Παρέμβαση της κομματικής Οργάνωσης του Μ-Λ ΚΚΕ με πλατύ μοίρασμα προκήρυξης

Το πανδημικό κύμα στα Γιάννενα είναι «εδώ» και φουντώνει. Η αύξηση των κρουσμάτων «καλά κρατεί», ενώ επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης – Περιφέρειας για τη μετατροπή βιομηχανιών και πολυκαταστημάτων του νομού σε εστίες μετάδοσης του ιού την ώρα που εγκαλούν τους εργαζόμενους για «ατομική ευθύνη».

Είναι η επιλογή της κυβέρνησης να αφεθεί η υγεία και η ασφάλεια των εργατών στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και της απαίτησής της για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, που οδηγεί στη σημερινή κατάσταση. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού το κράτος έρχεται με συνέπεια -και σε αυτές της συνθήκες- να υπηρετήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, πατώντας πάνω στις πιο βάρβαρες και επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Παρά τις διαρκείς εξαγγελίες για οχύρωση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων της πόλης, με αναγκαίες προσλήψεις, υποδομές και ΜΕΘ, οκτώ μήνες μετά το ολικό lockdown, η εικόνα είναι αυτή των μεγάλων ελλείψεων. Το άνοιγμα των σχολείων που σχεδιάζεται -υποτίθεται- από τον Ιούλιο, έγινε χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο, με τα ίδια μεγάλα τμήματα, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών και χωρίς καθαρίστριες.

Τα μέτρα υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων στα εργοστάσια είναι ανύπαρκτα. Ο χειμώνας προμηνύει έξαρση της πανδημίας και των λοιμώξεων και, άρα, γοργά την κατάρρευση του διαλυμένου ΕΣΥ. Τώρα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στο σύνολο των βιομηχανικών μονάδων, των πολυ­κα­ταστημάτων και των εργοταξίων.

Ενίσχυση του ΕΣΥ και στην Ήπειρο με τις αναγκαίες προσλήψεις.
Δημιουργία νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μαζικά, επαναληπτικά, δωρεάν διαγνωστικά τεστ.
Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.
Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει την δουλειά του. Δουλειά με δικαιώματα.
Άδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αποτελεί ελάχιστη κρατική υποχρέωση η διασφάλιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και η παρεμπόδιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Οι εκκλήσεις περί ατομικής ευθύνης και η στοχοποίηση των λαϊ­κών συνδικαλιστικών αγώνων οδηγούν στη συσκότιση των πραγματικών προβλημάτων που «ανέδειξε» η πανδημία, στη συγκάλυψη δηλαδή των μεγάλων ευθυνών της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας.Να οχυρωθούμε, να ενωθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε.
Γιάννενα 22-10-2020