Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Πολλές οι πληροφορίες που προσλαμβάνουμε τελευταία οδεύοντες αθώοι προς τις εκλογές. Και τι μαθαίνουμε εδώ, οι εντελώς απροετοίμαστοι;
Ο αρχηγός του Στρατού παρακολουθείται. Γιατί; Γιατί, λέει, χειρίζεται πολλά δισ. εξοπλισμών. (Ισχυρισμός από «έγκριτους» πετσωμένους δημοσιογράφους, που κάνουν και τη γνωστή χειρονομία για το λάδωμα δημόσιου λειτουργού, στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής). Τότε γιατί τον βάλανε αρχηγό αν είχαν την παραμικρή αμφιβολία για την ακεραιότητά του; Πως δηλαδή, δε θα βάλει το δάχτυλο στο μέλι; Λογικό; Επόμενο όμως λογικό συμπέρασμα αβιάστως τεκμαιρόμενο: Αν ο Ελληνικός Στρατός δεν μπορεί να προμηθεύσει τον ΑΡΧΗΓO ΤΟΥ με τηλέφωνο στο οποίο δεν θα μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα παρακολούθησης, στον αιώνα της απογείωσης της τεχνολογίας… βράσε όρυζα. Βράσε όρυζα για το «αξιόμαχον» του στρατού σε μια περίοδο που βρισκόμαστε σε πολεμικές εντάσεις με τη… Ζουαζιλάνδη, της οποίας ο βασιλιάς έχει 14 γυναίκες. Μα τον αθεόφοβο!

Και να τι μάθαμε μέχρι σήμερα για τις παρακολουθήσεις, από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη, κατά χρονολογική σειρά: 1) (αρχικά) Δεν γίνονται υποκλοπές. 2) (μετά) Γίνονται όσες είναι νόμιμες επισυνδέσεις. 3) (μετά από το μετά) Γίνονται αλλά τις κάνουν κάποια ενδοϋπηρεσιακά «ρυπαρά δίκτυα». 4) (μετά από το μετά, του μετά) Γίνονται αλλά γίνονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, όπου, όπως ανέλυσε στην «Τρίτη Αλήθεια» του ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στις 29/1: «Αλήθεια τρίτη: είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Εκεί άλλωστε οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους. Με όλα τα στελέχη τους, τωρινά και προηγούμενα -και σωστά- να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια για τις πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». 5) (μετά από το μετά, του μετά του μετά) Κάθε καταπάτησις του απορρήτου, δέκα έτη δίσεκτα, διακοπές στα κάγκελα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών είναι βρομερές και γι’ αυτό καταγγέλλονται από τα δημοκρατικά κινήματα. Σελίδες ολόκληρες ο κατάλογος των μυστικών υπηρεσιών στον πλανήτη. Και ποιες ακριβώς πρέπει να έχουμε για παράδειγμα; Τις CIA, DEA, DIA, NSS, FBI των Αμερικάνων, την ΜΙ6 των Βρετανών, την FSB των Ρώσων, την SBU των Ουκρανών, τη Mossad των Ισραηλινών, την ΜΙΤ των Τούρκων, την… των…

Και αφού μάθαμε όλες τις «αλήθειες» για τις παρακολουθήσεις, καθώς τις έλουζε το άπλετο φως που έπεφτε απάνω τους, απολαύσαμε …πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, τις δυο μέρες τού λήγοντος Γενάρη και του αρχόμενου προεκλογικού αγώνα.
«Δεν ήθελα να αναφερθώ στο παρελθόν», είπε ο τάχα μου «συγκρινόμαστε και όχι συγκρουόμαστε» πρωθυπουργός. Αλλά …το Μάτι, ο Παπάς με τις σακούλες, η μικρή Μαρία στον Έβρο, ο φράχτης στον Έβρο να γκρεμιστεί ή όχι, κάνουν ή όχι για σας τη δουλειά τους οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας; Για να πάρουν τη σκυτάλη οι Αδώνιδες μιλώντας για άθλια υποκείμενα, σκευωρούς, ψεύτες, συκοφάντες και Ρανταπλάν.
Όταν πήρε τη σκυτάλη η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ακούστηκαν τα: πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ένοχος ή βλαξ, ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, ο μεγαλύτερος ΚΛΟΟΥΝ, ο λαδέμπορας και μαυραγορίτης της κατοχής, χρωστάτε 300 εκατομμύρια ευρώ σαν κόμμα και άλλα να ’χουμε να λέγαμε.

Την αντιπαράθεση λουμπενικών εκφράσεων έφεραν στη Βουλή οι κουστουμάτοι εκπρόσωποι της αστικής ευγένειας. Τέρμα η ευγένεια και τα σαβούρα βιβρ. Πάνε εκλογές. Τους αφιερώνουμε το τετράστιχο του σατιρικού ποιητή Κ. Σκόκου, γραμμένο στις αρχές του 1900. Τι! νομίζατε ότι τότε δεν γίνονταν τα ίδια; «Γλωσσαμύντωρ τρομερός,/ γράφεις πάντα στην αρχαία,/ και μονάχα όταν βρίζεις,/ καταφεύγεις στη χυδαία».
Τι έλειπε από την δικομματική φαγωμάρα στη Βουλή; Μα ο λαός.

Τάνια