Στις αρχές του Οκτωβρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ της έγκρισης ανάθεσης για την εκτέλεση των 60 λεωφορειακών γραμμών από τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ το δημόσιο θα επιβαρυνθεί τελικά με 60 εκατομμύρια ευρώ, παρά την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ που έκανε λόγο για 50 εκατομμύρια.

Η κυβερνητική απόφαση που αποτυπώνει το ΦΕΚ είναι μια εξόφθαλμη κίνηση πριμοδότησης των ιδιωτών. Αυτό προκύπτει και από το εξώδικο της Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), που αναφέρει ότι τουλάχιστον 500 είναι τα κρατικά λεωφορεία της ΟΣΥ τα οποία παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια τη στιγμή που μπορούν να επισκευαστούν με χαμηλό κόστος.

Κάτω από την πίεση των εργαζομένων αλλά και των δυσμενών συνθηκών λειτουργίας των μέσων συγκοινωνίας, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών εκφράζοντας και την αντίδρασή της στην είσοδο των ΚΤΕΛ στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, προκήρυξε στις 14 Οκτωβρίου για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 24ωρη απεργία, διεκδικώντας, να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των υπαρχόντων κενών αποκλειστικά με μόνιμο και τακτικό προσωπικό. Να γίνονται, με μέριμνα της Εταιρείας, τεστ για τον COVID- 19 σε όλους τους εργαζόμενους, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.

Την ίδια μέρα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΡΑΜ θα προχωρούσαν σε στάση εργασίας από τις 2 έως τις 5 το απόγευμα. Κάτι όμως που την αμέσως επόμενη ημέρα ανέστειλαν.

Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή της η ΟΣΥ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (με μέλη τους οδηγούς των μπλε λεωφορείων της Αθήνας), το Σωματείο Τεχνικών Εργαζομένων ΟΑΣΑ (με μέλη το τεχνικό προσωπικό των λεωφορείων) και τρία ακόμα σωματεία από τα λεωφορεία και τρόλεϊ βγήκαν για να ανακοινώσουν ότι: «Γνωστοποιούμε σε επιβάτες και εργαζόμενους ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην μας και ως εκ τούτου καμια απεργιακη κινητοποίηση δεν υφίσταται για τις 15-10-2020». Κάνοντας πρόδηλη την κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και τον απεργοσπαστισμό που αναπτύσσουν οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ.