Την Παρασκευή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο του λατομείου στο Μαντούδι επικαλούμενη μείωση των κερδών και πτώση των πωλήσεων. Ταυτόχρονα προχώρησε και στην από­λυ­ση 280 εργαζομένων. Οι 160 εργαζόμενοι απολύθηκαν με περίβλημα τη λεγόμενη «οικειοθελή αποχώρηση».Οι υπόλοιποι 120 ήταν εργολαβικοί εργαζόμενοι οι οποίοι δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση.

Η ΤΕΡΝΑ είναι μια από τις ναυαρχίδες του κατασκευαστικού κλάδου. Έχει αναλάβει έργα όπως το καζίνο Ελληνικού, τη διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ (κοινοπραξία SIEMENS-TERNA), την ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ. Μάλιστα μέσα στην υγειονομική κρίση δεν υπήρξε περιστολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας, τέτοια που να οδηγεί σε μείωση κερδών και πτώση των οικονομικών της μεγεθών.

Παρότι η κυβέρνηση διακηρύσσει ξανά και ξανά ότι κάνει τα πάντα για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, η αλήθεια είναι άλλη. Πριν λίγες ημέρες δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης, οι αρμόδιοι για θέματα ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και εργασίας Γ. Βρούτσης, υπερασπίστηκαν τις θέσεις της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ για την “εθελούσια έξοδο” των εργαζομένων της στο Μαντούδι. Τις ίδιες θέσεις ανέπτυξαν τις επόμενες ημέρες σε σχετική συγκέντρωση και οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας, παρουσιάζοντας ως μοναδική λύση τη θέση της εταιρείας για δήθεν «εθελούσια» έξοδο.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή στο δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγ. Άννας είναι ανάστατοι για την ξαφνική αυτή ανακοίνωση, καθώς το εργοστάσιο αποτελεί σχεδόν τη μοναδική οικονομική πηγή. Τα μεταλλεία ήταν μία οικονομική ανάσα για την περιοχή που εξασφάλιζε εισόδημα σε κάποιες οικογένειες.