ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ Βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών καθώς και οργανικών προϊόντων στην περιοχή Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Όπως χαρακτηρίζεται από του εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους, «διαμάντι» που «δοξάζει» τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς. Με πωλήσεις άνω των 36 εκ. ευρώ το 2021 και συνεχή επέκταση. Συνεργασία με πάνω από 200 παραγωγούς στη χώρα. Απασχολεί 360 μόνιμους και τουλάχιστον 70 εποχιακούς εργαζόμενους σε περίοδο αιχμής. Επιχείρηση εξωστρεφής με το 98% του παραγόμενου προϊόντος να εξάγεται σε 29 χώρες και τρεις ηπείρους και ιδιαίτερη παρουσία στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα. Τα οικονομικά στοιχεία συνηγορούν για το χαρακτηρισμό που της αποδίδεται.

Η πραγματικότητα μοιάζει με τον διπρόσωπο θεό της αρχαιότητας, τον Ιανό. Πάντα φροντίζει να δείχνει δύο πρόσωπα, ιδίως στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο που ζούμε. Ένα λαμπερό, αστραφτερό, διαμαντένιο, όπως αυτό που περιγράψαμε. Της επιτυχίας και της επιχειρηματικότητας, αυτό που οι αστοί της χώρας αρέσκονται να τονίζουν, προσπαθώντας να πείσουν το σύνολο της κοινωνίας πως τους αφορά. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες πως η ευημερία αυτή των κερδών μιας επιχείρησης «διαμάντι» αφορά το σύνολο. Εμάς όμως μας αφορά το άλλο πρόσωπο, που βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά. Είναι άσχημο, βρωμερό και δυσώδες.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς η ανθηρή επιχείρηση προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, τουλάχιστον δέκα, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του νόμου Χατζηδάκη. Οι απολύσεις αυτές επιδόθηκαν χρονιάρες μέρες, απροειδοποίητα, έτσι σαν μποναμάς. Αλλά με σεβασμό στους τύπους και με δικαστικό κλητήρα. Για άλλη μια φορά οι αστοί στη χώρα δείχνουν τα δόντια τους στην εργατική τάξη της χώρας. Την ίδια στιγμή που η επιχείρηση απολύει μόνιμους και με εργασιακά δικαιώματα, όσα έχουν επιζήσει από τις αδηφάγες ορέξεις του τέρατος τα τελευταία χρόνια, αυτή τη στιγμή η εταιρεία «διαμάντι» και «δόξα» του επιχειρηματικού πνεύματος ζητά εναγωνίως, με αναγγελίες και δημοσιεύσεις σε τοπικά ΜΜΕ, να προσλάβει νέους εργαζόμενους, προφανώς χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Καλά κάνουν οι αστοί και κοιτάζουν ή διαφημίζουν το δικό τους λαμπερό πρόσωπο του Ιανού. Με γεια τους και χαρά τους. Στους εργαζόμενους της χώρας, στα εργατικά και λαϊκά στρώματα απομένει να κοιτάξουν χωρίς φόβο, χωρίς αυταπάτες τη σκοτεινή όψη. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για όσα και όσους κυνηγούν τη ζωή τους. Να την αντικρίσουν κατάματα, να οργανωθούν και να αγωνιστούν ασταμάτητα για να σταματήσουν όσους απεργάζονται λαμπερές μέρες για τον εαυτό τους και μαύρες για αυτούς.