Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ/ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, που εδώ και αρκετό καιρό σε αντιδιαστολή με ό,τι γίνεται στο εργατικό συνδικαλιστικό κινημα με τις ξεχωριστές διαδηλώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ- έχουν βρει έναν κοινό βηματισμό και δίνουν σημαντικό αγώνα με διάρκεια και μακριά από διασπαστικές λογικές, πάνω στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από τα αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διεκδικούν:

  • Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Άμεση ανα-κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Άμεσα και μπροστά στο Πάσχα να αποδοθούν τα Δώρα, η 13η και 14η σύνταξη.
  • Να αποδοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας. Απόδοση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Άμεση απόδοση των ενημερωτικών.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.

Η τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων ήταν το παναττικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Με αιτήματα αιχμής, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης, την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας που τις εκμηδενίζει, την απαίτηση να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, αλλά και την καταβολή όλων των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών με πολιτική απόφαση που θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με συνθήματα πορεύτηκαν έως το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης των συνταξιούχων, να αποδεχθεί το αίτημα που είχαν υποβάλει για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να έχουν κυβερνητική απάντηση σ’ αυτά που ζητούν.

Ωστόσο, αυτό που τελικά απέσπασαν από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους, πέρα από την ψευδεπίγραφη αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων τους, δεν ήταν παρά κάποια ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που διεκδικούν, τα οποία βέβαια η κυβέρνηση φρόντισε να προβάλει όσο περισσότερο μπορεί προκειμένου να δημαγωγήσει ενόψει προεκλογικής περιόδου. Για τα κύρια αιτήματα των συνταξιούχων και τα μέτρα που πραγματικά θα ανακούφιζαν αυτό το δοκιμαζόμενο τμήμα του λαού, όχι μόνο δεν υποσχέθηκε κάτι, αντίθετα μάλιστα το ξέκοψε κάθετα επικαλούμενος, τι άλλο, το δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και έσπευσε να επιβεβαιώσει και να υπερτονίσει η αρμόδια υπουργός, Ε. Αχτσιόγλου, μετά τη συνάντηση με τους, συνταξιούχους είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθούν οι ηλικιακές προϋποθέσεις στις συντάξεις χηρείας και πως θα προχωρήσει σε ρύθμιση που θα επαναφέρει το ύψος της σύνταξης χηρείας στο 70% των χρημάτων που λάμβανε ο θανών, έναντι 50% που είναι σήμερα. Υποσχέθηκε, επίσης ότι θα προωθήσει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις. Για να «χρυσώσει το χάπι», λίγο ακόμη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του δώρου Πάσχα για τους συνταξιούχους, όμως ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί πριν το 2020. Ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά, καθώς το κόστος αποτιμάται στα 4 δις ευρώ ανά έτος και “υπερβαίνει τις δυνατότητες του Ποϋπολογισμού”. Όσο για το αφορολόγητο, ανέξοδα επίσης, υποσχέθηκε πως δε θα επιτρέψει τη μείωση του ορίου το 2020, που βέβαια το έχει ήδη ψηφίσει και επιπλέον η ΕΕ απαιτεί την εφαρμογή του μέτρου.

Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τη διαφωνία της με το επιχείρημα του δημοσιονομικού κόστους και υπογράμμισε ότι «για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν ευθύνονται οι συνταξιούχοι και ο λαός. Τα 63 δις που αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους, όπως το «κούρεμα» των Ταμείων, πήγαν στην ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ούτε ένα ευρώ για την ανα-κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων». Τέλος, υπογράμμισαν «’Ό,τι αυτό το διάστημα καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε, αλλά και να κερδίσουμε, όπως την επιστροφή για την Υγεία, την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, τη μη εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς στους παλιούς συνταξιούχους, για τη χηρεία, είναι αποτέλεσμα μιας ασίγαστης αγωνιστικής δράσης των απόμαχων της δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτόν το δρόμο…».