Θεσσαλονίκη, Agrotica 2022
Η στήλη έχει ασχοληθεί πολλές φορές με τα αγροτικά ζητήματα και τα προβλήματα που βιώνουν ιδιαίτερα οι μικροί και φτωχοί αγρότες στη χώρα. Έχουμε αναφερθεί στην καταστροφική πολιτική που διαλύει τον αγροτικό τομέα όλες τις δεκαετίες συμμετοχής στο οικοδόμημα της Ε.Ε. Έχουμε επισημάνει την εξόντωση και εξαφάνιση των αγροτών λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών και εντολών, της ΚΑΠ αλλά και όσων άσκησαν κυβερνητικό έργο στις δεκαετίες αυτές. Με σταθερούς ρυθμούς η φτωχομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται, η απελπισία και η φτώχεια διογκώνονται, προβλήματα φανερώνονται για τα εργατολαϊκά στρώματα, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Για να χρησιμοποιήσουμε απλά λόγια «λέμε το ψωμί ψωμάκι», και οι αγρότες και όλος ο λαός. Δεκάδες οι φορές που οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν την κατρακύλα. Οι λόγοι πολλοί και έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς.

Η αστική πολιτική προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας πολλά μέσα. Ασκεί την προπαγάνδα της, διαχρονικά, θολώνει την εικόνα. Απέναντι στο συνεχές ξεκλήρισμα προβάλλει την περιβόητη «αγροτική επιχειρηματικότητα», δήθεν ως το κυρίαρχο πρόβλημα και αιτία για την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες. Από τα πρώτα χρόνια στην Ε.Ε. -πάλαι ποτέ Ε.Ο.Κ.- στρέφει τους προβολείς της δημοσιότητας ακριβώς εκεί, διοργανώνοντας συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις. Έκθεση που χρησιμοποιείται για το ξετύλιγμα της αντιδραστικής πολιτικής είναι η Agrotica, που πραγματοποιείται από το 1985 στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος, όπως και αυτός της Δ.Ε.Θ., αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί ολόκληρη η αστική αντίληψη για τις κατευθύνσεις των αγροτικών υποθέσεων της χώρας. Είναι μία καλή ευκαιρία για προπαγάνδα.

Η φετινή, 29η Agrotica, πραγματοποιείται στο διάστημα από 20 μέχρι 23 Οκτώβρη στο χώρο της διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι όπως με έμφαση σημειώνεται στον ιστότοπο της Agrotica HELEXPO πρόκειται για την «ηγετική κλαδική έκθεση στην Ελλάδα στον αγροτο-οικονομικό τομέα»! Δεν ανακαλύπτουμε βέβαια κάποια άγνωστη ήπειρο επισημαίνοντας πως οι μεγαλοαστοί και οι κυβερνώντες ασκούν τη δική τους πολιτική και την προωθούν, και μέσω της Agrotica. Αλίμονο! Ούτε και θα σταθούμε στο εξωτερικό περίβλημά της, τον επαγγελματικό της χαρακτήρα που σχετίζεται με τον εφοδιασμό γεωργικών μηχανημάτων και αγροτικών εφοδίων. Λογικό και αναμενόμενο! Οφείλουμε όμως να σταθούμε σε όσα, με έπαρση, διαφημίζονται από τους διοργανωτές. Υπερηφανεύονται για παράδειγμα πως η Agrotica 2022 αποτελεί τη σημαντικότερη κλαδική έκθεση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι ίσως να είναι έτσι. Το ερώτημα όμως που έρχεται αβίαστα στα χείλη μας είναι… γιατί θα πρέπει κάποιος αγρότης να πανηγυρίσει, γιατί θα πρέπει κάποιος εργαζόμενος να χαρεί; Προπαγανδίζουν οι ιθύνοντες πως στην έκθεση υπάρχουν τα καλύτερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες συνεδριάσεις και ομιλίες για νέες τεχνικές, καλλιέργειες και άλλα πολλά. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως είναι έτσι ακριβώς. Το ερώτημα όμως που ανεβαίνει, ορμητικά, στο στόμα μας είναι…ποιος από τους καταχρεωμένους αγρότες, στο χείλος της εξαφάνισης, μπορεί να τα προμηθευτεί, να τα αγοράσει; Ποιος από τους αγρότες που παλεύει καθημερινά για να επιβιώσει και να μην εξαφανιστεί από προσώπου γης θα ωφεληθεί από αυτήν; Τι κι αν ως χώρα δημιουργούμε ένα τέτοιο γεγονός, όταν αυτό συμβαίνει μέσα στη στάχτη των ερειπίων, που αφήνει πίσω της η κυρίαρχη αγροτική πολιτική;

Ρητορικά τα ερωτήματα, όπως λένε, δε χρειάζονται απάντηση. Άλλωστε την απάντηση την έχουν δώσει ήδη. Δεν ενδιαφέρονται για αγρότες, που την ίδια στιγμή κινητοποιούνται. Όχι! Για επιχειρηματίες αγρότες μιλάνε, επιχειρηματίες γης, καπιταλιστές, εξ ου και η αγωνία τους για την «αγροτική επιχειρηματικότητα».
Εμείς θα περιμένουμε τη διοργάνωση της έκθεσης τις προσεχείς ημέρες και θα υπάρξει βέβαια συνέχεια.

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, ΙΣΗ
Εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή, 16 Οκτώβρη, στον Ιατρικό Σύλλογο Βεροίας-ΙΣΗ για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, έπειτα από 4 χρόνια, την παρέλευση δύο αστικών κυβερνήσεων και πανδημίας covid. Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία τα ζητήματα υγείας κορυφώθηκαν, με τους θανάτους από τον κορονοϊό να ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες, τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές να είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τη μόδα της εποχής θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά, χωρίς να προηγηθεί έστω και μία συνέλευση των γιατρών στην περιοχή αλλά με παραταξιακά ψηφοδέλτια και όχι ενιαία, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.
Με δικό τους ψηφοδέλτιο -Ιατρική Προοδευτική Παρέμβαση- συμμετέχουν σ’αυτές συναγωνίστριες γιατροί φιλοδοξώντας να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά στην περιοχή και να φωτίσουν το φλέγον ζήτημα της υγείας του λαού. Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία στον αγώνα της Ιατρικής Προοδευτικής Παρέμβασης, που σίγουρα θα συνεχιστεί και έπειτα από τις εκλογές.