Σε μια προκλητική δήλωση για τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φανερώνοντας το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Με περίσσιο κυνισμό δε δίστασε να εξαγγείλει το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη βόρεια Ελλάδα, μιλώντας για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι γερμανικές εταιρείες. Όσο για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας που εργάζονται και εξαρτώνται από αυτά, ο πρωθυπουργός απαντά ότι… «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν»!

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι:

«Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες».

Με επίδειξη πνεύματος εκδούλευσης στην Γερμανία, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι καταστρέφει δημόσιο πλούτο της χώρας ακόμα και πλουτοπαραγωγικούς τομείς ζωτικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, για το “συμφέρον γερμανικών εταιρειών”(!), για να δώσει ευκαιρίες στις γερμανικές επιχειρήσεις να …”επενδύσουν”. Για να αποκομίσουν, δηλαδή, κέρδη από την εκμετάλλευση της Ελλάδας.
Δε διστάζει, μάλιστα, ως αντίτιμο να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Αλλά και να περάσει την πιο βασική, κρίσιμη και μεγάλη παραγωγική μονάδα της χώρας κάτω από την εξάρτηση της Γερμανίας. Ζητιανεύοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο, μ’ αυτή την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών “προστασία” από τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά.

Η ΔΕΗ αποτελεί δεκαετίες τώρα βασική πηγή εισοδήματος για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της Δυτικής Μακεδονίας και των γύρω περιοχών που εργάζονται στα λιγνιτωρυχεία και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού. Αυτόν τον κόσμο θα τον αφήσει χωρίς δουλειά η Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας στρατιές ανέργων, αλλά και ευέλικτα εργαζομένων, χαμηλόμισθων.

Αξίζει να σημειωθεί η περίοδος κατά την οποία έγιναν οι δηλώσεις Μητσοτάκη: Μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης και με την ανεργία να εκρήγνυται . Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αντί να υπάρξει κυβερνητική μέριμνα για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, με την απόφαση για την ΔΕΗ η κυβέρνηση δημιουργεί επιπλέον ανέργους! Και, μάλιστα, τους πετά στο δρόμο σε ένα περιβάλλον αγοράς εργασίας που, λόγω του κλεισίματος επιχειρήσεων και της μείωσης των εργασιών, η ελπίδα τους να βρουν κάποια άλλη δουλειά μηδενίζεται

Μόνο ως κοροϊδία και πρόκληση μπορεί να ακουσθεί η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι από το ξεπούλημα της ΔΕΗ «θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».