Οι κινητοποιήσεις για την υγεία το προηγούμενο διάστημα και οι προετοιμασίες για την εργατική Πρωτομαγιά έδωσαν τη δυνατότητα να σπάσουν στην πράξη οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και οργανωμένης δράσης, που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα και φόβητρο προς το λαό τον κορονοϊό.

Και στην κινητοποίηση για την υγεία και λίγες ημέρες πριν την πρώτη Μάη, οι κομματικές δυνάμεις της περιοχής, με την παρουσία και τη δράση τους, ανέδειξαν εκείνη τη φωνή που δε συμβιβάστηκε με την επιχειρούμενη φίμωση του λαού και την παγίωση στη συνείδησή του της «νέας κανονικότητας», που δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά κάλεσμα να εγκαταλείψει τη ζωή και τις τύχες του στις διαθέσεις των εκμεταλλευτών του.

Σε ένα κλίμα διαρκούς τρομοκράτησης και καλλιέργειας φόβου, σε μία περίοδο που όλα τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου στοιχίζονται σε «στάση υπευθυνότητας» στηρίζοντας και επιβραβεύοντας την πολιτική ΝΔ-Μητσοτάκη, σε μία περίοδο που οι πλειοψηφίες τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, δευτεροβάθμια αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία κηρύσσουν σιγή αγώνων και αποδέχονται πως τα βάρη της επιδημίας και της οικονομικής κρίσης θα τα πληρώσουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, με απουσία οποιουδήποτε καλέσματος για αγωνιστική απάντηση κι αγωνιστική τιμή της Πρωτομαγιάς, η Κομματική Οργάνωση Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ εκμεταλλεύτηκε κάθε μέσο.

Με αυτοσχέδια αφίσα για τα ζητήματα υγείας το προηγούμενο διάστημα, με τις αφίσες του κόμματος την τελευταία περίοδο για την υγεία και την 1η του Μάη, με αφισοκόλληση στην πόλη της Βέροιας κάλεσε το λαό της πόλης να ανατρέψει το κλίμα που με επιμονή καλλιέργησε η κυβερνητική πολιτική, να αγωνιστεί άφοβα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, το μαζικό εκφοβισμό και την τρομοκρατία. Αλγεινή η στάση μελών του ΚΚΕ, που -για άλλη μία φορά- έδειξαν πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα, φροντίζοντας να καλύψουν, σε μια άδεια πόλη, αφίσες του κόμματος με δικές τους, θεωρώντας προφανώς ιδιοκτησία την πολιτική απεύθυνση στο λαό της περιοχής.

Παράλληλα τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν στα ηλεκτρονικά μέσα της ευρύτερης περιοχής οι ανακοινώσεις του κόμματος, ως ένας από τους τρόπους επαφής της οργάνωσης με τους εργαζόμενους της περιοχής μας.

Καθώς το Εργατικό Κέντρο Βέροιας έλαμψε διά της απουσίας του (απουσία που ουσιαστικά δεν οφείλεται στον κορονοϊό αλλά αποτελεί πάγια ταχτική πολλών ετών) και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ «υπάκουσε» στις αποφάσεις μετάθεσης της εργατικής Πρωτομαγιάς, δηλαδή ακύρωσής της και μετάθεσής της στο άγνωστο μέλλον, στην πόλη της Βέροιας πραγματοποιήθηκαν δύο Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, δυστυχώς χωρίς ικανοποιητικό αριθμό συμμετεχόντων λόγω των μέτρων. Μία συγκέντρωση που κάλεσε το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και η δεύτερη, με την παρουσία λίγων συναγωνιστών, που διοργάνωσαν οι σύντροφοι με δική τους παρότρυνση και πρωτοβουλία. Έστω όμως και έτσι είναι δεδομένο πως η «νέα κανονικότητα» των απαγορεύσεων δεν πέρασε.

Παραλία Θεσσαλονίκης

Τώρα που ξανάνοιξαν για τους πολίτες επιτέλους τα 3,5 χλμ της παραλίας της Θεσσαλονίκης -την οποία είχαν κλείσει- είναι αδύνατον να μην κάνουμε ένα σχόλιο. Σχόλιο για την προχειρότητα και την αστειότητα να κλείσει ένας τεράστιος ανοικτός χώρος, από τους ελάχιστους που είχαν μείνει στην πόλη, με πρόσχημα το συνωστισμό. Κλείσιμο φυσικά το οποίο επέφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Μιας και πριν και μετά το κομμάτι που έκλεισε, ο κόσμος που είχε κάθε δικαίωμα να βγει και να ξεσκάσει, αναγκάστηκε να συνωστιστεί και μάλιστα όχι μόνο με ανθρώπους αλλά και με αυτοκίνητα.
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που έγινε κατόπιν εισήγησης και με “πρωτοβουλία” του άφαντου ως εκείνη τη στιγμή δημάρχου της πόλης Κ. Ζέρβα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλη μια απόπειρα εκφοβισμού των πολιτών, κατασυκοφάντησής τους από κυβέρνηση και ΜΜΕ, συγκάλυψης των εγκληματικών ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία και μεταφοράς της ευθύνης όλων των κυβερνήσεων στο λαό, που όχι απλά δε φταίει αλλά είναι και ο μόνος αποδέκτης αυτής της βάρβαρης πολιτικής.