Γεύση από μυθική Κρήτη και προ-ρωμαϊκή Σαρδηνία, με σύγχρονη ιαπωνική συνταγή

Πράξη πρώτη
Τα παλιά χρόνια, ο μυθικός γίγαντας Τάλως -ο οποίος είχε, λέει, χάλκινο σώμα- φρουρούσε τη Μινωική Κρήτη πραγματοποιώντας περιπολίες γύρω τις τρεις φορές την ημέρα, και επιβάλλοντας τη δικαιοσύνη και τον νόμο. Όταν έμαθε ότι κάποιοι πολίτες της Σαρδηνίας δρούσαν με άδικο τρόπο, πετάχτηκε με δυο βήματα στο γειτονικό (για τα δικά του μέτρα) νησί, και έσφιξε όλους τους παρανόμους στην αγκαλιά του μέχρι που κάηκαν όλοι. Ας σημειωθεί ότι ο Τάλως, εξαιτίας ακριβώς της κατασκευής του σώματός του, μπορούσε ακόμα και να μπαίνει στη φωτιά χωρίς ο ίδιος να καίγεται. Την ίδια ώρα που οι άδικοι αποδημούσαν μέσα σε μαρτύριο, ο χάλκινος γίγαντας γελούσε δυνατά με ικανοποίηση και ο γέλως (το γέλιο) αυτός ονομάστηκε «Σαρδόνιος γέλως».

Πράξη δεύτερη
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η σαρδάνη (τοξικό φυτό που φύεται, ακριβώς, στη Σαρδηνία, και η κατανάλωση σκευασμάτων του προκαλεί αίσθημα μέθης και μούδιασμα – στρέβλωση του σαγονιού) χρησιμοποιήθηκε στην προ-ρωμαϊκή Σαρδηνία για την τελετουργική θανάτωση ηλικιωμένων που δεν μπορούσαν πλέον να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Σαν άλλο «βάρος στην κοινωνία», οι άνθρωποι αυτοί δηλητηριάζονταν με το φυτό και στη συνέχεια θανατώνονταν είτε ξυλοκοπούμενοι μέχρι θανάτου είτε εξωθούμενοι σε άλμα στον γκρεμό.
Το ελαφρώς δολοφονικό αυτό έθιμο ευτυχώς «δεν μακροημέρευσε», και μάλλον παύθηκε όταν κάποιος ετοιμοθάνατος παππούς φώναξε στον απόγονό του που ετοιμαζόταν να τον σπρώξει στον γκρεμό, μια φράση με νόημα που αφορά την ηλικία: «εκεί που είσαι, ήμουνα, κι εδώ που είμαι, θα ’ρθεις».

Πράξη τρίτη
O Γιουσούκε Ναρίτα είναι καθηγητής οικονομικών στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Γέιλ . Ο καθηγητής έχει καταγωγή από την Ιαπωνία. Έγινε διάσημος πριν λίγες ημέρες, όταν -ούτε λίγο ούτε πολύ- πρότεινε τη μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων Ιαπώνων, σαν μια καταλυτική απάντηση στο πρόβλημα της υπεργερασμένης χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, και ταυτόχρονη λύση στο εκτοξευμένο δημόσιο χρέος της. Θυμίζουμε ότι πριν από 4 χρόνια, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τάρο Άσο, δεν είχε δισταγμό να καταλήξει δημόσια στο επιστημονικό συμπέρασμα, ότι πρέπει «να επιτρέψουμε στους ηλικιωμένους να βιαστούν να πεθάνουν».

Αντί για τον καυτό εναγκαλισμό που προσέφερε ο Τάλως, ο Ναρίτα προτείνει στους ηλικιωμένους τη (μαζική) αυτοκτονία ενδεχομένως με την «τιμητική» τελετουργική μέθοδο του Σεπούκου (αλλιώς: Χαρακίρι) την οποία εφάρμοζαν οι ατιμασμένοι / ηττημένοι Σαμουάι τους προηγούμενους αιώνες. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να κρατήσει κανείς «ζωντανές» τις παραδόσεις του τόπου του. Ο ίδιος ο Ναρίτα διερωτήθηκε δημόσια: «Νιώθω πως η μόνη λύση είναι αρκετά προφανής. Τελικώς, δεν είναι μαζική αυτοκτονία, το μαζικό “seppuku” των ηλικιωμένων;»!

Σε άλλη περίσταση, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τις αυτοκτονο-κεντρικές θεωρίες του, ο Ναρίτα περιέγραψε μια σκηνή από γνωστή ταινία τρόμου, στην οποία μια σουηδική αίρεση στέλνει ένα από τα μέλη της να αυτοκτονήσει, πηδώντας στον γκρεμό.
Κατά κάποιο τρόπο, ο Ιάπωνας καθηγητής δεν διεκδικεί την «αναβίωση» των παραδόσεων του τόπου του μόνο, αλλά επαναφέρει παραδόσεις και άλλων λαών.

Χτύπημα στον κατώτατο μισθό των Ελλήνων μέσα από τις φυλακές των Βρυξελλών
Αυτή τη φορά το χτύπημα δεν ήρθε από τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες των Βελγικών ΜΜΕ καθώς και των Financial Times, η άλλοτε ισχυρή Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, τώρα εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας και στο μαγείρεμα, πάντοτε εντός του σωφρονιστικού καταστήματος στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένη, λαμβάνοντας για τις νέες υπηρεσίες της το υποτιμητικό ποσό των 0,75 ευρώ / ώρα.

