ΕΚΑΒ Βέροιας
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Βέροιας. Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους υπό δύσκολες συνθήκες εξέφρασαν μαζικοί φορείς της περιοχής, ανάμεσά τους το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ στην Ημαθία, η ΕΛΜΕ Ημαθίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Εργατικό Κέντρο Βέροιας Αλεξάνδρειας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών στην περιοχή.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ διακήρυξαν τα αιτήματά τους με κυριότερα ανάμεσα σε πολλά την ανάγκη για επιπλέον μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται ικανοποιητικότερα στις οξυμένες ανάγκες της περιοχής. Στην Ημαθία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων ΕΚΑΒ Ημαθίας δήλωσε, υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα που καλύπτουν σε εξοντωτικές βάρδιες μία ευρεία σε έκταση αλλά και πληθυσμό περιοχή, περιοχή με 3 μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και πληθώρα χωριών. Οι καθυστερήσεις λόγω αυτής της κατάστασης είναι τραγικές και οι συνέπειες για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα μεγάλες, πολλές φορές με άσχημη κατάληξη.

Στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων για τα σοβαρότατα προβλήματα, εργασιακά αλλά ταυτόχρονα και ενδεικτικά της κατάστασης που οδήγησαν οι κυβερνητικές πολιτικές την υγεία του λαού μας, παραβρέθηκαν και αρκετοί υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές επιβεβαιώνοντας ότι ο «Μάρτης δε λείπει από τη σαρακοστή», αφού οσμίστηκαν βέβαια ψήφους. Άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικοί βουλευτές έφεραν το θέμα στη Βουλή, αφού πρώτα βέβαια ψήφισαν ό,τι χρειάστηκε για να διαλυθεί ακόμα περισσότερο η υγεία! Συμπερασματικά πρέπει να πούμε πως όσο οι εργαζόμενοι, στα ΕΚΑΒ ή και όποιον άλλον κλάδο, δεν ανεξαρτητοποιούνται από την κυρίαρχη αστική πολιτική και δεν οργανώνουν τους αγώνες τους πέρα και μακριά από την επιρροή των κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος, όσο δε συσπειρώνονται μαζικά και αγωνιστικά στα σωματεία τους και δεν βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους τόσο θα διαιωνίζονται και θα βαθαίνουν τα εργασιακά τους προβλήματα, τόσο θα διαλύεται η υγεία του λαού μας. Όμως, αυτό πρέπει να τους το διδάξει η ίδια τους η αγωνιστική εμπειρία.

Εργατικό Κέντρο «Φαντομάς»

Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας -Αλεξάνδρειας , και όχι μόνο αυτό, λειτουργεί εδώ και χρόνια σα μικρογραφία της ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου. Ανύπαρκτο ουσιαστικά για τη χτυπημένη βαριά εργατική τάξη στην περιοχή, αυτή που απομένει ασφαλώς εργαζόμενη έπειτα από τα δέκα και πλέον έτη μνημονίων και τεράστιας ανεργίας και των τελευταίων ετών- παρόλα αυτά η εργατική τάξη στην περιοχή υπάρχει, αριθμεί χιλιάδες, για παράδειγμα στην εποχιακή βιομηχανία διαλογής και μεταποίησης φρούτων, αλλά και αλλού. Η εργατική τάξη δεν έχει εξαφανιστεί και έχει βέβαια ανάγκη σωματείων και Εργατικού Κέντρου πραγματικών. Ανύπαρκτοι για την εργατική τάξη στην περιοχή Βέροιας – Αλεξάνδρειας οι δεινόσαυροι του γραφειοκρατικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού. Κάνουν, ωστόσο, ό,τι μπορούν και είναι δυνατό για αυτούς, ώστε να μη βρίσκει αποκούμπι και έτσι να προχωρά ανεμπόδιστα η αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Βέβαια σε όλα αυτά πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τη χρόνια διασπαστική στάση των υπερεπαναστατών του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, που δίνουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Το εν λόγω Εργατικό Κέντρο θυμίζει «Φαντομά» τόσο πολύ, που όταν κάποιες φορές αποφασίζει να βγει από την αφάνεια και τη ναφθαλίνη κουνά κανείς το κεφάλι μονολογώντας…«α, ναι υπάρχει και Ε.Κ.!». Όσο για τις κατά καιρούς εμφανίσεις αρκεί να αναφερθεί ότι, ακόμη και στις πανεργατικές πανυπαλληλικές απεργίες, οι καρεκλοκένταυροι του γραφειοκρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού «ξεμπέρδεψαν» με τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στην εργατική τάξη της περιοχής με κάλεσμα προς τους όποιους απεργούς να μεταβούν στη …Θεσσαλονίκη! Τόση αγωνιστικότητα!

Έτσι έχουν τα πράγματα. Σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, ανεργίας, εργασιακού μεσαίωνα και τεράστιας ακρίβειας, το Ε.Κ. αρκείται σε αυτά, άντε το πολύ πολύ και κάποια δήλωση συμπαράστασης σε αγώνες. Άλλη μια φορά αποφάσισε να εμφανιστεί. Διοργανώνεται, λοιπόν, υπό την ευθύνη του και υπό την «επιστημονική» αιγίδα και καθοδήγηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ-Ι.ΝΕ. ΓΣΕΕ εκδήλωση στις 22 Φλεβάρη στην πόλη της Βέροιας με θέμα «Κρίση κόστους ζωής, κατώτατος μισθός και ελληνική οικονομία», με παρόντα τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο. Φαντομάς το Εργατικό Κέντρο, Φαντομάς από τη ζωή και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και ο επίτιμος καλεσμένος. Δε λέμε, το θέμα της εκδήλωσης σοβαρό καθώς η ακρίβεια τρέχει, η εργατική τάξη υποφέρει και καταληστεύεται. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πόσοι εργάτες πράγματι θα προστρέξουν στο κάλεσμα που απευθύνεται από το Εργατικό Κέντρο και πέρα από την «ενημέρωση» για τα αυτονόητα προβλήματα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων ποιες κατευθύνσεις και αν θα δοθούν. Γιατί αν πρόκειται για μία απλή εκδήλωση για να δικαιολογηθούν οι γνωστοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές, που δεν έχουμε αμφιβολία για αυτό, ε τότε… «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» που λένε, για να μη το πούμε πιο λαϊκά.
Η στήλη δεσμεύεται να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα και να ενημερώσει για τα όποια αποτελέσματα της εκδήλωσης του Εργατικού Κέντρου «Φαντομά».