-Έργα και Ημέρες των αστών

Η Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη…έχει την τιμητική της. Κάθε λογής αστοί και άλλοι πολιτικοί, από πρωθυπουργούς, αρχηγούς της αξιωματικής και της άλλης «αντιπολίτευσης» τριγυρίζουν στη φτωχομάνα συμπρωτεύουσα, μοιράζοντας υποσχέσεις, δώρα και λόγια κι άλλος «κριτική». Μετράμε ήδη 84 Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης κι η φετινή έναρξή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο μηνών κυβέρνησης ΝΔ-Κ. Μητσοτάκη , «επιστροφής στην κανονικότητα», όπως αυτάρεσκα, χαιρέκακα προς τους αντιπάλους τους του ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν οι κυβερνητικοί όπου βρεθούν κι όπου σταθούν.

Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία της πραγματικότητας, που αφορούν την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τα εργατολαϊκά στρώματα στη Βόρεια Ελλάδα, φιλοτεχνώντας την «κανονικότητα» που επιθυμούν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά των τελευταίων ετών.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκ μέρους της ΓΣΕΕ κι ενόψει του συλλαλητηρίου του Σαββάτου 7 Σεπτέμβρη την ημέρα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ από τον Μητσοτάκη, σκοτείνιασε το σύμπαν. Η ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα του 2019 παρουσιάστηκε, με βάση τα στοιχεία που έδωσαν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, ανάγλυφη και με τα πιο μελανά χρώματα. Υψηλή ανεργία, μαύρη, αδήλωτη εργασία, υπερεργασία και εκμετάλλευση, ελαστικές μορφές απασχόλησης ο κανόνας.

Για την ανεργία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Πρωταθλήτρια στους νέους της περιοχής η Φλώρινα με 75% ανεργία, απουσία οποιασδήποτε νέας θέσης εργασίας, ύπαρξη ενός ολόκληρου εφεδρικού στρατού «ημιάνεργων».
Τι άλλο μαθαίνουμε από τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων; Σε Σέρρες και Έβρο κλειστά τα εργοστάσια Ζάχαρης, σε Δράμα και Καβάλα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε λατομεία, στη Ροδόπη από τα 99 εργοστάσια ως το 2012 απέμειναν 10!!.

Κι οι αναφορές δεν τελειώνουν εδώ αφού η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην Ξάνθη μιλάει για 10.000 μετανάστες οικοδόμους στη Βόρεια Ευρώπη και το Κατάρ- κάνοντας πραγματικότητα ακόμη μία φορά για την εργατική τάξη της πατρίδας μας το «όπου γης και πατρίς» -και Κοζάνη και Φλώρινα «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, το ξεπούλημα και τα φουγάρα των λιγνιτικών μονάδων που σβήνουν στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.

Αυτή είναι η κατάσταση και ασφαλώς δε χρειαζόμαστε τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις των Εργατικών Κέντρων και των διοικήσεών τους για να τη διαπιστώσουμε. Είναι όμως αποκαλυπτικά όσα με αριθμούς δίνονται για να κατανοήσει κανείς καλά τα έργα και ημέρες των αστών, των ιμπεριαλιστών και της πολιτικής που επιβάλλουν, να πάρει μια ιδέα για τις συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας που σαρώνει τις ζωές των εργαζόμενων κοντά μια δεκαετία χωρίς να κοπάζει. Αυτή την «κανονικότητα» έχουν δημιουργήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΝΤ και Ε.Ε. Κι αυτήν υπόσχονται για άλλη μια φορά!

★★★

Η Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη… έχει την τιμητική της. Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δεν περιδιαβαίνουν μονάχα αστοί και άλλοι πολιτικοί. Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πρέπει να βρεθούν για άλλη μια φορά τα εργατολαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, να αγωνιστούν ενάντια στο ζόφο που τους υπόσχονται όσοι κυβερνούν, ενάντια στην πολιτική τους που δημιουργεί ερείπια πραγματικά, εξαθλιώνει κι οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια. Και την ημέρα των εγκαινίων και κάθε ημέρα να πιάσουν το νήμα των αγώνων, της δικής τους πολιτικής.