Εικονική πραγματικότητα Νο1

«Άσπρες ημέρες»

Με τον ερχομό του ο νέος χρόνος έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους αυτού του τόπου που ονομάζεται Ελλάδα να δουν μια «άσπρη ημέρα», όπως χαριτολογώντας και θυμόσοφα λέει ο λαός μας κάθε φορά που θέλει να διασκεδάσει λιγάκι τη φτώχεια, τα βάσανα και τις δυσκολίες που περνά, γενιά τη γενιά, χρόνο το χρόνο. Όταν θέλει να ξεχάσει έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου τα δεινά που φορτώνουν στις πλάτες του κυβερνήσεις και εξουσιαστές του.

Για να είμαστε ακριβείς το 2019 τους έδωσε τη δυνατότητα για πολλές «άσπρες ημέρες», αφού τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας με τα ευφάνταστα ονόματα- άλλη μόδα των καιρών εξ Αμερικής- και οι χαμηλές θερμοκρασίες «κόλλησαν» και δε λένε να φύγουν.

Λογικό και αναμενόμενο να κυριαρχούν, πλάι στα τόσα άλλα σοβαρά ζητήματα, οι αναφορές για το κρύο και τα χιόνια. Λογικό και αναμενόμενο να γεμίζει το διαδικτυακό ιδίως σύμπαν με τέτοιου είδους αναφορές, αναρτήσεις και φωτογραφίες, ειδυλλιακές κατά τα άλλα ως εικόνα.

Όλα όμως τα παραπάνω δημιούργησαν άλλο ένα ενσταντανέ εικονικής αλήθειας και πραγματικότητας, μία πραγματικότητα βαλμένη με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά στον ουρανό!

Συμβουλές της λεγόμενης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει κακοκαιρίας. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν οι πολίτες και μέριμνα για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από τα «έντονα» καιρικά φαινόμενα. Προμήθεια υλικού θέρμανσης, τροφίμων και άλλα πολλά αναγκαία ασφαλώς. Κρατήστε τα σπίτια σας ζεστά, παραμείνετε σε αυτά, ντυθείτε με κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

Οι οδηγίες της «Πολιτικής Προστασίας» πλήρεις και κατατοπιστικές, όπως οφείλουν να είναι οι οδηγίες και οι συμβουλές μιας σοβαρής «Πολιτικής Προστασίας» που σέβεται αυτό που ο τίτλος της σημαίνει.

Τι κρίμα όμως ! Αν αναποδογυρίσει κανείς την εικόνα και τη βάλει να πατήσει με τα πόδια γερά στο έδαφος της αλήθειας, τα πράγματα αποδεικνύονται τελείως διαφορετικά.

Δεν έχει καμία σημασία για το καθεστώς που ζούμε, για τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση, η ανεργία που καλά κρατεί, τα τόσα προβλήματα και δυσκολίες που βαραίνουν τις πλάτες εκατομμυρίων εξαιτίας των πολιτικών που επιβάλλουν ξένοι και ντόπιοι. Όχι ασφαλώς! Όλοι οι παραπάνω με τα προβλήματά τους δε χωρούν σε κανένα σχεδιασμό και καμιά πρόβλεψη αλλά είναι αναγκασμένοι να υποστούν για πολλοστή φορά τα «ακραία φυσικά φαινόμενα»! Γιατί πουθενά η Πολιτική Προστασία δεν κάνει λόγο για το πανάκριβο στις μέρες μας αγαθό- δικαίωμα της θέρμανσης. Πουθενά δε γίνεται λόγος για το δικαίωμα της στέγης, το δικαίωμα της ένδυσης και υπόδυσης, του φαγητού. Πουθενά και λόγος κανείς για τους άνεργους, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Πουθενά!

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα που δε χωρά ασφαλώς στο «φωτεινό και λευκό» σκηνικό που φιλοτεχνούν με μαεστρία ταγοί, υπηρέτες του συστήματος. Η πραγματικότητα των εργατολαϊκών στρωμάτων στέκεται στον αντίποδα της ψευτιάς τους.

Εικονική πραγματικότητα Νο2

«ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης»

Χωρίς ασφαλώς να επιθυμούμε να πέσουμε στο ολισθηρό έδαφος μίας φτηνής και εντέλει ενταγμένης στα αστικά πλαίσια κριτικής στα «έργα και ημέρες» των κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ, δε γίνεται να μη κάνουμε τη δική μας αναφορά στο γεφύρι της Άρτας, που στη Θεσσαλονίκη φέρει το όνομα…ΜΕΤΡΟ!

Σε μια περίοδο που τα εργατολαϊκά στρώματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας στοιβάζονται στα ελάχιστα ως ανύπαρκτα και παμπάλαια μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΘ, του ίδιου Οργανισμού που λίγους μήνες πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «κρατικοποίησε» για να σώσει κι αυτόν και το λαό της Θεσσαλονίκης, του ίδιου ΟΑΣΘ που οι ανακοινώσεις μερίδας εργαζόμενων σ’ αυτόν αναδύουν στις μέρες μας ρατσιστική μπόχα και δυσωδία ζητώντας το διαχωρισμό των επιβατών με βάση τη φυλή και το αίμα, ακριβώς σ’ αυτήν την περίοδο επέλεξαν οι κυβερνητικοί να εγκαινιάσουν ή να παρουσιάσουν, δε μας ενδιαφέρει, μετά πολλών βαΐων και προεκλογικών περικοκλάδων στα λαϊκά στρώματα της πόλης τα επιτεύγματά τους.

Ένας έτοιμος και καλολουστραρισμένος ειδικά για την περίπτωση σταθμός του Μετρό, χάρμα οφθαλμών. Γυαλιστεροί τοίχοι και πλακάκια στα οποία μπορείς και να καθρεφτιστείς. Κυλιόμενες σκάλες, όμορφα κάγκελα, διάκοσμος ευχάριστος, μοντέρνος. Άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν ήταν αυτός που είπε εκείνη την ημέρα πως με αυτό το έργο η Θεσσαλονίκη, και μαζί ασφαλώς οι Θεσσαλονικιοί, ανεβαίνουν επίπεδο; Γίνονται μοντέρνοι, Ευρωπαίοι στ’ αλήθεια βρε παιδί μου!

Προεκλογικός άρτος και θεάματα, κομμάτι μιας άθλιας εικονικής πραγματικότητας, διαστρεβλωμένης, πλήρως προσαρμοσμένης στις ανάγκες όσων χτυπούν ακόμη και τα πιο απλά δικαιώματα εργατών και λαού, όπως αυτό της μετακίνησης.

Και στο πλάι βέβαια μουσαμαδένια εκδοτήρια! Ή αλλλιώς όπως λέει ο λαός… «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο»!