Εργαζόμενοι, άνεργοι
Έχει γίνει ολοφάνερο πλέον πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν αφήνει μόνο εκτεθειμένους τους εργαζόμενους μέσα στην επιδημία άλλα και την χρησιμοποιεί για να καθηλώσει τις αντιδράσεις τους προκειμένου να κλιμακώσει την αντεργατική πολιτική της.
Πρέπει να μπει φρένο σε αυτή την ανθυγιεινή-αντιδημοκρατική-οικονομικά εξοντωτική πολιτική!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με όχημα το νέο γύρο καραντίνας επιδιώκει να νομοθετήσει νέα σκληρά αντεργατικά – αντισυνδικαλιστικά μέτρα. Βλέπει την επιδημία σαν ευκαιρία να περάσει μέτρα που τσακίζουν τη σταθερή και πλήρη εργασία, το 8ωρο, γιγαντώνουν τη ανεργία, γενικεύουν τις νέες μορφές ελαστικής και μαύρης εργασίας. Επιβάλλει προκλητικές αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις για να εμποδίσει τις εργατικές και λαϊκές διαμαρτυρίες και ετοιμάζει νέο νόμο με ρυθμίσεις που ξηλώνουν κατακτημένα συνδικαλιστικά-δημοκρατικα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να κάμψει τις αντιστάσεις του εργατικού κινήματος απέναντι στην πολιτική της. Για το σκοπό αυτό προωθεί μέτρα κρατικού έλεγχου, παράλυσης της εργατικής συνδικαλιστικής δραστηριότητας και απε­νερ­γοποίησης του δικαιώματος της απεργίας:

-Θέλει να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία σαν μέσο λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα, σαν μέσο λήψης απόφασης για απεργία.
-Φτιάχνει στο Υπουργείο Εργασίας μητρώα μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μελών των σωματείων μέσα από τα οποία θα εποπτεύει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και θα ελέγχει κάθε απόφαση των συνδικάτων.

-Νομιμοποιεί τα εργοδοτικά λοκ-άουτ.

-Ποινικοποιεί το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρήσουν την απεργία τους: αν οι απεργοί το ασκήσουν, οι εργοδότες απαιτούν αποζημιώσεις και η απεργία τους θα κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της Δεξιάς θέλει ένα συνδικαλιστικό νόμο που να βάλει στο «γύψο» τα συνδικάτα, την απεργία, την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, να τρομοκρατήσει και να αφοπλίσει τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μέτρα όπως οι αναστολές των συμβάσεών τους, η τηλεργασία, το χαντάκωμα των μισθών τους, ενώ βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι από το κράτος και τους εργοδότες, απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία. Τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα, η κατάσταση με τα ΜΜΜ τραγική. Η κυβέρνηση με την απειλή των προστίμων και τον εκβιασμό της ατομικής ευθύνης «κουνάει το δάκτυλο» στην κοινωνία, ότι τάχα ο καθένας ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων, αποποιούμενη τις ευθύνες που φέρει για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συγχρόνως επιδεικνύει αξιοσημείωτη ολιγωρία αναφορικά με ελέγχους σε εργασιακούς χώρους για το αν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, ενώ αδιαφορεί για το αν χιλιάδες εργαζομένων στοιβάζονται καθημερινά στα λιγοστά μέσα μεταφοράς.

Απέναντι σε όλα αυτά είναι αναγκαίο να ορθωθεί ένα μαζικό μέτωπο αντίστασης και κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο να σταματήσουν την αντεργατική κυβερνητική λαίλαπα παρά μόνο τον δρόμο του μαζικού αγώνα τους ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων για τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση επέβαλε και όσα ετοιμάζει, με ανακοινώσεις, συζητήσεις ατομικές και συλλογικές, με ΓΣ σε ανοικτούς χώρους. Είναι κρίσιμο στη φάση αυτή να ενεργοποιηθούν τα σωματεία σε αγωνιστική κατεύθυνση και με τον μέγιστο δυνατό συντονισμό.

Η απεργία στις 26 Νοεμβρίου που έχουν προκηρύξει το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, να προπαγανδιστεί μέσα στους εργασιακούς χώρους, για να έχει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, σπάζοντας τις απαγορεύσεις και το κλίμα τρομοκρατίας που εκπέμπει η κυβέρνηση. Δεν αρκεί ωστόσο μια απεργία.

Να επιδιώξουμε η απεργία της 26 Νοέμβρη να είναι πανεργατική και να έχει συνέχεια.

Απαιτείται διαρκής αγώνας, ο οποίος θα περιλαμβάνει διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, θα έχει χαρακτηριστικά και προοπτική κλιμάκωσης, ορθώνοντας σε στέ­ρεες βάσεις την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική επίθεση.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συντονισμένης δρά­σης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε όλα τα συνδικάτα να οργανώσουν και να αναπτύξουν ενιαίους μαζικούς και παρατεταμένους αγώνες για την απόκρουση του επερχόμενου αντισυνδικαλιστικού νόμου, την ανατροπή των αντεργατικών μέ­τρων, για την υπεράσπιση των εργατικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ε­νάντια στην κυβερνητική πολιτική.

-Κάτω τα χέρια από την συνδικαλιστική λειτουργία των σωματείων και το δικαίωμα της απεργίας
-Δουλειά και οικονομική στήριξη στους ανέργους
-Όχι στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας, στην εκ περιτροπής, προσωρινή και μερική απασχόληση
-Ενάντια στην επιβολή της τηλεργασίας
-Όχι στην περικοπή των μισθών και των δώρων
-Άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας
-Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό
-Κάτω οι αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και η αστυνομική τρομοκρατία
-Με μαζικούς αγώνες παλεύουμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής
-Όλοι στην απεργία της 26ης Νοέμβρη