Τι κι αν πριν λίγους μήνες λάμβανε μισθό ευρωβουλευτή (7.146 ευρώ / μήνα), ο οποίος έχει και τα εξτραδάκια του (επίδομα 4.778 ευρώ / μήνα), χώρια τα τυχερά που προκύπτουν από εδώ κι από εκεί (π.χ. δωράκια σε αναγνώριση της διαφήμισης, προώθησης και πολιτικής προσφοράς από Κατάρ μεριά, κλπ., κλπ.)! Τώρα, τα 6 ευρώ καθαρά ανά 8ωρο εργασίας, τα οποία μετά βίας συμπληρώνουν έναν μηνιαίο μισθό στα 150 ευρώ καθαρά (174 μεικτά), και μάλιστα με πλήρη απασχόληση, αποτελούν κορυφαίο αντεργατικό πλήγμα όχι μόνο για την άτυχη πολιτικό αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό.

Τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για κατώτατο μισθό τα 880 ευρώ, η ΓΣΕΕ τα 826 ευρώ, το ΚΚΕ τα 825 ευρώ, και η ΝΔ κάτι περί τα 750; Αν μια ευρωπαϊκή φυλακή, η οποία έχει για σκοπό της τον σωφρονισμό, (δηλαδή θέλει να συνετίσει τα απολωλότα μέλη της κοινωνίας) αμείβει τους σκληρά εργαζόμενους με 150 ευρώ ανά μήνα, ποιο είναι άραγε το οικονομικό μήνυμα που εκπέμπεται προς όλη την Ευρώπη; Τι θέλουν να πουν οι Βέλγοι που βγάζουν στη δημοσιά προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων το ποσό του ωρομισθίου της άλλοτε προβεβλημένης αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Φήμες θέλουν τα νομικά επιτελεία της κας Καϊλή να ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους, σε υπεράσπιση τόσο του πελάτη τους όσο και του υπό διαπραγμάτευση κατώτατου μισθού στην Ελλάδα: αν προσθέσουμε στα 150 ευρώ μηνιάτικο το νοούμενο κόστος διαμονής και διατροφής της έγκλειστης στη φυλακή-ξενοδοχείο του Βελγίου, τότε έχουμε θέσει τις νομικές βάσεις για να διεκδικήσουμε κατώτατο μισθό περί τα 1.400 ευρώ. Όμως η μάχη, δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, και τα πρώην ΑΤΙΑ
Ερωτηματικά έως και σάστισμα έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη η κατάρριψη ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο, αγγλιστί UFO) στην οποία προέβη πρόσφατα η καναδική αεράμυνα, δηλαδή, βασικά, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν εμπειρία από κατάρριψη ΑΤΙΑ, μιας και λίγες ημέρες πριν είχαν εξαϋλώσει στον αέρα τον ιπτάμενο βουβό κίνδυνο που στη συνέχεια αποδείχτηκε μπαλόνι μετεωρολογίας που συγκέντρωνε επιστημονικά δεδομένα, και το οποίο βρέθηκε πάνω από τις ΗΠΑ έχοντας εκτραπεί λόγω καιρικών συνθηκών από την πορεία του.

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικάνοι και Καναδοί βρέθηκαν σε συντονισμό και συνεννοήσεις τις ημέρες αυτές για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυνάμει ασύμμετρες επιθέσεις, δίνοντας με τις ενέργειές τους το στίγμα ότι πρώτα θα καταρρίπτουν, και μετά θα διαπιστώνουν τι κατέρριψαν. Σε ό,τι αφορά την τελευταία κοινή τους επιτυχία, η υπουργός Άμυνας του Καναδά δήλωσε:«…η σημασία αυτής της στιγμής δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Εντοπίσαμε αυτό το αντικείμενο μαζί και το νικήσαμε μαζί» και «Δεν θα κάνω εικασίες σχετικά με την προέλευση αυτού του αντικειμένου απόψε. Είναι πολύ νωρίς για την ανάλυση των συντριμμιών του, καθώς εξακολουθούμε να συλλέγουμε στοιχεία».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αμερικανικοί σύλλογοι που ασχολούνται με την παρακολούθηση και καταγραφή της εξωγήινης δραστηριότητας θα υποβάλουν υπόμνημα στα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας του Καναδά και των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι ΔΕΝ πρέπει να καταρρίπτουμε οτιδήποτε πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο μας, ακόμη κι αν αγνοούμε την ταυτότητά του, διότι αυτό υποκρύπτει κινδύνους διασάλευσης έως μόνιμης καταστροφής των διπλωματικών σχέσεών μας με άγνωστους εξωγήινους πολιτισμούς, ενδεχομένως πιο εξελιγμένους από τον δικό μας. Στην κακή εκδοχή, τα ΑΤΙΑ θα αντεπιτεθούν με υπεροπλία, όπως το έχουμε δει εξάλλου να συμβαίνει σε πολλές αμερικανικές ταινίες.