Οργή και αποτροπιασμό προκάλεσε η είδηση για το θάνατο της πεντάχρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα στον Έβρο, η οποία είχε εγκλωβιστεί εκεί με ακόμα 38 πρόσφυγες. Η κυβέρνηση και ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου να αποκρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την τραγική κατάληξη και αυτού του προσφυγικού δράματος, προσέφυγαν σε επαίσχυντη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κυβερνητικά ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του κοριτσιού ή του θανάτου του. Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη βουλή αμφισβήτησε το όνομα της νεκρής, ότι δήθεν αυτό αποτελεί ένα κατασκεύασμα για… προπαγανδιστικούς λόγους. Τελικά, κάτω από την κατακραυγή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διασώσει τους πρόσφυγες. Η αντιπροσφυγική πολιτική της όμως δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό διότι λίγες μέρες μετά από το περιστατικό, σε συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την περαιτέρω επέκταση του φράκτη στον Έβρο κατά 80 επιπλέον χιλιόμετρα μετατρέποντας ακόμα περισσότερο την περιοχή σε φρούριο-τάφο για τους ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

***

Λίγες εβδομάδες πριν, η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ προχώρησε σε έφοδο στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα προκειμένου αυτή να εκκενωθεί και να προχωρήσει το κλείσιμό της. Απέναντι στους πρόσφυγες και στις δίκαιες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις τους, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με ξύλο και καταστολή και προχώρησαν στη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί διεκδικούν την παραμονή τους στο καμπ μέχρι να εξασφαλιστεί στέγη σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού και να μην μεταφερθούν οριστικά σε καμπ της ενδοχώρας. Διεκδικούν επίσης να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζόμενων που τους παρείχαν μέχρι πρόσφατα ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες.

***

Δείγμα της απάνθρωπης-αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί ο θάνατος ενός πατέρα τριών παιδιών στο καμπ του Ελαιώνα, ο οποίος πέθανε λόγω καρδιάς αβοήθητος, αφού η κυβέρνηση έχει απομακρύνει γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να εξαναγκάσει τους πρόσφυγες να φύγουν από αυτό. Μάταια οι ομοεθνείς του προσπαθούσαν να ζητήσουν από τους υπεύθυνους την άμεση κλήση ασθενοφόρου. Αυτό συνέβη πολλή ώρα μετά το περιστατικό. Όταν τελικά το ασθενοφόρο ήρθε είχαν ήδη περάσει δύο ώρες. Ο εν λόγω πρόσφυγας πέθανε αβοήθητος στο καμπ, έχοντας λίγες μέρες πριν το θάνατό του γνωρίσει την αστυνομική βία και καταστολή, το ξύλο και τα χημικά.

***

Ένα απίστευτο περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας με δύο πρόσφυγες οι οποίοι από το 2015 ζουν και εργάζονται, έχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, στη Νορβηγία. Οι δυο τους αποφάσισαν να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν από την αστυνομία ή οποία, αφού πρώτα τους μετέφερε κρυφά στον Έβρο μαζί με άλλους μετανάστες, προχώρησε σε βίαιη επαναπροώθησή τους στην Τουρκία με τη βοήθεια αραβόφωνων συνεργατών της. Τώρα, τα δύο αδέλφια κινδυνεύουν με απέλασή τους από την Τουρκία πίσω στη Συρία, την ώρα που οι οικογένειές τους βρίσκονται στη Νορβηγία.

***

Σε άθλια κατάσταση βρέθηκαν ανήλικα προσφυγόπουλα σε Λέσβο και Χίο. Τα προσφυγόπουλα προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις ελληνικές αρχές και υπό το φόβο της επαναπροώθησής τους έμειναν κρυμμένα κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς τροφή.