας), αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών υπερκερδών, αν αναλογιστούμε πως μόνο το δίμηνο 9-10/2022 η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την παντοειδή στήριξη που απολαμβάνουν διαχρονικά από την ακραία νεοφιλελεύθερη -μνημονιακή πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (είναι χαρακτηριστικό πως το χρηματιστήριο της ενέργειας εγκαινιάστηκε το 2019 από “την πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς” του Τσίπρα), οι εταιρείες -πάροχοι κουνούν στη συγκυρία θρασύτατα το δάχτυλο στη ΝΔ γιατί λέει “οι κυβερνητικές καθυστερήσεις στην πίστωση των κρατικών επιδοτήσεων (διάβαζε στην επιδότηση της αισχροκέρδειάς τους), τις οδήγησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καλύψουν μέσω ιδίων κεφαλαίων εξαιρετικά υψηλές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις”. Τελευταίο, προς το παρόν, κομμάτι στο παζλ της κυβερνητικής πολιτικής κλιμάκωσης της ενεργειακής φτώχειας για ευρύτατα εργατολαϊκά στρώματα, αποτελεί η “νέα” ρύθμιση των “αρίστων” του Μητσοτάκη, η οποία φέρνει αύξηση των χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών. Προβλέπεται μάλιστα πως από 1/11/2022 οι αυξήσεις μπορούν να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω κατά το δοκούν με απόφαση του αρμόδιου υπουργού επιβαρύνοντας με επιπλέον 300 εκ. ευρώ τον χρόνο τα λαϊκά νοικοκυριά.